Πριν από την ψήφο έσπευσαν για… ευλογία!

Η Εκκλησία μπροστά στο σάρωμα των πάντων και την αμφισβήτηση των θεσμών και των προσώπων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εγνωσμένης αξίας και κύρους κατάφερε να διατηρήσει, σε μεγάλο βαθμό, την αξιοπιστία της. Και μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πέτυχε να κερδίσει τη συμπάθεια –βοηθούντος του ψύχραιμου χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου– και ανθρώπων που παραδοσιακά τάσσονταν «κατά των παπάδων».

Όπως πολλοί αριστεροί, που μπορεί να έχουν ταχθεί ανοικτά κατά πολλών θέσεων που εκφράζει η ιεραρχία, όμως τουλάχιστον δεν ξεκινούν πια πόλεμο, αλλά μπαίνουν σε ψύχραιμο διάλογο. Το φιλανθρωπικό έργο, που πολλαπλασιάστηκε από την Εκκλησία μετά την κρίση, και το στήριγμα που έδωσε σε χιλιάδες ανθρώπους βελτίωσαν πολύ την τρωθείσα εικόνα της. Δεν είναι τυχαίο πως επιχειρηματίες από το εξωτερικό και την Ελλάδα διαμέσου της Εκκλησίας θέλουν να προσφέρουν έργο, γιατί διαπιστώνουν πως αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο που μπορεί να φέρει εις πέρας ένα έργο χωρίς τα γνωστά… παρελκόμενα, να χάνονται, δηλαδή, κονδύλια στον δρόμο. Από αυτό το κύρος, λοιπόν, της Εκκλησίας και της εκτίμησης που χαίρουν στις τοπικές κοινωνίες και τη συνείδηση του κόσμου ο Αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες προσπάθησαν να προσεταιριστούν λίγο οι πολιτικοί.

Γι’ αυτό, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έσπευσαν να φωτογραφηθούν στα γραφεία και τις Εκκλησίες με ιεράρχες και πιστούς ή να προβάλλουν φωτογραφίες που ανάβουν ένα κερί ή προσκυνούν μία εικόνα. Να κάνουν γνωστή, επικοινωνιακά, την πίστη τους (ακόμη κι αν τη θυμούνται μόνο λίγο πριν από τις εκλογές) και να πατήσουν στις ευαίσθητες χορδές των χριστιανών – ψηφοφόρων. Οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι αρχιερείς γνωρίζουν βεβαίως πολύ καλά πως μετά την απομάκρυνση από την κάλπη οι… τεμενάδες των πολιτικών σταματούν. «Έπρεπε να δείτε τα μούτρα μερικών υπουργών που, όταν είχαν τις θέσεις, μας αντιμετώπιζαν με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

Όμως λίγο πριν από τις εκλογές φιλούν το χέρι ακόμη και του… διακόνου!», έλεγε χαρακτηριστικά κληρικός που υπηρετεί σε καίρια θέση της Ιεράς Συνόδου. «Συνήθως οι αγάπες σταματούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που πραγματικά βοηθούν την Εκκλησία και τη θυμούνται και μετά», λέει ο ίδιος κληρικός.

Καθησυχαστικοί

Το θέμα που αναστάτωσε την Εκκλησία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ήταν η μισθοδοσία των κληρικών. Η φήμη που διέρρευσε πως τον Ιούνιο μαζί με τη νέα καταιγίδα μέτρων θα περικοπούν και οι μισθοί των κληρικών φούντωσε μέσα από το διαδίκτυο. Κάποιοι λένε πως το διέρρευσαν συγκεκριμένα πολιτικά σχήματα, για να πλήξουν τα δύο μεγάλα κόμματα, παίζοντας με την ανασφάλεια των κληρικών και των οικογενειών τους, και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Από τα δύο μεγάλα κόμματα, υπολογίζοντας και το πολιτικό κόστος, έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε και συγκεκριμένες δηλώσεις, διαψεύδοντας κάθε τέτοιο σενάριο, ζητώντας μία Εκκλησία ισχυρή και όχι αποδυναμωμένη. Και από το ΠΑΣΟΚ διευκρίνιζαν πως η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο όχι μόνο δεν αμφισβητείται, αλλά επί της κυβέρνησής τους έγινε πιο σταθερή, αφού όλοι οι κληρικοί εντάχθηκαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων και δεν είναι πια ένα «κονδύλι» του υπουργείου Παιδείας, που μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.


Σχολιάστε εδώ