Ποντάρει στους αναποφάσιστους η ΝΔ
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα, ο αριθμός των αμφιταλαντευόμενων ψηφοφόρων ήταν εξαιρετικά υψηλός, υπερέβαινε σε ορισμένες έρευνες το 20%, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα κάνουν την τελική επιλογή τους κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, λίγο πριν μπουν στο παραβάν ή ακόμη και μέσα σε αυτό. Προβληματισμό μεταξύ των στελεχών της ΝΔ προκαλεί και το ζήτημα της «χαλαρής ψήφου», όπου ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα προσέλθει στην κάλπη με τιμωρητική διάθεση, αλλά και την αίσθηση ότι δεν διακινδυνεύει τίποτα, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ούτως ή άλλως θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ το τελευταίο δεκαήμερο επικεντρώθηκε πρωτίστως στην προσέγγιση των αναποφάσιστων και σε δεύτερο επίπεδο στον επαναπατρισμό των απογοητευμένων («εξοργισμένων») που προσωρινά (;) αναζήτησαν πολιτική στέγη στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πληροφορίες έκαναν λόγο για σαφή βελτίωση του κλίματος, ενίσχυση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της παράταξης και απομείωση της απήχησης του κόμματος του Παν. Καμμένου. Αποφασιστικό ρόλο σʼ αυτό διαδραματίζει και η ενεργοποίηση του Κων. Καραμανλή, ο οποίος το προηγούμενο εικοσαήμερο προέβη σε διαδοχικές δηλώσεις στήριξης του κ. Σαμαρά, ενώ έδωσε το «παρών» σε τρεις προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος. Η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες που παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα τεκταινόμενα ήταν διττή: Επισήμανε αφενός την ανάγκη από τις εκλογές να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, ώστε να διαπραγματευθεί με σθένος τα συμφέροντα της χώρας και να επιδιώξει διορθωτικές κινήσεις στην ακολουθούμενη πολιτική προς όφελος των πολιτών.
Αφετέρου, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη ακυβερνησία θα βάλει τον τόπο σε περιπέτειες, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο επώδυνες αν από την εκλογική αναμέτρηση εξέλθουν ενισχυμένες οι δυνάμεις που με την επιχειρηματολογία τους απορρίπτουν ή θέτουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Στενοί συνεργάτες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα κλείσει τα αυτιά του στις αντιμνημονιακές σειρήνες, δίνοντας περισσότερη σημασία στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε «κενό αέρος». Κομματικά στελέχη σημείωναν ότι η ΝΔ απευθύνεται σε μια μεγάλη γκάμα πολιτών και ως εκ τούτου η προσπάθεια θα διαρκέσει μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και θʼ αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Ανάλογες ήταν και οι εντολές που δόθηκαν από τη Λ. Συγγρού προς όλα τα στελέχη.
Παράλληλα, στην προσπάθειά του να διευρύνει τη βάση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς τις αμέσως προηγούμενες ημέρες έκανε «άνοιγμα» προς τους ψηφοφόρους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των κομμάτων της Αριστεράς, διαχωρίζοντάς τους από τις επιλογές των ηγεσιών τους. «Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», «με τους ανθρώπους της Αριστεράς δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε» είπε, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του, μιλώντας την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη: «Όλοι θα σωθούμε ή όλοι θα χαθούμε»! Ενώ την επομένη, στη διάρκεια της ομιλίας του Ζάππειο, τόνισε ότι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές δεν θα είναι νίκη ενός κόμματος, αλλά «η ελπίδα για όλους».