Ψήφος οργής ή ευθύνης;

Οι εκλογές για τον Πειραιά έχουν ιδιαιτερότητες. Γιατί ο Πειραιάς μέχρι σήμερα έχει αδικηθεί από τους περισσότερους πολιτικούς του και κυρίως από ορισμένους που βρέθηκαν σε καίρια κυβερνητικά πόστα και δεν έκαναν τίποτα! Με πρώτο και καλύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που «μοίρασε» σ’ όλη την Ελλάδα ολυμπιακά έργα εκτός από τον Πειραιά! Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Σε τούτες τις εκλογές οι Πειραιώτες θα έχουν να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους, εκείνους που πιστεύουν ότι θα τους εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα δώσουν το κάτι παραπάνω στην πόλη. Να στηρίξουν άφθαρτους, εκείνους που έχουν πολλά ένσημα στους εργασιακούς χώρους και την κοινωνία και -κυρίως- εκείνους που αποδεδειγμένα θα έχουν τη δυνατότητα και την ευχέρεια να βάλουν τη σφραγίδα τους για έναν καλύτερο Πειραιά και μια άλλη Ελλάδα!

«Να δώσουμε ένα μάθημα σ’ όλους», ήταν αυτό που ακουγόταν στον Πειραιά! Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι τα προβλήματα του τόπου θα λυθούν με την ψήφο της οργής, της αποδοκιμασίας, της γενικότερης κατακραυγής αυτού που λέμε «πολιτικό γίγνεσθαι». Το ζητούμενο είναι αν η ψήφος της οργής μπορεί να γίνει ψήφος λύτρωσης. Γιατί, όπως λένε έμπειροι παράγοντες της πόλης, η ψήφος της οργής, της αγανάκτησης δεν είναι κατ’ ανάγκη ψήφος ευθύνης. Το αντίθετο ίσως. Γι’ αυτό και τονίζουν ότι έστω και πάνω από την κάλπη ο κόσμος θα πρέπει να σκεφτεί ποια ψήφος θα βοηθήσει τη χώρα: της οργής ή της ευθύνης; Γιατί τελικά αυτό είναι το διακύβευμα τούτων των εκλογών: Θα πρέπει να τιμωρήσουμε κάποιους ή να βάλουμε τις βάσεις για μια προοπτική ανάπτυξης; Όλα αυτά θα πρέπει να τα σκεφτούμε καλά και με το χέρι στην καρδιά να πάμε να ψηφίσουμε. Και να πάμε όλοι. Η αποχή μόνο ζημιά κάνει. Και πληγώνει πολύ τη Δημοκρατία μας… Ψύχραιμη επιλογή λοιπόν και μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Και να μην ξεχνάμε ότι στα χέρια μας κρατάμε την τύχη μας. Καλή ψήφο!

Ψήφος στο… παρά πέντε!

Στο μεταξύ, τα κόμματα και οι υποψήφιοι έχουν αποδυθεί στην ύστατη προσπάθεια να μαζέψουν ψήφους έστω και την τελευταία στιγμή. Θα λέγαμε ότι από την Τετάρτη και μετά όλοι οι υποψήφιοι «τα έδωσαν όλα» για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής.

Την περασμένη Τετάρτη έγιναν στον Πειραιά οι κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις των δύο υποψηφίων της ΝΔ στην Α’ Πειραιά, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κώστα Κατσαφάδου, στον ΟΛΠ και στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ, αντίστοιχα. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών παραγόντων του Πειραιά, τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων στην Α’ περιφέρεια είναι… αξιοθρήνητα. Η ΝΔ «παίζει» σε ποσοστά μεταξύ 20 – 25%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 14%! Δεύτερο κόμμα πλασάρεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 15%! Από κει και πέρα υψηλά ποσοστά δίνουν στο ΚΚΕ (γύρω στο 11%), στον Καμμένο (γύρω στο 9%), ενώ ο Κουβέλης δεν θα ξεπεράσει το 5-6%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Η Χρυσή Αυγή είναι σίγουρα στη νέα Βουλή, ενώ θα αγωνιστούν για να μπουν ο ΛΑΟΣ, η Ντόρα και οι Οικολόγοι. Τη Λούκα τη φέρνουν πάνω από 2%, αλλά αρκετά μακριά από το 3% όπως και την «Δράση» του Στ. Μάνου. Όσον αφορά τους υποψηφίους στη ΝΔ, έχει πάρει «κεφάλι» ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ακολουθούν σε μικρή απόσταση ο Κώστας Κατσαφάδος και ο Σπ. Σπυρίδων. Έπονται Βλαχάκος, Ρούσσου, Γιαννακάκου, ενώ πολύ πίσω βρίσκονται η Μαρία Τσίγκα και η Κ. Χατζημανωλάκη.

Πρώτος από το ΠΑΣΟΚ είναι ο Δημ. Καρύδης και ακολουθούν ο Χρήστος Πάλλης, που έχει κάνει εντυπωσιακό «ντεμαράζ», και ο Βασ. Κατσαφάδος. Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά ο Θ. Δρίτσας και στο ΚΚΕ η Ελπίδα Παντελάκη. Μελάς και Ζησιμάτος πάνε καλά από το κόμμα του Καμμένου, ενώ ο Π. Μαντούβαλος προσπαθεί να εκλεγεί με τον ΛΑΟΣ. Από τη ΔΗΜΑΡ η Μ. Ρεπούση έχει ανέβει, ενώ την Πέμπτη έκανε μια καλή εκδήλωση ο Νότης Ανανιάδης. Ο Μύρων Καλαϊτζάκης προηγείται καθαρά από το κόμμα της Ντόρας, ενώ καλά πάει και ο κ. Νιζάμης.

Στη Β’ Πειραιά από τη ΝΔ φαίνεται ότι έχει κάνει αποφασιστικό βήμα για να πάρει τη βουλευτική έδρα ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που την Τετάρτη είχε εξαιρετική εκδήλωση στον Κορυδαλλό με πάνω από 500 άτομα και την περασμένη Κυριακή είχε γεμίσει το κέντρο «Φλαμέγκο» στη Σαλαμίνα… Πολύ καλά πάει και ο Τάσος Μητρόπουλος, ο οποίος έχει συγκεντρώσει όλο τον φίλαθλο κόσμο της Β’ Πειραιά και δείχνει ικανός να «χτυπήσει» την πρωτιά.

Το δίδυμο Τραγάκη-Νεράντζη προσπαθεί, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει κάτι, παρά τη συνεργασία που έχουν. Από το ΠΑΣΟΚ Λιντζέρης, Νιώτης, Διαμαντίδης προσπαθούν (ο Λιντζέρης φαίνεται ότι πάει καλά).

Δυναμική αναπτύσσει ο συνάδελφος Κυριάκος Μαντούβαλος, γνωστός από τη συνεχή και συνεπή παρουσία του στα αθλητικά ΜΜΕ, ο οποίος στα 29 χρόνια του αποφάσισε να «βουτήξει στα βαθιά». Ο Κυριάκος Μαντούβαλος έμεινε ορφανός στα δεκατρία του, όταν σε ληστεία που έγινε στο Κρατικό Νίκαιας οι ληστές εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον πατέρα του Δημήτρη, που εργαζόταν ως ταμίας και αρνήθηκε να τους παραδώσει τα χρήματα του νοσοκομείου.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα εκλέξει τον Π. Λαφαζάνη, το ΚΚΕ τη Διαμάντω Μανωλάκου, η ΔΗΜΑΡ τον Γιάννη Κακουλίδη και ο Καμμένος τον Γ. Κουράκο. Ο ΛΑΟΣ δίνει μάχη με τον Γ. Ανατολάκη και τον Άρη Σπίνο. Η Κοινωνική Συμφωνία πάει πολύ καλά στη Β’ Πειραιά λόγω -κυρίως- του υποψηφίου της Μιχάλη Νικητάκη, ο οποίος, όπως δείχνει, έχει μεγάλη διείσδυση στον κόσμο και μαζεύει ψήφους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Την Κυριακή είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Αγία Βαρβάρα, όπου μίλησε η Ηρώ Ζερβάκη σε ένα πυκνό ακροατήριο αποτελούμενο από 4.000 Ρομά!


Σχολιάστε εδώ