Το μεγάλο στοίχημα: Έξω από τη Βουλή τα «λαμόγια» και οι άχρηστοι

Ο «στρατηγός» ενός εν ενεργεία πρωθυπουργικού γραφείου μεταφέρει στο κυβερνών κόμμα βαλίτσα με «μαύρο» πολιτικό χρήμα, ένας άλλος πολιτικός, επικεφαλής του ίδιου γραφείου, επίσης στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τα «παίρνει» κανονικά από ξένη εταιρεία. Ένας πανίσχυρος, κάποτε, πολιτικός παράγων, πρώην υπουργός και έμπιστος πρωθυπουργού, συλλαμβάνεται κατεξευτελισμένος και προφυλακίζεται κατηγορούμενος ότι δεχόμενος «μίζες» εισέπραττε και διακινούσε επί έτη μαύρο χρήμα, επικεφαλής ομάδας με χαρακτηριστικά οικονομικής συμμορίας. Αποκαλύψεις για αθλιότητες στην επιλογή και αγορά υπερ-κοστολογημένων οπλικών συστημάτων για την Άμυνα της χώρας από άπληστες «σκοτεινές δυνάμεις» που έρπουν μέσα και έξω από το Πεντάγωνο.

Κρατικοί παράγοντες ευνοούμενοι κυβερνήσεων οδηγούνται στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για «δουλειές» με κρατικά ομόλογα, κέντρα διαφθοράς και σκανδάλων αποκαλύπτονται σε μολυσματικές εστίες κομματικοποιημένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμαρχος μεγάλης πόλης, επί δεκαετίες πολιτικό στέλεχος κόμματος εξουσίας, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για εντυπωσιακής έκτασης κατάχρηση. Ένα τεράστιο «σκάνδαλο Χρηματιστηρίου» σκορπάει βρωμερά αέρια στη δημόσια σκηνή, χωρίς να θίξει δικαστικά κανέναν πολιτικό. Παράγοντες της γερμανικής Siemens καταθέτουν στη Δικαιοσύνη της χώρας τους ότι δωροδοκούσαν στην Ελλάδα υπουργούς και κόμματα (στην Αθήνα… πολιτική σιωπή). Πολιτικοί διάγουν πολυτελώς με προκλητικές κοινωνικές συμπεριφορές και εμφανίζουν αδικαιολόγητο πλουτισμό στα διαβόητα «πόθεν έσχες» τους, χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν. Πολιτικοί δηλώνουν δημόσια με κυνισμό ότι ναι, τα κόμματα παίρνουν βαλιτσάκια με «μαύρο» χρήμα. Στα πολιτικά παρασκήνια δίνουν και παίρνουν επί δεκαετίες οι πληροφορίες, τα σχόλια και τα «ανέκδοτα» για ποικίλες σχέσεις πολιτικών με «χορηγούς» τους, επιχειρηματίες, για αρχηγούς κομμάτων εξουσίας που κάνουν «παρέα» ακόμη και με κακόφημους επιχειρηματίες ενός ιδιότυπου οικονομικού υποκόσμου, για «ειδικές σχέσεις» πολιτικών με ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης.

Όλα τούτα και άλλα πολλά και «ανεπίσημα» πείθουν ότι στο κέντρο της δημόσιας ζωής, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος βρίσκεται ένα υποσύστημα πολιτικού υποκόσμου, που μετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας και διαμορφώνει «καταστάσεις» υπέρ «ειδικών» πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι αυτός ο ιδιότυπος υπόκοσμος, που καταφέρνει δυστυχώς να διαθέτει ακόμη ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, οδήγησε την Ελλάδα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή, αφού ουδέποτε απασχόλησε τα κέντρα του η υπόθεση της ανάπτυξης της χώρας και της συλλογικής ευημερίας των Ελλήνων.

Αντιθέτως, τα κέντρα αυτού του ελεεινού «συστήματος» ασχολήθηκαν κατά κύριο λόγο με την κατασπατάληση και καταλήστευση των εθνικών πόρων και με την «αξιοποίηση» ξένων δανείων υπέρ «διαπλεκόμενων» συμφερόντων.

Η δύναμη του ελληνικού πολιτικού υποκόσμου ήταν –και παραμένει– η βασική αιτία για την οποία η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει μια κατάσταση εθνικής καθυστέρησης, δεν κατάφερε να αναπτύξει αξιόλογη παραγωγική βάση, να αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους, να εκσυγχρονίσει το κράτος της, να κερδίσει μια αξιοπρεπή θέση στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Το κακό είναι ότι αύριο, με γνωστά και καθαρά τα στοιχεία της εθνικής καταστροφής, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες με το πολιτικό σύστημα κλονισμένο μεν, ηθικά εκτεθειμένο έναντι της κοινωνίας, αλλά με τις δυνάμεις του πολιτικού υποκόσμου στη θέση τους και με άθικτα κάποια «επικοινωνιακά» εργαλεία τους.

Από τα αποτελέσματα των εκλογών θα κριθεί αν αυτά τα κυκλώματα θα χάσουν δυνάμεις, αν κάποιοι «διαπλεκόμενοι» πολιτικοί θα βρεθούν τουλάχιστον εκτός Βουλής, αν τα «νέας κοπής» αναιδή βουτυρόπαιδα της πολιτικής, που είναι ευθέως εξαρτημένα από «χορηγούς», θα χάσουν την έδρα τους, αν θα προκύψουν πολιτικές δυνατότητες ώστε στο άμεσο μέλλον να χτυπηθεί επιτέλους στην «καρδιά» του αυτός ο τρισάθλιος υπόκοσμος που «καπελώνει» για χρόνια την πολιτική και έχει φέρει τόσες καταστροφές στη χώρα.

Αν γνωστά γαλαζοπράσινα «λαμόγια» της πολιτικής, αν υπηρέτες του πολιτικού υποκόσμου, αραχτοί βουλευτές, σουλατσαδόροι των κεντρικών τετραγώνων της Αθήνας, βουλευτές που ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν σε κάτι το πολιτικά ενδιαφέρον πέρα από το να περιφέρουν την εικόνα της «ομορφιάς» τους σε τηλεοπτικά δίκτυα, αν πολιτικοί που διαπιστωμένα πλέον σήμερα δεν εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια παρά μόνο για την παραγωγή μεγάλων αποτυχιών και βλακειών και για τη συγκάλυψη σκανδάλων, αν όλοι αυτοί οι άχρηστοι της πολιτικής βρεθούν και πάλι στη Βουλή με ψήφους των πολιτών, που σήμερα υφίστανται τα άθλια «πεπραγμένα» τους, τότε το δράμα που ζει η χώρα μας και η κοινωνία της θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα…


Σχολιάστε εδώ