Τα ποσοστά που δίνουν τα κρυφά γκάλοπ

1. Όλα παραπέμπουν στο ότι ο δικομματισμός θα υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα και αθροιστικά θα κινηθεί σε ιστορικά χαμηλά (ρεπορτάζ και σε άλλη στήλη).

2. Η ΝΔ θεωρείται από όλους βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και θα παλέψει για μια ευδιάκριτη διαφορά από το δεύτερο, ώστε να διεκδικήσει από την καλύτερη δυνατή θέση την ηγεμονία στο μετεκλογικό σκηνικό και βασικά σε μια συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ, αν μπει στη Βουλή, ή ακόμα και με… κόμματα-έκπληξη, όπως αναφέρουμε σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ).

3. Τα ποσοστά της ΝΔ βρίσκονται γύρω στο 25-27%. Το ενδιαφέρον είναι ότι κυμαίνονται με μεγάλη ταχύτητα! Για παράδειγμα, τη μια μέρα είναι 27% και την αμέσως επόμενη μπορεί να πέφτουν στο 25%. Το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά ευελπιστεί ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις το ποσοστό της ΝΔ να έχει μπροστά το «3», ώστε ο Αντ. Σαμαράς να διεκδικήσει την πρωθυπουργία χωρίς σοβαρή αντίδραση ή ακόμα και να προκαλέσει εκλογές αν δεν ευοδωθούν σενάρια συγκυβέρνησης. Πιστεύουν επίσης ότι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και διψήφια.

4. Το ΠΑΣΟΚ κινούνταν σε χαμηλά ποσοστά παρά τις εργώδεις προσπάθειες για να αυξήσει τη συσπείρωσή του, γύρω στο 15%. Η συσπείρωσή του ανέβαινε ασθμαίνοντας κυριολεκτικά. Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις το έφερναν στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ! Ενώ σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες (όπως στη Β΄ Αθήνας) ήταν στην πέμπτη θέση! Ωστόσο, στο επιτελείο του Β. Βενιζέλου αισιοδοξούν ότι τελικά η αντεπίθεση των τελευταίων ημερών, κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, θα πετύχει να «επαναπατρίσει» κάποιους ψηφοφόρους και τελικά το ποσοστό του θα έχει μπροστά το «2».

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη των εκλογών, βρίσκεται στο 13-14% και αντέχει στις επιθέσεις που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε κάποιες περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι πρώτο κόμμα (όπως στη Β΄ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής)! Ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί ακόμα και να βρεθεί στη δεύτερη θέση! Είναι σαφές ότι θα εξαρτηθούν πολλά από το αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει τις τελευταίες κυριολεκτικά ώρες να αυξήσει στοιχειωδώς τη συσπείρωσή του…

6. Το ΚΚΕ είναι σε διψήφιο ποσοστό και παρουσιάζει μια σταθερότητα που δεν επηρεάζεται από τις «μετακινήσεις» ψηφοφόρων μεταξύ κομμάτων…

7. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται γύρω στο 8%. Δηλαδή, έχουν εμφανίσει μια κάμψη στα έως πρόσφατα ποσοστά τους, αλλά πολύ μικρότερη από αυτήν που προσδοκά η ΝΔ για να φτάσει στον στόχο να έχει ποσοστά με το «3» μπροστά. Για το κόμμα αυτό θα εξαρτηθούν πολλά από το αν θα αντέξει στην επίθεση από τη ΝΔ, που τις τελευταίες μέρες και ώρες κλιμακωνόταν.

8. Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη είναι στο 5-6%. Έχει ξεφουσκώσει δημοσκοπικά σε σύγκριση με τα ποσοστά γύρω στο 15% που συγκέντρωνε πριν από την προκήρυξη των εκλογών, αλλά στη Βουλή θα μπει με άνεση.

9. Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στο 4-5%. Έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά στη Βουλή θα μπει σχετικά άνετα…

10. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται ότι κερδίζουν το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή. Τα ποσοστά τους είναι πάνω από 3%.

11. Ο ΛΑΟΣ παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή. Είναι κάτω από το 3%, αλλά ο Καρατζαφέρης αισιοδοξεί ότι δεν θα λείπει από την επόμενη Βουλή…

12. Η ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη βρίσκεται γύρω από το 2%. Ποντάρει στην ισχυρή παρουσία που έχει το κόμμα στην Κρήτη αλλά και σε έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π»: στις ψήφους της μειονότητας στη Θράκη! Κατά τις πληροφορίες αυτές, έχει δοθεί γραμμή από το προξενείο για υπερψήφιση του κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη!

13. Η Δράση του Στ. Μάνου κινείται στο 1,5-2%.

14. Γύρω στο 1,5%, με ανοδικές τάσεις, εμφανίζεται και η Κοινωνική Συμφωνία.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών. Προσθέτουμε, πάντως, ότι με τα αποτελέσματα των «κρυφών» δημοσκοπήσεων που γίνονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες συμφωνούσαν και δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό ξένων πρεσβειών, όπως της αμερικανικής…


Σχολιάστε εδώ