Ποια κόμματα απειλούνται με ανατροπές και διασπάσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο Β. Βενιζέλος δέχεται ήδη σφοδρή κριτική για την προεκλογική του εκστρατεία, κριτική που λόγω των εκλογών είναι υπόγεια, αλλά είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί και δημόσια από αύριο το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Η κριτική εστιάζεται στα εξής:

– Η προεκλογική καμπάνια του Βενιζέλου ήταν παραπάνω απ’ όσο έπρεπε προσωποκεντρική.

– Ότι απαξιώθηκε το έργο και η προσφορά του παλιού ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν υπήρξε καμιά αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε καν μία φωτογραφία του.

– Δεν αξιοποιήθηκαν στελέχη έμπειρα, με μοναδικό γνώμονα ενδεχομένως ότι δεν είναι προσκείμενα σε αυτόν. Δεν υπήρχε πρόγραμμα για το πού θα πάει ο κάθε υπουργός να μιλήσει.

– Προωθήθηκε προσωπικός μηχανισμός στην Ιπποκράτους και απομακρύνθηκαν στελέχη ικανά μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν αρεστά στο περιβάλλον του!

– Δεν υπήρχε καθαρό στίγμα και βολόδερνε μεταξύ του ενός και του άλλου άκρου, σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή του στρατηγική.

– Τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ ήταν άνευρα, χωρίς παλμό και ειρμό.

Ήδη διέρρευσε δυσφορία ενάντια σε πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι Α. Λοβέρδος, Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, ότι δεν βοήθησαν στην προεκλογική καμπάνια και δούλεψαν μόνο για τον εαυτό τους.

Από τη μεριά τους, τα παραπάνω στελέχη, καθώς και αρκετά άλλα, εγκαλούν τον νέο αρχηγό του κόμματος ότι ήταν πολύ συγκεντρωτικός και δεν ζητήθηκε η συμμετοχή τους στον κεντρικό σχεδιασμό.

Προς ανακατατάξεις-
διασπάσεις;

Ο Βενιζέλος, τώρα, χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι σε κάθε περίπτωση παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ σε ασύγκριτα χειρότερη κατάσταση, σε μονοψήφια δημοσκοπικά νούμερα, και δεν θα ήταν δυνατό να πετύχει καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στον λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή του μέχρι τις εκλογές.

Επαναλαμβάνουμε ότι πάρα πολλά θα κριθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και αν αυτό θα είναι διαχειρίσιμο για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνάρτηση με αυτό θα πρέπει κάποιος να αναλύσει και τις επαπειλούμενες ανακατατάξεις, ακόμα και πιθανές διασπάσεις, που ενδέχεται να προκύψουν ανάλογα, επαναλαμβάνουμε, με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για παράδειγμα, κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για διάσπαση του χώρου του ΠΑΣΟΚ, αν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό.

Επισημαίνουν, μάλιστα, επιπροσθέτως και τα εξής:

– Ο Βενιζέλος δεν αποκλείεται να αμφισβητηθεί από ένα μπλοκ εκσυγχρονιστών (ο Σημίτης παρέμεινε σιωπηλός όλο το προεκλογικό διάστημα…) αποτελούμενο από τα προαναφερθέντα στελέχη και αφετέρου από στελέχη του «κοινωνικού-πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», όπως ο Χρ. Παπουτσής, σε συνδυασμό με άλλα στελέχη τα οποία έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένουν στον ευρύτερο χώρο, όπως η Λ. Κατσέλη, ο Χ. Καστανίδης…

– Θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι προσπάθειες του Λ. Παπαδήμου να παίξει ρόλο στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς (βλ. σχετικό ρεπορτάζ) σε συνδυασμό με την πολιτική παρουσία άλλων στελεχών τα οποία δεν συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές (Αλ. Παπαδόπουλος, Β. Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδης)…

Αλλά ανακατατάξεις και διασπάσεις απειλούνται και σε άλλους χώρους.

Για παράδειγμα, υπάρχει η εκτίμηση ότι αν η ΝΔ χρειαστεί κάποιες κοινοβουλευτικές ψήφους, μπορεί να τις πάρει απ την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χωρίς να αποκλείεται και από κάποιους πρόθυμους απ’ το ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας και έχουν μάλιστα αποδεχθεί τον δεύτερο ρόλο.

Και σε αυτό το θέμα υπάρχουν επίσης παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες…


Σχολιάστε εδώ