Η μεγάλη ήττα των μεγάλων καναλιών

Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν με την εμφάνιση των exit poll, με τα οποία διαψεύστηκαν οικτρά όλες οι προβλέψεις των κρυφών δημοσκοπήσεων με τις οποίες κινούνταν στην ενημέρωσή τους τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων σταθμών τις προηγούμενες μέρες.

Τα νεύρα και η δυσαρέσκεια των τηλεσχολιαστών δεν μπορούσαν να κρυφτούν στον αέρα, όπου και σημειώθηκαν… επεισόδια. Η Όλγα Τρέμη έβαλε τις φωνές στον Γιάννη Πρετεντέρη γιατί παρενέβη την ώρα που μιλούσε, ο Στρατής Λιαρέλλης ρωτούσε σε υψηλούς τόνους τον δημοσκόπο-αναλυτή και η Μαρία Χούκλη τού έκανε αδίκως νοήματα, ο Νίκος Ευαγγελάτος κάποια στιγμή κοίταζε το κινητό του την ώρα που έκανε ερωτήσεις η Σία Κοσιώνη στους καλεσμένους του ΣΚΑΪ.

Τα αποτελέσματα της κάλπης επιδείνωναν ακόμη περισσότερο το κλίμα στα τηλεοπτικά στούντιο.

Οι σχολιαστές καταλάβαιναν πολύ καλά ότι όλα όσα υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα στην υπεράσπιση του Μνημονίου και της πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ ηττήθηκαν από την ψήφο των πολιτών.

Οι «νικητές» της κάλπης είχαν φωνή μόνο στα λεγόμενα μικρά κανάλια της Αττικής, το Kontra και το Extra. Τα ποσοστά τηλεθέασης μπορεί να είναι υψηλά για το Mega ή τον ΑΝΤ1, αλλά έγινε φανερό πως η τηλεθέαση δεν είναι ψήφος επιλογής όσων υποστηρίζουν τα στελέχη της ενημέρωσης από την τηλεόραση.

Στον μεταξύ τους ανταγωνισμό τα ποσοστά καταδεικνύουν επίσης την αμηχανία. Το Mega διατήρησε την πρώτη θέση της θεαματικότητας, αλλά όχι με σαρωτικό ποσοστό. Μεγάλος νικητής ήταν η ΝΕΤ, που βρέθηκε στην τρίτη θέση, κάνοντας επίδειξη της δύναμης του ενημερωτικού της τομέα.

Μεγάλη ήττα γνώρισε ο ΣΚΑΪ, που επιχείρησε να καλύψει τη μεγάλη βραδιά με το δίδυμο της ενημέρωσης Νίκο Ευαγγελάτο και Σία Κοσιώνη, χωρίς να πείσει το τηλεοπτικό κοινό.

Στα νούμερα των μετρήσεων βρέθηκε στην τελευταία θέση, κάτω και από τον Alpha, όπου η εικόνα που εξέπεμπε ο Αντώνης Σρόιτερ και το πάνελ της εκλογικής εκπομπής δεν ήταν και η πλέον ενημερωτική.

Πίνακας τηλεθέασης την εκλογική βραδιά 

  ΣΤΑΘΜΟΣ	ΣΥΝΟΛΟ	ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ 
MEGA	24%	866.000
ΑΝΤ1 	17,7%	628.000
ΝΕΤ 	15%	531.000
ALPHA 	13,6%	481.000
ΣΚΑΪ 	10,7% 	376.000
STAR (18.50 - 21.59)	3,3%	117.000

Σχολιάστε εδώ