Στο τσακ έχασε το εισιτήριο ο Καρατζαφέρης

ΤΙΣ βασικές αιτίες που συνέβαλαν στην ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αναζητούν στον ΛΑΟΣ, ενώ η ηγεσία καλείται να διαχειριστεί τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας. Κάτι που πρέπει να γίνει αμέσως, ιδίως αν αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Αν και όλες οι δημοσκοπήσεις προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο το κόμμα να μην πιάσει το όριο του 3%, και ως εκ τούτου να μείνει εκτός Βουλής, το τελικό αποτέλεσμα σκόρπισε απογοήτευση σε ηγεσία και στελέχη, μια και για λίγες ψήφους δεν πήρε το εισιτήριο για τη Βουλή. Αιφνιδίασε ακόμη και τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος πίστευε μέχρι την ύστατη ώρα ότι θα κατάφερνε να μείνει στο παιχνίδι. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απέφυγε να αναφερθεί στα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, στελέχη του πάντως την αποδίδουν στην πολεμική που δέχτηκε το κόμμα από διάφορα κέντρα εντός κι εκτός Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης είχε καταγγείλει προεκλογικά ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν επιθυμούν να είναι το κόμμα του στην επόμενη Βουλή κι έχουν κηρύξει τον «πόλεμο» εναντίον του. Για τις διαρροές ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη διότι λόγω της λαθρομετανάστευσης και της έξαρσης της εγκληματικότητας ενισχύθηκαν τα άκρα.

Πολιτικοί αναλυτές αλλά και ορισμένα στελέχη του ΛΑΟΣ αποδίδουν την εκλογική αποτυχία στην «αλλοπρόσαλλη» τακτική που ακολούθησε ο κ. Καρατζαφέρης στο ζήτημα της οικονομίας. Υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο και στήριξε μέχρις ενός σημείου την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στην εφαρμογή αντιλαϊκών κι επώδυνων μέτρων. Στη συνέχεια έδωσε «μάχη» για να σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και για ασήμαντη αφορμή αποχώρησε από αυτήν. Διαφώνησε και καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, προκαλώντας ιλίγγους σε στελέχη και ψηφοφόρους με τις διαδοχικές κυβισθήσεις του.

Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος είναι βαρύ και, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες ανασύνταξης, ο ΛΑΟΣ θα οδηγηθεί στις εκλογές με… κατεβασμένα χέρια και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη χειρότερο. Ο κ. Καρατζαφέρης παρακολουθεί τις διεργασίες που εξελίσσονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και αναμένει προφανώς την εξειδίκευση της πρόσκλησης του Αντ. Σαμαρά για επανένωση όλων των δυνάμεων του χώρου.


Σχολιάστε εδώ