Ο λαός κλάδεψε ΣΥΡΙΖΑ τους μνημονιακούς

Οι έλληνες ψηφοφόροι, αλλά ταυτόχρονα και οι Γάλλοι ομοίως, καταδίκασαν την πολιτική που έχει χαράξει η γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ, που σημαίνει αυστηρή λιτότητα, εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και βαθιά ύφεση. Αυτό είναι το μήνυμα των ψηφοφόρων Ελλάδας – Γαλλίας, που έρχεται σε μια στιγμή που ηγετικά υπηρεσιακά στελέχη της ΕΕ αντιμετωπίζουν το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη;». Και ασφαλώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επιλογής της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη για να καταφέρει να ξεφύγει από τον επαπειλούμενο κίνδυνο διάλυσής της.

Εάν η καγκελάριος Μέρκελ επιμείνει στην αποτυχημένη πολιτική της, πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν θα καταφέρει τίποτα παραπάνω από την εκλογική της συντριβή. Αυτά καθ’ όσον αφορά την απήχηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής σε Ελλάδα και Γαλλία. Και θα πρέπει να ευχηθούμε ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, σοσιαλιστής καθ’ όσον αφορά την πολιτική του τοποθέτηση, να μην επαναλάβει τα λάθη και τις πολιτικές απάτες του προέδρου της Σοσιαολιστικής Διεθνούς, πρώην έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Καθ’ όσον αφορά τώρα την κατάσταση που δημιουργείται στη χώρα μας από τα αποτελέσματα των εκλογών, μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου οδήγησε σε ολοκληρωτική διάλυση των δύο κομμάτων που άσκησαν την εξουσία τα τελευταία 37 χρόνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κεντρικό θέμα ήταν η οικονομία και η ασκηθείσα οικονομική πολιτική, καθώς και η μελλοντική. Και αυτό ήταν επόμενο, καθώς ο λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία οδηγήθηκε στην εξαθλίωση. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το κατάντημα αυτό της ελληνικής κοινωνίας. Ό,τι και να πούμε, ένα είναι το γεγονός: Ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ψήφος τιμωρίας. Ο έλληνας ψηφοφόρος κλάδεψε ΣΥΡΙΖΑ τους πρώιμους και όψιμους οπαδούς και υποστηρικτές των Μνημονίων. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώιμο μνημονιακό κόμμα και η ΝΔ το ύστερο. Και τα δύο έπαυσαν πλέον να είναι μεγάλα κόμματα, αφού μόλις που κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 1/3 των ελλήνων ψηφοφόρων. Το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κούρεψαν τις αποδοχές των εργαζομένων, και οι εργαζόμενοι κούρεψαν αυτά τα δύο κόμματα στις εκλογές. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου ψηφίζει περίπου το 40% του ελληνικού λαού, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά την προεκλογική περίοδο ο πρόεδρός του κατάφερε να κυριαρχήσει. Τα παλαιά κάστρα της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, η Β’ Περιφέρεια Αθηνών και η Β’ Πειραιά, καταψήφισαν αγρίως το κόμμα αυτό. Ειδικά στην εργατούπολη του Πειραιά (Α’ και Β’ Περιφέρεια) το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εκλέξει μόνο έναν βουλευτή. Στη δε Β’ Αθηνών μειώθηκε μέχρι καταστροφής η εκλογική του δύναμη. Στην Αχαΐα, ιδιαίτερη πατρίδα των Παπανδρέου, μετά βίας κατάφερε να εκλέξει έναν βουλευτή, και αυτός, κατά κακή μας τύχη, είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο νεκροθάφτης της εργατικής τάξης. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα εκλογικά αποτελέσματα της Θεσσαλονίκης, που και σε αυτήν κυριαρχεί το εργατοϋπαλληλικό στοιχείο. Κορυφαία στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ αποδοκιμάστηκαν άγρια από τους ψηφοφόρους.

Η μεγάλη σφαγή έγινε στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, τη μεγαλύτερη της χώρας, που πάντα έδινε πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ και τώρα κορυφαία στελέχη του δεν κατάφεραν να εκλεγούν απλοί βουλευτές. Αλλά το ΠΑΣΟΚ, επειδή άσκησε τα τελευταία 2,5 χρόνια την εξουσία, έχει βολέψει πολλά δικά του παιδιά, που του έδωσαν το ποσοστό του 13%. Όμως ανάλογα με τις πράξεις και τις παραλείψεις του είναι πάρα πολύ υψηλό. Πιστεύουμε ότι στις επόμενες εκλογές, και όσο ο Βενιζέλος θα εξαπολύει τα «πυροτεχνήματά» του, το κόμμα αυτό θα φθαρεί ακόμη περισσότερο, και αυτό θα είναι ευτύχημα για τον ελληνικό λαό, γιατί θα σβήσει ένα ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα, που τόσα δεινά επεσώρευσε στον ελληνικό λαό, πάντα με την επίκληση τάχα του εθνικού συμφέροντος. Καθ’ όσον αφορά τη ΝΔ και τον πρόεδρό της κ. Σαμαρά, θεωρούμε ότι θα είναι μεγάλο ατύχημα εάν επιχειρήσει και πάλι μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο νυν πρόεδρός του ήταν που μετέτρεψαν τον Σαμαρά από κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού σε συνοδοιπόρο τους στην καταστροφή. Και από αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε φανατικός υποστηρικτής του Μνημονίου και νομιμοποίησε μια πολιτική που τη θεωρούσε λάθος, πέφτοντας θύμα των μεθοδεύσεων του Βενιζέλου. Ο νεαρός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε τα οφέλη ενός μεγάλου μέρους της αγανάκτησης του λαού.

Θα πρέπει όμως μερικές ακραίες θέσεις να τις αποβάλει όσο το δυνατόν συντομότερα για να ασκήσει με σοβαρότητα τα αυξημένα καθήκοντα που του επιβάλλει η θέση του ως δεύτερου κόμματος. Έχουμε τη γνώμη ότι όπως δοξάστηκε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα μπορεί ο λαός στο μέλλον να τον εγκαταλείψει, όπως έγινε κατ’ επανάληψη με πολλούς ηγέτες Έλληνες και ξένους. Φρονούμε ότι θα πρέπει να αποξενωθεί ο κ. Τσίπρας από την τυφλή υποστήριξη των παράνομων μεταναστών, που έχουν προκαλέσει αυτήν την έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας και έχουν δημιουργήσει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους Έλληνες. Πρέπει να διαρρήξει τα δεσμά του κόμματός του, αν βέβαια υπάρχουν τέτοια, με τους κουκουλοφόρους και να αποδοκιμάζει τα τυφλά κτυπήματά τους. Επιπλέον, θα πρέπει η υποστήριξη στις διάφορες απεργίες να γίνεται με προγραμματισμό, ώστε να μην προκαλούν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού και σημαντικές ζημιές στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, το δικαίωμα της απεργίας είναι ένα όπλο άμυνας του εργαζομένου ενάντια στο αδηφάγο κεφάλαιο. Και πρέπει φυσικά να υποστηρίζεται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά η υποστήριξη αυτή δεν μπορεί να είναι απεριόριστη. Πρέπει να δίδεται υπό όρους και προϋποθέσεις. Με λίγη προσοχή στα ασθενή σημεία της μέχρι τώρα συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς το κόμμα αυτό θα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Στα αξιοσημείωτα του εκλογικού αποτελέσματος θα πρέπει να αναφέρουμε και τη σημαντική δύναμη που συγκέντρωσε το κόμμα που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο πολιτικό μας σκηνικό, του Π. Καμμένου, Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το ποσοστό που συγκέντρωσε (10,5%) είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, σχεδόν αγνόησαν την ύπαρξη αυτού του νέου κόμματος, που με πενιχρά οικονομικά μέσα και χωρίς προβολή λίγο έλειψε να εκτοπίσει το ΠΑΣΟΚ από την τρίτη θέση.

Είναι κόμμα που δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα διαπλοκής, κι αυτό είναι στα θετικά του. Πέραν αυτού όμως τώρα, για να μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα, αφού αυτό είναι το όραμά του, και όπως διαμορφώθηκε σήμερα το πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει να δείξει διαλλακτικότητα και να συμμετάσχει στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να προδώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία του κόμματος. Πάντως το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα αυτό αποτελεί μια από τις ιδιαιτερότητες των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ιδιαιτερότητα, το εντελώς υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, από τους ψηφοφόρους κυρίως που δικαιολογημένα έχουν τρομοκρατηθεί από την εγκληματική συμπεριφορά των μεταναστών και από το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) μετέτρεψαν τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι και η Ελλάδα κατακλύζεται από κύματα ξένων, που έρχονται για να κερδίσουν χρήματα κλέβοντας και ληστεύοντας. Εάν οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν δείξουν υπέρμετρο ζήλο στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, στην εκκαθάριση των μεγάλων ελληνικών πόλεων από τους παράνομα δρώντες ξένους μετανάστες, και αν δεν εμπεδωθεί στους έλληνες πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που σοβαρά έχει κλονιστεί τώρα, το κόμμα αυτό θα στρατολογεί συνέχεια και νέους οπαδούς. Και αυτό, φυσικά, θα είναι στα αρνητικά του πολιτικού μας συστήματος.

Και για να κλείσουμε και τη σημερινή μας παρουσίαση, ας κάνουμε μια γενική αποτίμηση των συμπερασμάτων. Ο ελληνικός λαός καταδίκασε πλέον την αυτοδυναμία, την οποία με τόσο φανατισμό υποστήριξε ο Σαμαράς. Θέλει συμμαχικές κυβερνήσεις, γιατί η αυτοδυναμία κατάντησε στην Ελλάδα να είναι κοινοβουλευτική δικτατορία. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα σύνθημα που έπαυσε πλέον να συγκινεί τον λαό. Ο λαός δεν θέλει πλέον τα παντοδύναμα κόμματα, γιατί οι επιλογές τους οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση και εξέθρεψαν την ατιμωρησία των υπευθύνων. Συνήθως η ατιμωρησία οδηγεί σε φαυλότητα και σε παράνομο πλουτισμό. Η φαυλότητα στην Ελλάδα δυστυχώς έγινε γενικευμένη πρακτική και τίποτα δεν λειτουργεί νόμιμα και εξυπηρετικά για τον λαό. Ας ευχηθούμε η νέα κυβέρνηση να κατανοήσει αυτό το μήνυμα των εκλογών και να επαναφέρει τη νομιμότητα που πρέπει να κυριαρχεί σε ένα κράτος δικαίου και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Και ας μην ξεχνάμε επίσης και την πρωτοφανή λιτότητα στην οποία καταδικάστηκε ο ελληνικός λαός ως έναν από τους βασικούς παράγοντες του εκλογικού αποτελέσματος.


Σχολιάστε εδώ