Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• «Κουτσουρεμένη» από κάθε άποψη η χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελείωσε. Κι όχι τόσο λόγω Πρωτομαγιάς όσο λόγω της πλήρους απουσίας κινήσεων και τοποθετήσεων από τους επενδυτές, εγχώριους και μη, ακριβώς λόγω της διενέργειας των εκλογών και κυρίως λόγω του, έως την ύστατη ώρα, «κλίματος έντονης αμφισβήτησης» των αποτελεσμάτων της κάλπης και της όποιας «ισορροπίας» της επόμενης ημέρας.

• Έφτανε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας -που ήταν και η τελευταία του Απριλίου- για να αποτυπωθεί αυτή η… παγωμάρα στο ταμπλό, καθώς τη Δευτέρα καταγράφηκε ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος από το ξεκίνημα της χρονιάς και παράλληλα έκλεισε ο Απρίλιος με αρνητικό ισοζύγιο. Για την ακρίβεια, ο Απρίλιος ήταν ο τρίτος κατά σειρά πτωτικός μήνας για την αγορά.

•Είναι προφανές πως οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, εκτός ίσως από την επιβεβαίωση του πόσο «ευάλωτη» και «ρηχή» είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

• Βέβαια, αυτήν την περίοδο έχει το «άλλοθι» της στάσης αναμονής, για να ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, αλλά την ίδια ώρα δεν «γεννά» ειδήσεις, δεν μπορεί να πείσει κανέναν πως έχει εξέλθει της πτωτικής φάσης που διαγράφει εδώ και πάνω από ένα τρίμηνο. Και πάντως δεν μπορεί να πείσει κανέναν ιδιώτη επενδυτή, πολύ περισσότερο κανέναν μικρομεσαίο επενδυτή.

• Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις κάλπες και στο αποτέλεσμά τους. Μόνο που αυτό ισχύει και για τις εκλογές στη Γαλλία, όπου ομοίως πολλά θα κριθούν για την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι εξελίξεις από το Παρίσι μπορεί να φέρουν ανατροπές, και στη φάση που βρίσκονται η ελληνική οικονομία και η αγορά μάλλον καλοδεχούμενες θα είναι!

• Ένας δεύτερος λόγος αβεβαιότητας για τους επενδυτές και τις αγορές, πολύ περισσότερο για την ελληνική αγορά, είναι και η πρόοδος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Μόνο που αυτή αναμένεται να δώσει «τελικά αποτελέσματα» μέχρι το φθινόπωρο. Οπότε προέχουν άλλοι «πονοκέφαλοι» για το ΧΑ.

• Κωδικοποιώντας την κατάσταση, εάν από τις κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε και οι επόμενες ημέρες, αν όχι εβδομάδες, θα κυλήσουν βασανιστικά για τους επενδυτές και τους επαγγελματίες της αγοράς. Ουσιαστικά δεν θα έχει τελειώσει η προεκλογική περίοδος, που παραδοσιακά είναι κάκιστη για τα χρηματιστήρια. Παράλληλα θα πάνε πίσω όλα τα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των εταίρων/δανειστών μας. Κάτι που μόνο αρνητικά μπορεί να εκληφθεί από τους επενδυτές.

• Και κοντά σε όλα αυτά έχει ατονήσει πλήρως η όποια κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρηματικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν ανάσες στην αγορά. Όλοι περιμένουν…

ΥΓ.: Η… ατονία είναι κύριο χαρακτηριστικό και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Ενδεικτικό είναι πως τη Δευτέρα δεν υπήρξε καν κλείσιμο ανοικτών θέσεων, ενώ απουσίαζαν και σημαντικές κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Marfin Popular Bank, MIG, ΟΤΕ και Alpha Bank.


Σχολιάστε εδώ