υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Πάντως, το παράσημο Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος απονεμήθηκε με εισήγηση του κ. Δήμα και στον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Νιάρχου, κ. Δρακόπουλο.

— Επειδή παρεξηγήθηκε η αναφορά μας στο προηγούμενο φύλλο για τον διαγωνισμό Ακολούθων, διευκρινίζουμε ότι ο διαγωνισμός αναβλήθηκε λόγω των εκλογών. Το θέμα που θίξαμε παραμένει όμως, καθώς η οικογενειοκρατία δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την ανασύνταξη του ΥΠΕΞ.

• Έχουν αρχίσει οι σκέψεις για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, μια και στην καλύτερη των περιπτώσεων, εφόσον έχει ορκισθεί κυβέρνηση, θα είναι μάλλον δύσκολο να αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τετραήμερη τουλάχιστον επίσκεψη στις ΗΠΑ ενώ θα εκκρεμεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ακόμη χειρότερα, εάν δεν έχουν καταλήξει οι διερευνητικές και οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές, είναι μάλλον απίθανο να εκπροσωπήσει τη χώρα ο κ. Παπαδήμος.

— Έτσι, η μόνη εναλλακτική που μένει είναι η εκπροσώπηση της χώρας από τον ΥΠΕΞ κ. Σταύρο Δήμα, που εκ των πραγμάτων δεν έχει εμπλακεί και στην εκλογική διαδικασία…

— Θα θεωρούσαμε γραφικές τις διάφορες κορόνες που εκτοξεύουν κάθε φορά διάφοροι αλβανοί εθνικιστές, αλλά με δεδομένη την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που διανύει και η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο ίσως θα πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή.

— Ο Γκαφούρ Αντίλι εμφανίζεται ως αρχηγός του λεγόμενου Αλβανικού Εθνικού Στρατού, ο οποίος είχε δράσει το 1999 και τώρα απειλεί ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τους αλβανικούς πληθυσμούς, θα αντιδράσει ο ίδιος στο Βόρειο Κόσοβο, στη Δυτική ΠΓΔΜ, στη Νότια Σερβία και σε «ορισμένες περιοχές της Ελλάδας».

— Όσοι βιάζονται να μιλήσουν για υπερβολές ας είναι συγκρατημένοι μετά την αποκάλυψη ότι οι ένοχοι της δολοφονίας πέντε σκοπιανών ψαράδων είναι οπαδοί του ριζοσπαστικού ισλάμ, σκοπιανοί πολίτες που συνδέονται με την αλβανική μειονότητα.

— Ο Γκρούεφσκι θα αναλάβει δράση αμέσως μετά τις εκλογές και θα ζητήσει άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, δηλώνοντας έτοιμος να δεχθεί μια από τις πολλές προτάσεις που έχει υποβάλει ο Μ. Νίμιτς. Να δούμε αν θα βρεθεί κανείς να απαντήσει στις παγίδες του Γκρούεφσκι…

— Στη Θράκη συνεχίζουν ανενόχλητοι την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου όλοι οι μειονοτικοί υποψήφιοι. Η Συμβουλευτική Επιτροπή «Τούρκων» Δυτικής Θράκης αλλά και το κόμμα DEB έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις με κεντρικό σύνθημα: «Η ψήφος των Τούρκων σε Τούρκους», μη τυχόν και ξεφύγει καμία μειονοτική ψήφος σε χριστιανούς υποψηφίους.

Είναι πραγματικά απαράδεκτη, προκλητική και συνάμα προσβλητική η εικόνα των υποψηφίων των μεγάλων και των μικρών κομμάτων να περιφέρονται εδώ κι εκεί είτε υποβάλλοντας τα σέβη τους στους ψευδομουφτήδες είτε συνοδεύοντας τον τούρκο πρόξενο.

— Μέσα στα πολλά είδαμε και τον Ιλχάν Αχμέτ, που έφυγε από τη ΝΔ και είναι υποψήφιος με το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, να δηλώνει ότι έφυγε από τη ΝΔ γιατί ο κ. Σαμαράς δεν είχε βάλει μουσουλμάνο υποψήφιο με την ΠΟΛΑΝ, κάτι που δείχνει την αντίληψή του για τη μειονότητα, που φανερώνει ότι δεν επιθυμεί βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ είχε υποστηρίξει τους Πόντιους και τους Αρμένιους…

— Δεν καταλάβαμε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ιλχάν Αχμέτ. Δηλαδή, η κ. Μπακογιάννη καταδικάζει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και του Ποντιακού Ελληνισμού και γι’ αυτό προτίμησε ο υποψήφιος βουλευτής τη ΔΗΣΥ;

— Ακόμη πιο προσβλητικό για τα κόμματα που τους φιλοξενούν είναι το ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι σε συνεντεύξεις τους υπαινίσσονται ότι είναι υποψήφιοι με ελληνικά κόμματα γιατί το πλαφόν του 3% δεν αφήνει περιθώρια για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή ανεξάρτητο «τουρκικό» κόμμα.

— Στην Κύπρο τα «τσαλιμάκια» του προέδρου του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν καθυστερούν τη συνεννόηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για να καταλήξουν σε πλαίσιο συμφωνίας και κατόπιν σε κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Κάρογιαν κατά βάθος φλερτάρει με το ΑΚΕΛ, ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την υποστήριξή του για τη δική του υποψηφιότητα. Ακόμη κι αν το ΑΚΕΛ, προκειμένου να μη χρεωθεί ήττα, δεχόταν την υποψηφιότητα του κ. Κάρογιαν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το μισό και πλέον ΔΗΚΟ θα υποστήριζε μια τέτοια συνεργασία.

— Προς το παρόν, πάντως, μετά την παρέμβαση του ΕΥΡΩΚΟ, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου προσπαθούν να βρουν συμβιβαστική αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς σιγά σιγά σπάει το ταμπού αυτής της συζήτησης στην Κύπρο. Τη «διαμεσολάβηση» και τη διατύπωση της τελικής θέσης έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και ανερχόμενο αστέρι στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

— Σε αυτές τις εκλογές «χάσαμε» και το… Ουράνιο Τόξο, τη φιλοσκοπιανή οργάνωση που αυτοπροβάλλεται ότι εκπροσωπεί τα «χιλιάδες μέλη της μακεδονικής μειονότητας». Πράττοντας σοφά, αυτήν τη φορά επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές «γιατί δεν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες». Η εξήγηση μάλλον είναι πιο απλή, καθώς οι κάλπες και οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και οι τρεις με τέσσερις χιλιάδες ψήφοι που μάζευαν συνήθως, με τους περισσότερους εξ αυτών μπερδεμένους οικολόγους, δεν μπορούσαν φυσικά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη μειονότητας…

— Διαμαρτύρεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Κοππά για δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής και αναφέρει στην επιστολή της: «Η αλήθεια είναι ότι στο σχέδιο έκθεσής μου (στο Ευρωκοινοβούλιο) αναφέρεται ότι οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο, γι’ αυτό πρέπει να επιλύονται το ταχύτερο, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων παρουσιάζουν μόνο το πρώτο κομμάτι της πρότασης και πανηγυρίζουν που ελληνίδα ευρωβουλευτής υιοθετεί τις θέσεις τους! Παρά τις διαψεύσεις μου, αρνήθηκαν να αλλάξουν τα δημοσιεύματά τους και, δυστυχώς, η εικόνα αυτή αναπαρήχθη και από ελληνικά ΜΜΕ. Την προηγούμενη Πέμπτη αναγκάστηκα να βγάλω δελτίο Τύπου για την αποκατάσταση της αλήθειας».

— Πάντως, και με την εκδοχή αυτή, η πίεση μάλλον θα στρέφεται προς την Ελλάδα ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μη συνεχίσει η διμερής διαφορά να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων… Σε κάθε περίπτωση, για το Σκοπιανό δεν είναι υπεύθυνη, φυσικά, η κ. Κοππά.


Σχολιάστε εδώ