Προβληματισμός και περισυλλογή στο ΚΚΕ

Παρά την έκκληση για «πανίσχυρο ΚΚΕ», οι κάλπες έδωσαν μια οριακή αύξηση στο κόμμα – 8,50% έναντι του 7,54% του 2009. Και ενώ τα κόμματα του Μνημονίου τα εγκατέλειψαν περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, προς το ΚΚΕ ήρθαν περίπου 18.000 νέες ψήφοι.

Μάλιστα, τα ποιοτικά στοιχεία είναι ακόμα χειρότερα, αφού το ΚΚΕ για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση χάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση στην Αριστερά αλλά και πέφτει στην πέμπτη θέση κατάταξης, αφού υποσκελίστηκε ακόμα και από το κόμμα του Π. Καμμένου.

Επίσης, αυτό που θα μελετήσουν τα όργανα του κόμματος αναλυτικά είναι οι αιτίες που οδήγησαν το ΚΚΕ να χάσει ψήφους και ποσοστά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), όπου ζει και εργάζεται η συντριπτική πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία στράφηκαν κατά κύριο λόγο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι παρ’ όλα αυτά, τα δύσκολα για το ΚΚΕ είναι ακόμα μπροστά, αφού η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώνεται. Όπως, μάλιστα, έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά τις εκλογές, το ΚΚΕ υποχωρεί στο 7%, με το 22% των ψηφοφόρων του να μετακινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλπάζει.

Στο ΚΚΕ φαίνεται ότι πλήρωσαν την άκαμπτη θέση σύμφωνα με την οποία προεκλογικά στελνόταν στους ψηφοφόρους το μήνυμα πως ό,τι και να γίνει μετά τις εκλογές, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Έτσι αδυνατούσαν να απαντήσουν πειστικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κυβέρνηση και παγιδεύτηκαν να τρέχουν πίσω από την πρόταση Τσίπρα και να πολεμούν μια προοπτική, για την οποία όμως μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων είχε πειστεί ότι είναι εφικτή.

Το ΚΚΕ που δεν πήρε μέρος στις διερευνητικές εντολές, χαρακτηρίζοντάς τες κοροϊδία και επικοινωνιακό τρικ των κομμάτων που τις έκαναν, ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε να πάμε εκ νέου σε εκλογές, ζητώντας διά στόματος της Α. Παπαρήγα από τον ελληνικό λαό «να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος ως προς την ενίσχυση του ΚΚΕ».

Πάντως, παρά τα όσα διακινούν κάποιοι, ότι τα ανώτερα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος είναι διχασμένα σχετικά με τη γραμμή του ΚΚΕ, ο Περισσός διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, και μάλιστα τα αποδίδει σε προβοκατόρικες πληροφορίες που διακινούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, το ΚΚΕ εκτιμά ότι αυτό οδηγεί στην ενίσχυση της τάσης για αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων τριάντα χρόνων όπως αυτό είχε διαμορφωθεί ως εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αφού αυτά τα δύο κόμματα υπέστησαν βαριά ήττα.

Η ανατροπή, εκτιμά ο Περισσός, του πολιτικού σκηνικού με τη μορφή που πήρε με το εκλογικό αποτέλεσμα δεν συνιστά ανατροπή πολιτικής, αφού νίκησε, κάτω από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή, η λογική της τιμωρίας και της αυταπάτης ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα από τα πάνω και μέσα από διαπραγματεύσεις.

Αναγνωρίζουν όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει και τη θετική τάση που διαγράφεται για ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε αντίθεση με τις χίμαιρες για εύκολη λύση.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που βρίσκεται ακόμα σε μεταβατική φάση, εξυπηρετεί την προσπάθεια αναχαίτισης της τάσης ριζοσπαστικοποίησης, απεγκλωβισμού από την αστική, ιδεολογική και πολιτική επιρροή. Κύριο, τονίζουν, χαρακτηριστικό είναι η αναστήλωση της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς και η ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορούν ότι είπε τεράστια ψέματα προεκλογικά, έσπειρε και σπέρνει αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ επαναλαμβάνει σταθερά ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνηση προκύψει από την όποια μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων.

Η κυβέρνηση αυτή, επιμένουν τα στελέχη του, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα θετικό στον λαό. Για να γίνει δεκτή, ξεκαθαρίζουν, η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, δεν απαιτείται απλώς το κόμμα να κάνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά να αναποδογυρίσει το πρόγραμμα και την πολιτική του, να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς για το σήμερα και το αύριο και «ένα τέτοιο ΚΚΕ δεν το χρειάζεται ο λαός».


Σχολιάστε εδώ