Σε αχαρτογράφητα νερά…

Σαφές και αμείλικτο και το διακύβευμα: Η χώρα να κυβερνηθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Οι ανησυχίες εντός κι εκτός επικράτειας έντονες, στην Ευρώπη μιλούν ήδη για επερχόμενο «πολιτικό σεισμό», λόγω της αποδυνάμωσης των δυο μεγάλων κομμάτων και της διάχυσης των ψήφων στα λεγόμενα μικρότερα κόμματα. Πηγή ανησυχίας και το φαινόμενο της «χαλαρής» ψήφου, όπου μεγάλη μερίδα πολιτών γυρίζει την πλάτη της σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διατηρώντας ωστόσο την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι ούτως ή άλλως θα συμφωνήσουν και θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και τις ενδείξεις, το πρωί της Δευτέρας η χώρα θα ξυπνήσει μ’ ένα νέο, εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Οι αβεβαιότητες πολλές, οι σταθερές πολύ λιγότερες. Η ΝΔ θα είναι πρώτη με διαφορά, το ΠΑΣΟΚ εκτός απροόπτου δεύτερο, με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικούν την τρίτη θέση. Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Αριστερά και Χρυσή Αυγή θα είναι στην επόμενη Βουλή, ο ΛΑΟΣ κινείται στο όριο, αλλά με τις πιθανότητες υπέρ του, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για Δημοκρατική Συμμαχία και Οικολόγους. Για τη Δράση του Στ. Μάνου δεν το συζητάμε…

Για τη συσπείρωση

ΤΗΝ τελευταία προεκλογική εβδομάδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και την προσέγγιση των αναποφάσιστων. Οι ομιλίες και οι δημόσιες παρεμβάσεις Β. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά κινήθηκαν πάνω-κάτω στους ίδιους άξονες: την ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ παράλληλα προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε περιπέτειες, να βρεθεί ακόμη και εκτός Ευρωζώνης. Στα επιμέρους, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. Παράλληλα κατηγόρησε για αλαζονεία τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Κουβέλη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε μέχρι τέλους στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές», τονίζοντας την ανάγκη ο λαός να δώσει ισχυρή εντολή στο κόμμα του για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαρροές ψήφων προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, επανέλαβε ότι μοναδικός στόχος τους είναι να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό «σωσίβιο» στο ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ των εκλογών τα βλέμματα των περισσοτέρων θα είναι στραμμένα προς τη Λ. Συγγρού…

Κάνει όνειρα…

ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα συζήτησης (και) την τελευταία προεκλογική εβδομάδα η πρόταση του Αλ. Τσίπρα για κυβέρνηση της Αριστεράς με την ανοχή ή και τη στήριξη ακόμη και του Π. Καμμένου. Παρά τις αντιδράσεις και τις αρνητικές απαντήσεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε σταθερός στην άποψη ότι είναι εφικτός ο στόχος μιας τέτοιας κυβέρνησης και επιτέθηκε σε Αλ. Παπαρήγα και Φ. Κουβέλη. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «χίμαιρα» την πρόταση Τσίπρα και κάλεσε τους πολίτες να μην υποκύψουν στα τρομοκρατικά διλήμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά ούτε και στις αυταπάτες που καλλιεργούν αντιμνημονιακές δυνάμεις. Τέλος, απέκλεισε την πιθανότητα οιασδήποτε μορφής μετεκλογικής συνεργασίας και τόνισε ότι θα αντιπαλέψει όποια κυβέρνηση προκύψει. Ο Φ. Κουβέλης έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» για τη Δημοκρατική Αριστερά την παραμονή στο ευρώ και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την επομένη των εκλογών το κόμμα του θα καταθέσει πακέτο προτάσεων βάσει των οποίων μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Είπε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα να δώσει άλλοθι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Δεν το συζητούν

«ΟΡΚΟ ζωής»… έδωσε ο Π. Καμμένος ότι δεν πρόκειται να συμπράξει κυβερνητικά με κάποιο από τα κόμματα που ψήφισαν και στήριξαν το Μνημόνιο, ενώ μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις δήλωσε ότι προϋπόθεση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδεχτούν τις θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό κ.ά. Ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε οι πολίτες να ψηφίσουν με τη λογική κι όχι με οργή, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, πρότεινε δε τον Δ. Αβραμόπουλο για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις, η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται βέβαιη ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα πιάσει το όριο του 3% και θα μπει στη Βουλή. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ διαφώνησε καθαρά με το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών.

Καταφτάνουν…

ΕΝ μέσω διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να φτάσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας», προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση και να οριστικοποιήσουν τα μέτρα για τη διετία 2013-14. Το ερώτημα είναι με ποιους θα συζητήσουν στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές. Στον μακρύ κατάλογο των μέτρων -ορισμένα εξ αυτών έχουν προαναγγελθεί- περιλαμβάνονται: Η μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, η προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ΔΕΠ/ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ κ.ά., η αναθεώρηση (αύξηση) των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η απελευθέρωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μείωση των ελλειμμάτων. Επί τάπητος θα τεθεί εκ νέου θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων, με τον Αντ. Σαμαρά να δηλώνει αντίθετος και ότι θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα και τον Β. Βενιζέλο να δεσμεύεται μόνο για τις κατώτερες συντάξεις. Σημειώνεται ότι όλα τα μέτρα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και κωδικοποιηθεί το αργότερο μέσα στον Ιούνιο.


Σχολιάστε εδώ