Στην εντατική μέσω ΜΟΕ οι συνομιλίες στο Κυπριακό

Ως εκ τούτου συνεχίζει να υποστηρίζει τη διπλή πηγή εξουσίας, που παραπέμπει στα δυο κράτη, ενώ ταυτοχρόνως στο περιουσιακό επιμένει ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο σημερινός παράνομος χρήστης, έποικος ή Τουρκοκύπριος, και όχι ο νόμιμος, εκτοπισθείς Ελληνοκύπριος.

Η λογική των δυο
οντοτήτων

Τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι είτε το Κυπριακό θα οδηγηθεί σε πολυμερή για να κλείσει ως το τέλος Ιουνίου είτε θα συνεχιστεί υποβαθμισμένη η διαδικασία στη λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ως τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Η λογική των ΜΟΕ παραπέμπει σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής για το ροκάνισμα του χρόνου αλλά και για τη δημιουργία κλίματος «καλής γειτονίας» μεταξύ των κατεχόμενων (βορρά) και της Κυπριακής Δημοκρατίας (νότου). Τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής αφορούν καθημερινά προβλήματα μεταξύ των δυο πλευρών. Η διαδικασία αυτή βολεύει την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία εν όψει κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ θα επιδιώξει μέσω επισκέψεων που θα γίνουν στα κατεχόμενα από ευρωπαίους αξιωματούχους να οικοδομήσει την πολιτική ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο οντότητες που θα ενωθούν στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδίας.

Τα σχέδια του Μπαγίς
και η Αμμόχωστος

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε την περασμένη Τετάρτη για άλλη μια φορά ότι η χώρα τους έχει και σχέδιο Β και Γ και Δ στο Κυπριακό, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.

Εκείνο το οποίο ανησυχεί περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η περίπτωση του ανοίγματος της πόλης της Αμμοχώστου για την επιστροφή όσων Ελληνοκυπρίων έχουν περιουσίες υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εάν κάποιοι επιστρέψουν, αυτό σημαίνει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τους πολίτες αντί από την ίδια την κυπριακή κυβέρνηση.

Ήδη ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το πρόβλημα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους οφείλεται στο ότι υπάρχει το γνωστό ψήφισμα του 1964 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναγνωρίζει τους Ελληνοκυπρίους και κλείνει τις πόρτες διεθνούς αναγνώρισης στο ψευδοκράτος.


Σχολιάστε εδώ