Τα «ναι» και τα όχι» για μια κυβέρνηση

Καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί, ο ένας μετά τον άλλο, επέστρεφαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή, στο μυαλό μου ήρθε ένα περιστατικό με ήρωες, αν θυμάμαι καλά, τον Μπέρναρντ Σο, μεγάλο ήδη σε ηλικία, και έναν επίσης υπερήλικα φίλο του.
Τα δύο γεροντάκια αργά αργά κάνουν τον περίπατό τους συζητώντας περί του ωραίου φύλου. Ω, του θαύματος, την ίδια στιγμή εμφανίζονται μπροστά τους δύο όμορφες κοπέλες, οπότε ο φίλος, μάλλον χαριτολογώντας, προτρέπει τον Μπέρναρντ Σο να πιάσουν κουβέντα μαζί τους και να ζητήσουν την παρέα τους. Ο πάντα ετοιμόλογος θεατρικός συγγραφέας, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας του να ανταποκριθεί πλέον σε οποιαδήποτε πρόκληση, απάντησε με νόημα: «Και αν μας πουν ναι;»
Ε, αυτό νομίζω πως συμβαίνει και τώρα. Ο λαός είπε «ναι».
«Ναι» στην Ευρώπη και το ευρώ.
«Ναι» στην αλλαγή πολιτικής.
«Ναι», προφανώς, και στη συνεργασία των κομμάτων, αφού κανένα δεν πήρε καθαρή εντολή να κυβερνήσει μόνο του και να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα. Συνεργασία για να μη μείνει ο τόπος ακυβέρνητος. Συνεργασία για να μην ξαναπάμε μέσα σε λίγες μέρες στις κάλπες.
Ο λαός ψήφισε. Εκλογές έγιναν. Μόνο που οι εκλογές δεν είναι γκάλοπ. Δεν έγιναν για να γνωρίζουμε απλώς τη θέληση του εκλογικού σώματος. Έγιναν για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Όπως θέλει ο λαός. Όχι όπως θέλουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Και τι κάνουν αυτοί, τούτη την κρίσιμη ώρα; Αντί να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ρίχνουν λάδι στη φωτιά! Απέναντι στα «ναι» των ψηφοφόρων, αντιτάσσουν τα δικά τους «όχι»…
«Όχι» ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, αν δεν μείνουμε, λένε, στην Ευρώπη και το ευρώ.
«Όχι» ο Κουβέλης, αν δεν γίνει απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
«Όχι» ο Καμμένος, αν είναι στην κυβέρνηση και ο Σαμαράς.
«Όχι» η Παπαρήγα, αν μιλάμε για Ευρώπη, όπως και αν την εννοούμε.
«Όχι» η Χρυσή Αυγή, έτσι κι αλλιώς, αφού όλα τα υπόλοιπα κόμματα της λένε «όχι».
«Όχι» και ο Τσίπρας, ο πραγματικός νικητής των εκλογών, αν, λέει, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν απαρνηθούν το Μνημόνιο.

Ναι, αλλά έτσι «γίνεται κυβέρνηση»; Είτε οικουμενική είτε εθνικής σωτηρίας είτε -πολύ περισσότερο- Αριστεράς, όπως άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προεκλογικά;
Όταν ο Μπέρναρντ Σο έλεγε «Και αν μας πουν ναι;» το έλεγε λόγω αδυναμίας της ηλικίας του.
Ο Αλέξης, όμως, γιατί;


Σχολιάστε εδώ