Μεγάλες ανατροπές στον Πειραιά

Oι ανατροπές και οι καραμπόλες ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην πιο ξεχωριστή εκλογική διαδικασία που έγινε στον Πειραιά μετά τη μεταπολίτευση.

Συγκεκριμένα, στην Α’ Πειραιά οι εκλογές ήταν ξεχωριστές, διότι:

1) Για πρώτη φορά πήρε την πρώτη θέση καθαρά αριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ.

2) Για πρώτη φορά η Δεξιά συγκέντρωσε ένα τεράστιο ποσοστό (37,5%), αλλά το πρώτο από τα κόμματα που εκπροσωπούν τον χώρο, η ΝΔ, είχε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της (16,7%, ακριβώς δηλαδή όσο ήταν το όριο για να εκλέξει τον μοναδικό βουλευτή της).

Τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου πήραν: Ο Καμμένος 12,5%, ο ΛΑΟΣ 3,2%, η Δράση του Στ. Μάνου 1,9%, η Ντόρα 1,7% και η Εθνική Ενότητα 0,5%.

3) Για πρώτη φορά τα αριστερά κόμματα συγκέντρωσαν τόσο μεγάλο ποσοστό, δηλ. 34,2% (ΣΥΡΙΖΑ 19%, ΚΚΕ 7,6%, ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%, ΚΚΕ μ-λ και ΜΛ-ΚΚΕ 0,5%).

4) Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή 8,6%, και για πρώτη φορά δεν εξέλεξε βουλευτή. Η Χρυσή Αυγή πήρε περισσότερο από 8,8%

Όσον αφορά τους βουλευτές που εξελέγησαν από όλα τα κόμματα στην Α’ Πειραιά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κόσμος έμεινε στα γνωστά πρόσωπα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της πόλης τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε για μία ακόμη φορά τον Θοδωρή Δρίτσα, που πήρε 9.157 σταυρούς έναντι 4.169 της Ελένης Σταματάκη και 3.064 της Λίας Φράγκου.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξελέγη ο επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Μελάς, που πήρε 7.147 σταυρούς έναντι 2.246 της Κατερίνας Αναγνώστου, 2.235 του Γιώργου Ζησιμάτου (προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης) και 1.825 του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Αντώνη Καλογερόγιαννη.

Η Χρυσή Αυγή εξέλεξε τον Νικόλαο Κούζηλο με 3.516 σταυρούς προτίμησης, ενώ το ΚΚΕ τη δημοτική σύμβουλο Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, που πήρε 4.908 σταυρούς έναντι 2.194 του Σάββα Τσιμπόγλου και 1.552 της Έλσας Ζαμπέτα. Τα νέα πρόσωπα του Πειραιά στη νέα Βουλή προέρχονται από τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ.: και τη Χρυσή Αυγή, την οποία ήδη αναφέραμε). Έτσι, από τη ΔΗΜΑΡ εξελέγη η γνωστή Μαρία Ρεπούση, την οποία φαίνεται ότι οι Πειραιώτες ήθελαν να… συγχαρούν για τις απόψεις της περί του… συνωστισμού στη Σμύρνη. Πήρε 1.536 σταυρούς (τους περισσότερους, όλως παραδόξως, από γειτονιά προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής) έναντι 1.104 του Εμμανουήλ Χρυσοφάκη και 1.060 της Σοφίας Τσιάλτα. Ο συνάδελφος Νότης Ανανιάδης, που εμφανιζόταν μεταξύ των φαβορί, τελικά βρέθηκε στην έκτη θέση με 881 σταυρούς. Αφήσαμε τελευταία τη ΝΔ, γιατί εδώ έχουμε μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς, μέχρι ν’ ανοίξουν οι κάλπες, όλοι έλεγαν ότι θα γίνει «ντέρμπι» μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου και του αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Κατσαφάδου, ο οποίος στηριζόταν στο μανιάτικο στοιχείο που κυριαρχεί στον Πειραιά. Το «Π», πάντως, στο προηγούμενο φύλλο είχε αναφέρει ότι με βάση τις εκτιμήσεις αλλά και την εν γένει παρουσία των δύο υποψηφίων, ο Κ. Αρβανιτόπουλος ήταν σταθερά μπροστά από τον αντίπαλό του. Αυτό έγινε τελικά, αφού ο αναπληρωτής υπουργός εξελέγη με άνεση (πήρε 9.029 σταυρούς έναντι 8.426 του Κ. Κατσαφάδου, δηλαδή 603 περισσότερους), ενώ τρίτος κατά σειρά ήρθε ο Σπ. Σπυρίδων με 4.884 σταυρούς, τέταρτος ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος με 2.992 και πέμπτη η Ζωή Ρούσσου με 1.682.

Η παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στο νέο Κοινοβούλιο είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει στην αναβάθμισή του, καθώς ο καμινιώτης νέος βουλευτής είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έμπειρος πολιτικός. Υπήρξε στενός συνεργάτης τόσο του Κ. Καραμανλή (ο οποίος τον είχε ορίσει αντιπρόεδρο στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή) όσο και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον είχε τοποθετήσει διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του, θέση από την οποία παραιτήθηκε πριν από έξι μήνες για να πολιτευθεί.

Στη Β’ Πειραιά

Χειρότερα διαμορφώθηκαν τα πράγματα στη Β’ Πειραιά, τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αποκαθηλώθηκε, κι εκεί που ήταν πρώτο κόμμα, έφτασε να είναι έκτο με ποσοστό 8,1%, το χαμηλότερο στην ιστορία του. Αλλά και η ΝΔ με 9,7% είναι τέταρτο κόμμα. Τόσο χαμηλά δεν έχει πέσει ποτέ. Πρώτος με μεγάλη διαφορά αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε 23,9%, δεύτερος ο Καμμένος με 12,4%, τρίτο το ΚΚΕ με 12,25%, πέμπτη η Χρυσή Αυγή με 9,4% και έβδομη η ΔΗΜΑΡ με 5,8%.

Πλήρης δηλαδή κυριαρχία των δυνάμεων της Αριστεράς, ενώ αν προσθέσουμε σ’ αυτές και το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνάει το 50%. Στη Β’ Πειραιά η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη, πήρε 1,20%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 2 βουλευτές, τον Παν. Λαφαζάνη με 15.222 ψήφους και την Τζένη Βαμβακά (ΔΗΚΚΙ) με 9.391. Έξω έμειναν η πρώην βουλευτής Εύη Καρακώστα, που πήρε 9.058 σταυρούς, και η δημοτική σύμβουλος Κορυδαλλού Καίτη Κυλάκου, με 8.086 σταυρούς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέλεξαν τον Γιάννη Κουράκο, που παλαιότερα είχε εκλεγεί με τη ΝΔ. Πήρε 8.372 σταυρούς έναντι 5.883 του Γ. Αναγνωστάκου. Ο Νικ. Μονέος, που είναι παράγοντας στον χώρο των λαϊκών αγορών, έμεινε στην όγδοη θέση με 2.091 σταυρούς.

Το ΚΚΕ εξέλεξε τη Διαμάντω Μανωλάκου, με 11.055 σταυρούς έναντι 6.978 της Κάτιας Κρόκου και 4.944 του Θαν. Ευαγγελάκη.

Η ΝΔ εξέλεξε μόνο τον Γιάννη Τραγάκη, με 6.455 σταυρούς έναντι 5.542 του Τ. Νεράντζη, 3.881 του Φαήλου Κρανιδιώτη και 3.287 του Τάσου Μητρόπουλου.

Η Χρυσή Αυγή έβγαλε τον Ιωάννη Λαγό, με 8.323 σταυρούς. Το ΠΑΣΟΚ τον Δημήτρη Λιντζέρη, με 5.075, ενώ έξω έμειναν ο Γρηγόρης Νιώτης, που πήρε 4.934 σταυρούς, και ο Γιάννης Διαμαντίδης με 4.564 σταυρούς.

Τέλος, από τη ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής έμειναν τα «ηχηρά» ονόματα Ν. Γαλανός και Γιάννης Κακουλίδης, που πήραν 2.656 και 2.065 σταυρούς αντίστοιχα, και εξελέγη η Μαρία Γιαννακάκη, με 2.971 σταυρούς. Αν έβγαζε βουλευτή και ο ΛΑΟΣ, θα επανεκλεγόταν ο Γιώργος Ανατολάκης, που πήρε 2.900 σταυρούς περίπου έναντι 1.800 του Άρη Σπίνου. Ο Μιχάλης Νικητάκης, υποψήφιος της Κοινωνικής Συμφωνίας, συγκέντρωσε πάνω από 650 ψήφους από τις 2.000 που πήρε το κόμμα.

«Καραμπόλες»

Πριν όμως φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, έγιναν απίστευτες… καραμπόλες με τις έδρες.

Στην Α’ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ από την αρχή φαινόταν ότι δεν βγάζει έδρα κι εκεί δεν υπήρχε αγωνία. Αντίθετα, η ΝΔ στην αρχή, γύρω στις 10 το βράδυ, έβγαζε τρεις έδρες, ενώ τις υπόλοιπες τις έπαιρναν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Καμμένος και το ΚΚΕ. Αργότερα, μία έδρα της ΝΔ πήρε η Χρυσή Αυγή και γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, οπότε πέρασε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και συρρικνώθηκε το ποσοστό της ΝΔ, έχασε και την άλλη, την οποία πήρε ο Κουβέλης.

Στη Β’ Αθήνας αρχικά έβγαζε 2 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ και 4 η ΝΔ! Στη συνέχεια όμως έπεσαν τα ποσοστά της ΝΔ, ανέβηκαν των άλλων κομμάτων και μοιράστηκαν όλοι από μία έδρα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, που διατήρησε τις δύο που είχε.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην Α’ Πειραιά υπήρξε μεγάλη αποχή, που έφτασε στο 38%. Σ’ αυτό συνέτεινε και το γεγονός ότι πολλοί που ψηφίζουν στα νησιά δεν πήγαν, γιατί δεν είχαν προφανώς να πληρώσουν τα εισιτήριά τους.


Σχολιάστε εδώ