Σε αναμμένα κάρβουνα η κυπριακή οικονομία

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και ειδικότερα οι δυο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκή, θα πρέπει ως το τέλος Ιουνίου να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση.

Νέα μέτρα για μείωση ελλείμματος

Εκτιμάται ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, και η κυπριακή οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα προβλήματα. Η Λαϊκή θα πρέπει να καλύψει ένα κεφάλαιο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο, ως φαίνεται, δεν μπορεί να το βρει από τις αγορές. Ούτε το κράτος διαθέτει τη δυνατότητα να την κρατικοποιήσει, αφού το έλλειμμα είναι στο 6,7% επί του ΑΕΠ και θα πρέπει να μειωθεί στο 2,5%. Ταυτοχρόνως, η οικονομία έχει επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα χρέη της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων. Οι πρώτες σκέψεις για περικοπή του 13ου μισθού απορρίφθηκαν και από τις συντεχνίες και από τον Πρόεδρο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος πάει τον προσεχή Φεβρουάριο σε προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχει πρόθεση επαναδιεκδίκησης της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η δημοτικότητά του είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Όμως, για τον ίδιο και τους συντρόφους του πάνω από όλα βρίσκεται η διάσωση της αξιοπιστίας του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, το οποίο παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας Χριστόφια (ως υποψήφιος συγκεντρώνει περί το 18%, ενώ το κόμμα του είναι γύρω στο 30%) έχει ως κόμμα συσπείρωση της τάξης του 72%. Συνεπώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ είναι προσεκτικοί, αφού η κύρια θέση τους ήταν η κοινωνική πολιτική, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου κατηγορείται ότι με τις ανεξέλεγκτες παροχές του σε περίοδο κρίσης έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Κύπρο.

Το δημόσιο χρέος

Εφόσον η Κύπρος δεν μπορεί να βγει στις αγορές και το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τα 2,5 δισ. ευρώ της Λαϊκής, η κυπριακή κυβέρνηση είχε ως χθες μοναδική επιλογή τη δανειοδότηση από την Κίνα. Τώρα υπάρχουν οικονομολόγοι που ισχυρίζονται ότι μπορεί να υπάρξει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο της τάξης του 1% για παράδειγμα και να διασωθεί επί του παρόντος η παρτίδα.

Είναι, όμως, αλήθεια ότι το δημόσιο χρέος, που βρίσκεται τώρα στο 56%, θα φτάσει το 72% και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Πρόσφατα, η Κυπριακή Δημοκρατία δανείστηκε από τη Ρωσία 2,4 δισ.

Ο Μηχανισμός Στήριξης

Στη Μεγαλόνησο υπάρχουν οικονομολόγοι που ισχυρίζονται ότι είναι αναπόφευκτη η προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης και ότι η κατάσταση δεν θα είναι τόσο δραματική όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω του ότι τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα. Πάντως, έχει διατυπωθεί στον ημερήσιο κυπριακό Τύπο η θέση από οικονομολόγους ότι, εφόσον θα είναι αναπόφευκτη η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, θα είναι καλύτερα να το ζητήσει μόνη η Κύπρος και να διαπραγματευτεί τους όρους εφαρμογής ενός Μνημονίου αντί να της επιβληθεί, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ