Πάρε… Δώσε…

Πολύ λίγα, πολύ αργά…

• Δύο χρόνια βασανίζεται η ελληνική κοινωνία με το Μνημόνιο και τις συνεχείς αποτυχίες στην εφαρμογή του. Δύο χρόνια τώρα, η μνημειώδης αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που δεν είναι άσχετη από τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, ρίχνει εκτός στόχων τα δημόσια έσοδα. Δύο χρόνια τώρα, η παταγώδης αποτυχία στον έλεγχο της φοροδιαφυγής φορτώνει τους συνεπείς φορολογούμενους με όλο και περισσότερα βάρη από άδικα μέτρα.

• Σε μια χώρα με αυτά τα οικονομικά προβλήματα θα περίμενε κανείς ότι οι κυβερνώντες θα έδιναν πρώτη προτεραιότητα στην πάταξη της διαφθοράς στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Κι όμως, ελάχιστα έγιναν σε αυτόν τον τομέα. Ακόμη και ένα μέτρο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητο, ο ετήσιος δειγματοληπτικός έλεγχος στην περιουσιακή κατάσταση και τις οικονομικές συναλλαγές εφοριακών, δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή!

• Κάπως έτσι φτάσαμε, δύο χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου, να υπενθυμίζει ο Λουκάς Παπαδήμος στην κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας μετά τις εκλογές ότι έχει συμφωνηθεί με την «τρόικα» να προχωρήσει τάχιστα, μεταξύ πολλών άλλων, και η εκκίνηση της διαδικασίας ελέγχου διακοσίων εφοριακών από την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτό στο εξής θα γίνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το νέο Μνημόνιο, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή και αξιόπιστη διαδικασία ελέγχων στην περιουσιακή κατάσταση των εφοριακών, που θα περιορίζει τη ροπή προς τη διαφθορά.

• Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αυτό το απλό και αποτελεσματικό μέτρο δεν μπορούσε να περιληφθεί στα πρώτα μέτρα που εφαρμόστηκαν με το Μνημόνιο ή, έστω, σε μια από τις πρώτες αναθεωρήσεις του, αλλά φτάσαμε δύο χρόνια μετά να συζητάμε ότι ΘΑ εφαρμοσθεί μετά τις εκλογές. Γιατί τόσο λίγα και τόσο αργά;

Ιστορίες τρέλας
στις ιδιωτικοποιήσεις

• Απίστευτες ιστορίες διηγείται σε συνομιλητές του ο επικεφαλής μεγάλης εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο που προορίζεται να αποκρατικοποιηθεί: εδώ και πολύ καιρό, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η εταιρεία θα πουληθεί, πολλοί μεγάλοι «παίκτες» της διεθνούς αγοράς, στην οποία η εταιρεία δραστηριοποιείται, τον έχουν προσεγγίσει για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

• Μάλιστα, κορυφαίος όμιλος του κλάδου διεθνώς έστειλε άνθρωπό του στην Αθήνα για να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση, και μάλιστα είναι διατεθειμένος να πληρώσει αδρά. Έκανε λόγο, δε, για τίμημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είναι έτοιμος να πληρώσει αυτός ο όμιλος για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, το οποίο ξεπερνά όλους τους υπολογισμούς που έχουν γίνει ως τώρα για την αξία της. Το περίεργο είναι ότι, σε μια χώρα που υποτίθεται ότι διψάει για ξένες επενδύσεις σε κρατικές εταιρείες, ο εκπρόσωπος του ξένου ομίλου έφυγε από την Αθήνα χωρίς να καταφέρει να συναντήσει έναν αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο.

• Στο μεταξύ, η ιδιωτικοποίηση της εν λόγω εταιρείας πάει από αναβολή σε αναβολή, παρότι ήταν από τις πρώτες που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, βάσει του αρχικού σχεδιασμού. Στο μεταξύ, στρατιές ξένων συμβούλων εργάζονται αδρά αμειβόμενοι για την ολοκλήρωσή της. Αν πηγαίνουν έτσι οι «ώριμες» και θεωρητικά εύκολες ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι έκπληξη που ως τώρα το πρόγραμμα έχει μηδενικά αποτελέσματα…


Σχολιάστε εδώ