XΡΗΜΑτιστήριο

> Οι ωμές παρεμβάσεις των αλλοδαπών τεχνοκρατών στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα δεν έχουν τελειωμό! Τι κι αν οι οίκοι αξιολόγησης είχαν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της βαθμολογίας της Ελλάδας αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, εντούτοις μόνο ο ένας το έκανε πράξη, ενώ οι άλλοι διοχετεύουν ότι θα την καθυστερήσουν αναμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και προσβλέποντας στην επικράτηση των μνημονιακών κομμάτων.

> Τίποτε δεν είναι τυχαίο! Η πλήρης αποδέσμευση από τον κανόνα του χρυσού, η χαλάρωση των μέτρων ρύθμισης των αγορών, η αχαλίνωτη απελευθέρωση της διακίνησης των κεφαλαίων και η αποσταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών είχαν επακόλουθο τη δημιουργία μακροοικονομικών ασυμμετριών που έφεραν υπερχρέωση, λιτότητα, ύφεση και ανεργία.

> Λεπτές ισορροπίες σε ένα αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον! Μπορεί αρκετοί από τους αναλυτές να επιμένουν ότι η τάση των αγορών είναι από σταθερή έως και ανοδική, ωστόσο μέχρι σήμερα οι περίοδοι ανάκαμψης συνδυάζονται μόνο με τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, κάθε φορά που αυτές μειώνονται, οι κινητές αξίες σημειώνουν πτώση.

> Επ’ ουδενί το κύρος ενός συμβούλου πώλησης, που είθισται να προσλαμβάνουν οι κρατικά εποπτευόμενες εταιρείες, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ! Κάθε νέα διοίκηση οφείλει να ελέγξει την προηγούμενη και, αν προκύψουν υπόνοιες κακής διαχείρισης, μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή για να τη βγάλει καθαρή.

> Πόσα κερδίζουν από τη διαφορά; Γιατί οι εγχώριες τράπεζες που έχουν δανείσει καταναλωτές σε ξένο νόμισμα φέρονται να μετατρέπουν τη συναλλαγματική ισοτιμία σε ευρώ μόλις την ημερομηνία καταβολής εκάστης δόσης και όχι σε κάποια άλλη, η οποία θα πρόσφερε καλύτερη σχέση ανταλλαγής;

> Κακό προηγούμενο δημιουργεί η απόφαση της Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους εκπροσώπους των offshore εταιρειών (που αποδίδονταν στον κ. Τσοχατζόπουλο)! Όχι τόσο για αυτή καθαυτή την υπόθεση, όσο για το ότι έγιναν αποδεκτές δικαιολογίες του τύπου «λειτουργούσα για λογαριασμό άλλου…» και «…δεν γνώριζα αν αποτελούσε προϊόν εγκλήματος…».

> Με πρόσχημα τη σωτηρία των τραπεζών, το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο επιχειρεί την κατά το δοκούν αναδιάταξή τους! Μέχρι πότε η «τρόικα» θα διατάζει και η κυβέρνηση θα εκτελεί; Έως πότε θα επιτρέπεται στα αλλοδαπά συμφέροντα και τους εγχώριους συνεργάτες τους να εκβιάζουν; Ποιοι και για ποιους λόγους μελετούν την αναγκαστική συγχώνευση των μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων;

> Είναι ποτέ δυνατό οι άνθρωποι αυτοί να ενδιαφερθούν για τις ανάγκες των εργαζομένων; Γνωρίζουμε πόσοι περίπου είναι οι συνδικαλιστές των κρατικά εποπτευόμεων εταιρειών και τραπεζών που έκαναν χρήση της δυνατότητας να λαμβάνουν βαθμούς (έως του διευθυντή) ανάλογα με το πόσες φορές έχουν επανεκλεγεί;

> Έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα ή θα αναζητηθούν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα; Ποια θα είναι άραγε η επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα από τη συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση της ATEbank;

> Κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα! Μιας και χρήματα υπάρχουν, ενώ καλοί έλληνες δικηγόροι όχι… το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είπε να προσλάβει την King & Spalding ως νομικό σύμβουλο για την πώληση αδειών εξόρυξης.

> Δεν θα σχολιάσουμε τον ίδιο -όχι τώρα που είναι στα κάτω του-, αλλά θα στηλιτεύσουμε τη συμπεριφορά όλων εκείνων που ενώ μέχρι πρότινος τον έγλειφαν, σήμερα τον φτύνουν! Ο λόγος για τους κολλητούς του Παύλου Ψωμιάδη, εκείνους που με την πένα τους χειροκροτούσαν, εκθείαζαν, θριαμβολογούσαν υπέρ του και οι οποίοι μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη οκτώ ετών έβγαλαν όλη τους τη χολή, αποποιούμενοι κάθε σχέση μαζί του.

> Είναι να απορεί κανείς! Από τη στιγμή που η απόφαση για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ είναι δεδομένη, γιατί δεν επισπεύδεται τουλάχιστον η διαδικασία, έτσι ώστε να «κλειδώσει» με τις σημερινές τιμές νικελίου, που βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα;

> Ας μας πουν πρώτα πώς διορίστηκαν, με τι είδους διαδικασίες, πόσες υποθέσεις έχουν κερδίσει (τελεσιδικήσει!) και ας αφήσουν για μετά τις όποιες διεκδικήσεις! Αν και σχεδόν πάντα τοποθετούμαστε υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων, σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε παρά να καυτηριάσουμε την προσφυγή των δώδεκα δικηγόρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

> Ήγγικεν η ώρα να πούμε το νερό… νεράκι; Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μελετά να ενσωματώσει στα τιμολόγιά τους έναν αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει κόστος, επενδυτικές δαπάνες κ.λπ.;

> Ο κάτοχος του 1/3 ή των 2/3 καίγεται περισσότερο για την πώληση του «Αστέρα Βουλιαγμένης»; Απ’ ό,τι φαίνεται, και οι δύο, καθώς το μεν Δημόσιο θέλει να δείξει ότι κάτι κινείται με την περιουσία του, η δε ΕΤΕ έχει ανάγκη τα έσοδα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Λέτε γι’ αυτό να άλλαξε ο οικονομικός του διευθυντής και να τοποθετήθηκε άνθρωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Starwood Hotels;

> Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το πρόσωπο, αλλά με τις πρακτικές που ακολουθούν κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι! Για του λόγου το αληθές, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η Εθνική Ασφαλιστική ΑΕΕΓΑ εξέλεξε νέο αντιπρόεδρο του ΔΣ και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής της.

> Ένας ακόμη πράσινος κρατικός αξιωματούχος, ένας ακόμη οργανισμός δημόσιου συμφέροντος επιστρατεύτηκαν για να ενισχύσουν το προφίλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου! Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτη, που, αν και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και της τριμελούς Επιτροπής Διαφάνειας του κόμματος, εξακολουθεί να προκηρύσσει έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

> Περί των μικρομετόχων της παλαιάς Proton ο λόγος! Τι κι αν οι αρμόδιες αρχές δεν έλεγξαν τη φερεγγυότητα των ιδιοκτητών της, τι κι αν οι βασικοί της μέτοχοι δεν κλήθηκαν να καλύψουν το άνοιγμά της, εντούτοις με κυβερνητικές και διοικητικές αποφάσεις του στυλ «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» είδαν την περιουσία τους να εξαφανίζεται μέσα σε μια νύχτα.

> Κακώς προωθούνται αλλαγές με τη μορφή του κατεπείγοντος, και μάλιστα την ώρα που τρέχουν διαγωνισμοί! Μπορεί με τον κ. Αλογοσκούφη να μας χωρίζει χάσμα ιδεών, απόψεων, θέσεων πάνω σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ωστόσο κακώς αίρεται και με τον τρόπο που αίρεται το μπλοκάρισμα της απόκτησης ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις εθνικής στρατηγικής σημασίας.

> Καλά κάνουν, αλλά το πράττουν ημιτελώς, και εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευφυΐα τού όλου εγχειρήματος! Μόνο τυχαία δεν είναι η στόχευση του ΣΔΟΕ στους συμβολαιογράφους, αρκεί βέβαια σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες να προστεθούν και οι λογιστές, κτηματομεσίτες, επενδυτικοί σύμβουλοι, ασφαλιστές κ.λπ.

> Αλλιώς πώς; Με αφορμή την έλλειψη χρημάτων του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, αναρωτιόμαστε γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αναλαμβάνει να ενισχύσει τη ρευστότητά του, αφού και στο ίδιο καθεστώς εποπτείας με το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται και αξιόχρεος δανειζόμενος είναι, καθώς εισπράττει στάνταρ εισφορές από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

> Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη… οι άνθρωποι έχασαν ζεστό χρήμα! Ούτε η φορολογική απαλλαγή για το ποσό της ζημίας ούτε η επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ αποτελούν λύσεις για τους ομολογιούχους των οποίων η περιουσία «κουρεύτηκε», πώς να το κάνουμε;

> Άκουσον άκουσον! Δεν φτάνουν τα όσα βάρη έχουν επωμιστεί οι φορολογούμενοι για χάρη των τραπεζών, οι ευρωπαϊκές αρχές μελετούν το δικαίωμα να μετακυλίουν το ακάλυπτο χρέος των δεύτερων στους πιστωτές τους, μέσω της μετατροπής τους σε κοινές μετοχές ίσης ονομαστικής αξίας.

> Είναι σχεδόν νομοτελειακό! Όσο φουσκώνει η τιμή της χονδρεμπορικής στο ρεύμα από την επιβολή φόρων ειδικότερα και όσο παραμένουν οι στρεβλώσεις γενικότερα, η αγορά της λιανικής θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τα λουκέτα να πληθαίνουν και τους καταναλωτές να ψάχνονται.

> Ας πρόσεχαν, καθώς οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Από του χρόνου οι κατασκευαστές θα αρχίσουν να ρίχνουν πολύ νερό στο κρασί τους, πουλώντας νεόδμητες κατοικίες ακόμη και σε τιμές κόστους, αφού στο τέλος του έτους θα λήγει η πενταετία για πολλές εξ αυτών και θα θεωρούνται μεταχειρισμένες.

> Βάζουν τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους! Οι μειώσεις στις τιμές που ζητάνε οι ξένοι tour operators δεν είναι απόρροια μόνο της μεγάλης πτώσης των προκρατήσεων, αλλά και της τακτικής ορισμένων ξενοδόχων, οι οποίοι τις ρίχνουν από μόνοι τους, προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαια και να πάρουν τις προκαταβολές.

> Ποιος είχε αυτήν τη φαεινή ιδέα; Αληθεύει ότι κάποιες από τις τράπεζες, με αφορμή τις οφειλές ορισμένων πελατών τους, έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν τις κάρτες ανάληψης των ΑΤΜ ακόμα και για τους λογαριασμούς της μισθοδοσίας τους;

> Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού! Πόσοι από τους φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό ζήτησαν από τις αλλοδαπές τράπεζες να τους εκδώσουν βεβαίωση για το ποσό των τόκων που εισέπραξαν, έτσι ώστε να τους δηλώσουν και να αποδώσουν τον αναλογούντα φόρο στην εφορία;

> Διαλέγεις και παίρνεις! Στην εσωτερική υποτίμηση οι μισθοί μειώνονται, αλλά παραμένουν σταθερές οι τιμές των προϊόντων, ενώ στον πληθωρισμό παραμένουν σχετικά σταθεροί οι μισθοί, αλλά αυξάνονται οι τιμές δυσανάλογα.


Σχολιάστε εδώ