Συναίνεση και ομοψυχία

Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούσαν τη χορήγηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Οι παραπάνω αποφάσεις περιλαμβάνουν και περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, περιοχές για τις οποίες ήδη διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός, για άδειες ερευνών που έχει προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε αντίδραση αμέσως από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη την ίδια μέρα σε δηλώσεις, τονίζοντας ότι η τουρκική αυτή ενέργεια, «αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο». Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας δεν πρέπει φυσικά να μας ξενίζει. Το πρόσφατο, αλλά και το απώτερο παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων μας έχει αρκούντως διδάξει… Γνωστή εν προκειμένω και η αυθαίρετη και κατά το δοκούν ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου από τη γείτονα. Όπως γνωστές είναι οι κατά καιρούς, από επίσημα τουρκικά χείλη, εκφραζόμενες απόψεις περί αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζουμε απλώς ότι μιλώντας τον περασμένο χρόνο, σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος του, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε ισχυριστεί ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες του «Piri Reis», που διεξάγοντο εκείνη την εποχή –σε συσχέτιση προφανώς με τις τότε κυπριακές γεωτρήσεις–, συνδεόντουσαν με την επιθυμία της Άγκυρας να καταστήσει «αισθητή» την παρουσία της στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η χώρα του δεν προτίθεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις από την εξέδρα.

Οι δηλώσεις αυτές δεν χρειάζονται, νομίζουμε, διευκρινίσεις. Αποτέλεσαν το προοίμιο της τουρκικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις δύο ασκήσεις («Deniz Gordu» και «Efes») που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός, εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο θερμό μπορεί να μας προκύψει το αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε πόσες άλλες φορές παρόμοιες ασκήσεις χρησιμοποιήθηκαν από τη γείτονα προκειμένου να αμφισβητηθούν κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

Και στο σημείο αυτό γεννάται το εύλογο ερώτημα: Γιατί η Τουρκία επέλεξε τη συγκεκριμένη αυτή εποχή για να εξαγγείλει τις έρευνες αυτές;

Οι απαντήσεις, νομίζουμε, εναλλακτικά μπορεί να είναι τρεις.

Η επιλογή της ημερομηνίας να ήταν τυχαία.

Η επιλογή να συνδεόταν με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, στο μέτρο μάλιστα που στην προεκλογική περίοδο προβλήθηκε το θέμα της ΑΟΖ, το νόμιμο δηλαδή δικαίωμα της χώρας μας να ασκήσει το κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο κυριαρχικό της δικαίωμα.

Η επιλογή, τέλος, να συνδεόταν με τις κυπριακές γεωτρήσεις, που και αυτές αποτελούν αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο.

Νομίζουμε ότι η σωστή απάντηση περιλαμβάνεται στη δεύτερη και τρίτη. Γιατί υποτυπώδης γνώση της τουρκικής πολιτικής, κάθε άλλο παρά συνηγορεί για την πρώτη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ ευαίσθητη και κρίσιμη. Θα πρέπει αμέσως οι ελληνικές αρχές να προβούν σε πλήρη ενημέρωση συμμάχων, εταίρων και φίλων. Να προβούν σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις και διαβήματα και να μην αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα οι επικείμενες εκλογές.

Επιβάλλεται εγρήγορση, εφησυχασμός δεν συγχωρείται.

Οι αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας από τη γείτονα είναι αδιάλειπτες, οι παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας συνεχίζονται, οι «αβλαβείς» διελεύσεις και η επίδειξη της τουρκικής σημαίας δεν σταμάτησαν. Ακόμη, οι απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας στο μειονοτικό, εξακολουθούν να τροφοδοτούν το κλίμα αδιαλλαξίας.

Η τόσο διατυμπανισθείσα πολιτική των των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου περί «μηδέν προβλημάτων» με τους γείτονες, βλέπουμε καθημερινά πόσο αυτοαναιρείται.

Το «εξάμηνο διάλειμμα», που ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός ότι θα κάνει η χώρα του μόλις αρχίσει η προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, πλησιάζει, ενώ η Άγκυρα επιμένει στην άρνηση της «να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει».

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να ανακτήσει τη θέση της ως έγκυρος και αξιόπιστος συνομιλητής, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση που τόσο χρειάζεται στη χρονική αυτή στιγμή.

Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια για επίτευξη εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας. Λαός και κυβερνώντες. Είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση που διανύουμε, χωρίς να παραμελούμε τα εθνικά μας θέματα.

Ας είναι αυτό το μήνυμα των αυριανών εκλογών.


Σχολιάστε εδώ