Γκρίζο τοπίο στα ΜΜΕ

=Νέα καθυστέρηση στην εξόφληση των μισθών στο συγκρότημα του Αντώνη Λυμπέρη, όπου έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία των εργαζομένων για την επόμενη μέρα των περιοδικών. Συντάκτες και προσωπικό έλαβαν μόλις το 40% των αποδοχών του Απριλίου, με την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν αυτήν την εβδομάδα. Ενημερώθηκαν, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει μετά τις 23 Μαΐου γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία. Οι πληροφορίες ότι ο Αντώνης Λυμπέρης προσπαθεί να πουλήσει τίτλους και συμμετοχές του σε άλλα περιοδικά, όπως το «Αθηνόραμα», όπου κατέχει το 50%, εντείνουν τη φημολογία πως το συγκρότημα Λυμπέρη βαδίζει στα χνάρια της ΙΜΑΚΟ.

=Χειροτέρευση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στο κανάλι θα επιφέρει τυχόν έγκριση της επιχειρησιακής σύμβασης που κατέθεσε η διοίκηση του Alpha, προειδοποιούν οι νομικοί με τους οποίους είχαν συναντήσεις οι εργαζόμενοι την περασμένη εβδομάδα. Όπως ενημερώθηκαν, η σύσταση ένωσης προσώπων απαιτεί προηγουμένως την έγγραφη συμφωνία των 3/5 του προσωπικού, ενώ η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης καταργεί όλα τα θεσμικά δικαιώματα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης στον κλάδο των ΜΜΕ. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις ατομικές συμβάσεις, όπως εξήγησε ο δικηγόρος Δ. Περπατάρης. Η διορία που έχει δώσει ο Alpha για τη σύσταση ένωσης προσώπων και την έγκριση της επιχειρησιακής σύμβασης είναι μέχρι τις 30 Μαΐου.

=Δεν έχει τέλος η πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, καθώς για τον περασμένο Απρίλιο επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες προβλέψεις των τμημάτων μάρκετινγκ των καναλιών. Η συνολική πτώση, σύμφωνα με τη Media Services, για όλα τα ΜΜΕ είναι 29,9%. Τη μεγαλύτερη πτώση έχουν τα περιοδικά, κατά 36,48%, με έσοδα για τον Απρίλιο 35.804.810 ευρώ. Η τηλεόραση, με ονομαστικά έσοδα 34.823.060 ευρώ, παρουσιάζει πτώση κατά 30,18%. Οι εφημερίδες πήραν μεικτή δαπάνη 24.963.696 ευρώ και το ποσοστό πτώσης ανέρχεται σε 14,32%. Το ραδιόφωνο, μετά και την αποχώρηση σταθμών, έλαβε 5.045.675 ευρώ, με ποσοστό πτώσης 29,9%. Το πρώτο τετράμηνο του έτους τα ΜΜΕ πήραν από τη διαφήμιση 373.403.451 ευρώ έναντι 511.664.552 ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010. Η πτώση ανέρχεται σε 27,02%.

=«Μυρωδιά» απεργίας στον κλάδο, για όσους έχουν ακόμη δουλειά. Η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της ζητάει από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ «να παγώσει κάθε κίνηση υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων». «Προειδοποιούμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «την εργοδοσία των ΜΜΕ να μην προχωρήσει στην εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 μετά τη 14η Μαΐου και ειδικότερα όσον αφορά τον σφαγιαστικό περιορισμό της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που μετατρέπει τον μισθό σε χαρτζιλίκι».

=Άκαρπη, όπως αναμενόταν, ήταν η συνάντηση της ΕΠΗΕΑ με την ΕΙΤΗΣΕΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης των ιδιοκτητών ζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ομοσπονδία των υπαλλήλων, αλλά την ίδια στιγμή δήλωσαν πως, ακόμη κι αν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, δεν βεβαιώνουν πως θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τα επτά μέλη-κανάλια της Ένωσης.

=Την παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ζήτησε η ΕΣΗΕΑ για την εφημερίδα «Βραδυνή». Όπως κατήγγειλε η Ένωση Συντακτών, η ιδιοκτησία μείωσε αυθαίρετα τις αποδοχές κατά 20%, παρότι οι συντάκτες δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις.


Σχολιάστε εδώ