Τα σενάρια για συγκυβέρνηση και νέες εκλογές

Κατʼ αρχάς, –όσο κι αν αυτό ακούγεται πολύ περίεργο– είναι ζητούμενο αν τα δύο κόμματα θα συγκεντρώσουν ποσοστό –αθροιστικής– αυτοδυναμίας, ακόμα κι αν γιʼ αυτό απαιτείται μόνο το 40% περίπου!

Αλλά κι αν το συγκεντρώσουν και το συνολικό τους ποσοστό βρίσκεται κάτω από το 50%, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης. Κι αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί…

Κυρίως, δε, κάτι τέτοιο δεν θα μοιάζει ανεκτό αν:

– Η μεν ΝΔ είναι κάτω από το 30%.

– Το δε ΠΑΣΟΚ βρεθεί κάτω από το 20%, όπως ανέφεραν και οι εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών…

Έτσι, το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, τον Ιούνιο, δεν είναι απίθανο, όπως αναφέρουμε και σε άλλες στήλες και σελίδες (σε σχετικά ρεπορτάζ).

Πολλά ακόμα θα εξαρτηθούν και από άλλους παράγοντες, όπως:

– Το αν θα μπει τελικά στη Βουλή η ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη.

– Το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη.

Και το επισημαίνουμε αυτό επειδή αυτά τα δύο κόμματα θεωρούνται δυνάμει πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υπό προϋποθέσεις. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα διαδραματίσουν ρόλο και στις διεργασίες που θα γίνουν εν όψει του σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς και η μεταξύ τους διαφορά.

Τελευταίες εκτιμήσεις, προερχόμενες από ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν ότι δεν αποκλείεται ο Β. Βενιζέλος, αν η υπέρ της ΝΔ διαφορά είναι πάνω από 5 μονάδες, να δεχτεί να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση Σαμαρά.

Αυτό το αιτιολογούσε σε συνάρτηση με την εκτίμηση ότι ο Βενιζέλος θα προτιμήσει μια τέτοια επιλογή μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, που θα τον έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ θα πήγαινε σε εκλογές ύστερα από μια μεγάλη ήττα, κυρίως αν το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του δεν θα έχει μπροστά το «2» στο ποσοστό του. Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πιθανό ένα άλλο σενάριο:

– Να δεχτεί το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, όχι όμως με τον Αντ. Σαμαρά πρωθυπουργό, αλλά με πολιτικό πρόσωπο οπωσδήποτε.

Μάλιστα, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές υπογραμμίζει σχετικά ότι «πρέπει να σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση, όχι κυβέρνηση τεχνοκρατών, μια κυβέρνηση που να αποπνέει ότι η χώρα μπορεί να ξεφύγει απʼ τις μυλόπετρες»…

Ο ρόλος Παπαδήμου…

Με δεδομένο ότι τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Β. Βενιζέλος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, απορρίπτουν μια συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τεχνοκράτη, ακόμα κι αν αυτός θα ήταν ο νυν πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, φαίνεται πως οι εξελίξεις γιʼ αυτόν είναι προδιαγεγραμμένες.

Είναι, όμως, έτσι;

Διότι αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι:

• Ο Λ. Παπαδήμος συνεχίζει να έχει φιλοδοξίες για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον.

Και δεν εννοούμε αναγκαστικά φιλοδοξίες για την πρωθυπουργία της επόμενης, μετεκλογικής κυβέρνησης.

Εννοούμε ότι ο Λ. Παπαδήμος φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού σχηματισμού από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα λάβει μέρος στις μεθεπόμενες εκλογές, τις οποίες βλέπει σύντομα, και πάντως μέσα στο 2012!

Προς τούτο, πάντα κατά τις πληροφορίες μας, ήδη προσωπικότητες φίλιες προς τον Λ. Παπαδήμο έχουν αρχίσει σχετικές βολιδοσκοπήσεις!


Σχολιάστε εδώ