Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ του 13% δεν υπάρχει

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, για την ώρα τουλάχιστον, κινούνται αρκετά ιστορικά στελέχη, που με δική τους πρωτοβουλία ξεκίνησαν ήδη κύκλο επαφών με στελέχη, βουλευτές, πολιτευτές και ό,τι έχει απομείνει από τον διαλυμένο και ηττημένο κομματικό μηχανισμό, διαμηνύοντας πως «πρέπει όσοι απομείναμε να κρατηθούμε συσπειρωμένοι» και πως «η παράταξη με κόπο και θυσίες πρέπει να μείνει ζωντανή».

Ωστόσο, το βασικό που ξεκαθαρίζουν στις συνεχείς επαφές που έχουν τα τρία τελευταία 24ωρα τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πως «θα προσπαθήσουμε να κρατηθούμε, όχι όμως με τις πολιτικές που μας οδήγησαν στα βράχια», ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν πως από αυτήν τη στιγμή υπάρχει πλέον και θέμα και ανοιχτό μέτωπο με τις υπουργάρες και τους κουστουμάκηδες του κυβερνητισμού που άκριτα πορεύτηκαν με το Μνημόνιο ως Ευαγγέλιο, κουνώντας προκλητικά και μόνιμα το δάχτυλο στους πολίτες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε συνάντηση – συζήτηση ανάμεσα σε κάποια επώνυμα στελέχη και βουλευτές ειπώθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα πως «αφού φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, οι υπουργάρες του Μνημονίου, αν δεν σταματήσουν αμέσως να μιλάνε για κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και να κραδαίνουν ακόμα μονοσήμαντα το Μνημόνιο στον κόσμο, είναι καλύτερα να φύγουν τώρα αμέσως, ώστε να μπορέσουμε να ξαναδούμε τις σχέσεις μας με όσο κόσμο μάς απέμεινε».

Πάντως και στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου υπάρχει προβληματισμός και δυσφορία με μια σειρά «πρακτικές κυβερνητισμού», αλλά κυρίως με την εμμονή στελεχών, όπως οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης, σε μια νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Το θέμα είναι πως η εκλογική καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ παρέσυρε στα τάρταρα πολλά σημαντικά στελέχη του Κινήματος, με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, οι δύο πρώτοι της κρίσιμης πολιτικά Β΄ Αθηνών, Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης, να αναδεικνύονται τρόπον τινά, για την ώρα, ως το εν δυνάμει «αντίπαλο δέος» του Ευ. Βενιζέλου.

Άλλωστε, οι δυο τους, μαζί με τον Θ. Πάγκαλο (που στην Ιπποκράτους σημειώνουν πως θέλει ειδικό χειρισμό, γιατί δεν είναι ακριβώς συνταξιούχος, αλλά έχει βλέψεις ακόμα και για μεταβατικός ηγέτης), είναι για την ώρα αυτοί που είτε δημοσίως είτε κατʼ ιδίαν ασκούν κριτική στον Ευ. Βενιζέλο για τους χειρισμούς του κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και για την επιλογή του να μη θέλει να συγκυβερνήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη ΝΔ (ή και, με μια διακριτική στήριξη, με τη ΔΗΜΑΡ).

Δεν είναι, πάντως, λίγοι οι βουλευτές, αλλά και όσοι έχασαν την εκλογή, που καταλογίζουν στον Θ. Πάγκαλο αμετροέπεια, λέγοντας πως με τα καμώματά του και με τα όσα «έλουζε» καθημερινά τον κόσμο συνέβαλε τα μέγιστα στην καταστροφή του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια εντελώς αιφνιδιαστική κίνηση, καθώς διέλυσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και όλα του τα όργανα (την Παρασκευή στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης συνεδρίασης του Οργάνου). Ανακοίνωσε δε «ξεκινάμε από το μηδέν». «Το ΠΑΣΟΚ του 13% δεν υπάρχει», επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος. «Το παλιό κόμμα σάπισε», είπε. «Αν θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη, ο επόμενος πρόεδρος θα είναι… 30άρης».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως στόχος είναι η αποκρατικοποίηση του κόμματος και η αποβολή του πνεύματος κυβερνητισμού που το διέκρινε τα τελευταία χρόνια. Την Κυριακή ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε συγκέντρωση των υποψηφίων του κόμματος και στη συνέχεια θα ανακοινώσει ένα και μοναδικό όργανο, το οποίο θα καθοδηγήσει το Κίνημα στη νέα του πορεία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα πάει σε μια ριζική «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ