Στη θέση του… οδηγού ο Τσίπρας!
Όπως προκύπτει και από δημοσκοπήσεις που γίνονται ήδη πέντε μέρες μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πρώτο κόμμα με 27% και οδεύει με αξιώσεις ακόμα και σε αυτοδύναμη κυβέρνηση!
Τα στελέχη του χώρου όχι μόνο χαρακτηρίζουν υποδειγματική την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ (πρόταση για κυβέρνηση Αριστεράς κατά του Μνημονίου), αλλά υποστηρίζουν ότι ήταν, παρά τις πρωτοφανής πιέσεις και τις συκοφαντίες, πετυχημένη και η διαχείριση της διερευνητικής εντολής που πήρε ο Α. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η διαχείριση αυτή, τονίζουν, ακύρωσε στη γέννησή της την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επιθυμεί τη διακυβέρνηση, ενώ αύξησε την πίεση στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, αφού οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων εμφανίστηκαν, με παραλλαγές, να σαμποτάρουν τη δυνατότητα συγκρότησης μιας αριστερής κυβέρνησης.
Μόλις μια μέρα μετά τις εκλογές οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι θα δώσουν ανοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή ότι θα βοηθήσουν σε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κατάλαβαν την μπλόφα και σχεδίασαν προσεκτικά την απάντησή τους.
Έτσι, με την παραλαβή της διερευνητικής εντολής ο Α. Τσίπρας ζήτησε από τους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο, πριν συναντηθούν μαζί του, να στείλουν επιστολή στην «τρόικα» και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία να τους πληροφορούν ότι δεν ισχύουν οι επιστολές που έστειλαν τους προηγούμενους μήνες, με τις οποίες δεσμεύονταν να εφαρμόσουν πιστά τις επιταγές του βάρβαρου προγράμματος του Μνημονίου.
Διαφορετικά, είπε, θα πρόκειται για πρόταση κυβέρνησης εφαρμογής του Μνημονίου και θα αποτελεί προσβολή στους 3.300.000 ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του Μνημονίου και καταψήφισαν τη βάρβαρη πολιτική τους.
Η φράση του δε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ψάχνουν για «τον Καρατζαφέρη της Αριστεράς» ήταν χαρακτηριστική και φωτογράφιζε τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος κάποια στιγμή έδειχνε ότι φλέρταρε με την ιδέα να πάρει μέρος σε μια συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά την επιστολή Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ερμηνεία που κάποιοι έδωσαν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει «νερό στο κρασί του» και δεν ζητάει καταγγελία του Μνημονίου, αλλά επαναδιαπραγμάτευση, όπως τα άλλα κόμματα, στελέχη του χώρου τόνιζαν ότι αυτά είναι υποβολιμαία, αφού στην επιστολή αναφέρεται ότι μετά τις εκλογές της Κυριακής η ψήφος του ελληνικού λαού «απονομιμοποίησε το Μνημόνιο».
Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του στενού συνεργάτη του Α. Τσίπρα, του -εκ νέου- βουλευτή Γ. Δραγασάκη, ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικοινώνησαν με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ζήτησαν, μόλις παραλάβουν την επιστολή Τσίπρα, να βγουν δημόσια και να απειλήσουν με έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Με την κατάθεση, δε, πέντε αξόνων για να ξεκινήσει η συζήτηση για συγκρότηση κυβέρνησης (ακύρωση αμέσως μέτρων του Μνημονίου, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, καθιέρωση απλής αναλογικής, δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, έλεγχο του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του) τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στρίμωξαν το ΚΚΕ και τον Φ. Κουβέλη.
Δύσκολα, τονίζουν, θα εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους γιατί δεν συμφωνούν σε μια μίνιμουμ πρόταση, η οποία εκτός των άλλων περιέχει μέτρα που, αν μη τι άλλο, ανακουφίζουν τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που έχουν υποστεί τα πάνδεινα.
Με βάση τα παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο σπόρος της αριστερής κυβέρνησης έχει πέσει και ήδη καρποφορεί και έτσι στην πορεία προς τις νέες εκλογές θα εντείνουν τη ρητορική τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρούν ότι η δυναμική της πρότασης είναι τέτοια, που εκτός των άλλων σαρώνει το παλιό πολιτικό σκηνικό και οδηγεί σε κατακλυσμιαίες αλλαγές.
Το τοπίο, τονίζουν, μετά τις εκλογές δεν θα θυμίζει σε τίποτα ούτε καν το αλλαγμένο τοπίο που προέκυψε από τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Δεν είναι τυχαία, λένε, η λυσσαλέα επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα προσωπικά ότι δεν θέλει και δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Δεν μας αγγίζει, αναφέρουν, μια τέτοια επίθεση και σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσουμε να περάσει από το παράθυρο μια κυβέρνηση Μνημονίου με οποιαδήποτε μορφή, κόντρα στην πρόσφατη λαϊκή βούληση.
Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις ακόμα και βουλευτών του κόμματός του, ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε μια οικουμενική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εάν σε αυτήν δεν μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.