Ο κρυφός πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League

Ανοίγει, λοιπόν, ξανά ο συγκεκριμένος φάκελος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπου οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν με ευκολία.

Η ουσία είναι πως η ΕΡΤ με ένα τηλεοπτικό προϊόν όπως το Champions League στην ελεύθερη τηλεόραση και το σταθερό ετήσιο έσοδο των 300 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος έχει ένα ισχυρό προβάδισμα σε σχέση με την ιδιωτική τηλεόραση. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και καθώς εξαρτώνται από τη διαφήμιση και τον τραπεζικό δανεισμό μειώνουν την παραγωγή προγράμματος. Κοινώς, η ΕΡΤ με αυτήν τη συμφωνία, αν υλοποιηθεί, μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για να αποκτήσει ξανά προβάδισμα έναντι της ιδιωτικής τηλεόρασης, μια κίνηση με πολιτικές παρενέργειες.

Τιμές και τιμές…

Η συμφωνία ΕΡΤ – TEAM δεν είναι η ακριβότερη στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Η Forthnet πέτυχε το 2011 να συμφωνήσει για την απόκτηση των δικαιωμάτων της Super League για συνολικά 4 χρόνια έναντι 168 εκατ. ευρώ, δηλαδή 42 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο Ολυμπιακός από αυτήν τη συμφωνία εισπράττει ετησίως 4,6 εκατ. ευρώ και ο ΠΑΟ 3,89 εκατ. ευρώ. Αν ο Παναθηναϊκός αποκτήσει διοίκηση, η συμφωνία αυτή είναι πιθανό να μην αλλάξει, αλλιώς θα υπάρξει σίγουρα μείωση, αφού το πρωτάθλημα δεν θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον. Η ΕΡΤ τις δύο τελευταίες χρονιές που είχε τους αγώνες του Ολυμπιακού (2008-2009 και 2009-2010) πλήρωσε μόνο για τα δικαιώματα 19,2 εκατ. ευρώ (δηλαδή, 9,6 εκατ. ευρώ ανά έτος). Αντίστοιχα το τριετές συμβόλαιο με την Ξάνθη που έληξε τη φετινή χρονιά (2011-12) ήταν ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια. Η ένταξη της Ξάνθης στη Super League από την επόμενη χρονιά (2012-13) θα γίνει με 1,41 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM είναι ύψους 10,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 32,4 εκατ. ευρώ την τριετία. Η προηγούμενη συμφωνία ήταν ύψους περίπου 12,9 εκατ. τον χρόνο, δηλαδή για τα έτη 2009-2012 το κόστος για τα δικαιώματα έφτασε τα 38 εκατ. ευρώ. Το Mega είχε κερδίσει την ίδια περίοδο τα δικαιώματα έχοντας διαφορά 8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ, πληρώνοντας δηλαδή στην τριετία το ποσόν των 28,5 εκατ. ευρώ. Η σημερινή διαφορά της πρότασης ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο (8,8 εκατ. ευρώ): Το Mega πρόσφερε 2 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ 10,8 εκατ. για τα δικαιώματα του Champions League της περιόδου 2012-2015. Το εντυπωσιακό στην όλη διαδικασία είναι πως οι δύο μεγάλοι παίκτες, Mega και ΑΝΤ1, κατέθεσαν ταυτόχρονα τόσο μικρές προσφορές (Mega 2 εκατ. ευρώ, ΑΝΤ1 3,5 εκατ. ευρώ), προκαλώντας ένα εύλογο ερώτημα για το πότε έκαναν λάθος. Τώρα ή τα προηγούμενα χρόνια, από τη στιγμή που γνωρίζουν πως η προβολή του Champions League, όπως η ίδια η UEFA λέει, δεν σχετίζεται μόνο με τη διαφημιστική δαπάνη, αλλά δίνει και στα κανάλια που αποκτούν τα δικαιώματα επιπλέον κύρος και θεαματικότητα; Το ίδιο ισχύει και για την κρατική τηλεόραση, αφού εξ ορισμού αυτά τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα προκαλούν ελλείμματα στα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η στάση όμως των ιδιωτικών σταθμών, και κυρίως του Mega, που ηγήθηκε της προσπάθειας των καταγγελιών εις βάρος της ΕΡΤ, δεν υπήρξε ποτέ σταθερή. Το 2005, όταν και η ΕΡΤ διεκδίκησε τα δικαιώματα του Champions League, η ΕΙΤΗΣΕΕ προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το ανταποδοτικό τέλος για να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τους ιδιώτες, κάποια χρόνια αργότερα, από το να μπουν σε συζητήσεις για τη σύσταση κοινής εταιρείας για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος, με τα μέλη της να ελέγχουν το 70% και την ΕΡΤ το 30%, με την εγγύηση ασφαλώς του ανταποδοτικού τέλους. Ήταν τότε που το Mega δεν έθετε ζήτημα για το ότι η ΕΡΤ είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του Champions League (2009-2012)!

Προς 13 εκατ. ευρώ το Euro 2012
και το Μουντιάλ

Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν κόστος. Για παράδειγμα, το κόστος για το Euro 2012 του Ιουνίου, το οποίο η ΕΡΤ απέκτησε εγκαίρως μέσω της EBU, ανέρχεται σε 13 εκατ. ευρώ για 32 παιχνίδια. Το κόστος για τα δικαιώματα του Μουντιάλ, που η ΕΡΤ απέκτησε το 2009, ανέρχεται επίσης σε 13 εκατ. ευρώ, για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που διαρκεί ένα μήνα.

Το δεύτερο μυστικό είναι τα έσοδα των ομάδων από το Champions League. Την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα έφτασαν τα 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ για τις ομάδες. Δηλαδή, επί της ουσίας, τα έσοδα από το Champions League είναι που συντηρούν τις μεγάλες ομάδες, ειδικά τώρα που ο Παναθηναϊκός καίγεται για χρήματα –που πρέπει να βάλουν οι μέτοχοι–, έχοντας μπροστά το «αγκάθι» της αδειοδότησης από την UEFA, για να πάρει στη συνέχεια το μπόνους της συμμετοχής εφόσον βγει πρώτος στα πλέι οφ και προχωρήσει στους προκριματικούς αγώνες το καλοκαίρι.

Αν, από την πλευρά της, η επόμενη κυβέρνηση ακυρώσει τη συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM, η τελευταία, που εκπροσωπεί την UEFA, θα προχωρήσει προφανώς σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων και με δεδομένες τις χαμηλές προσφορές των ελεύθερων σταθμών θα στραφεί προς τη συνδρομητική τηλεόραση, κλειδώνοντας για τρία χρόνια το ποδοσφαιρικό προϊόν.

***

Για την υπόθεση του Champions League κανένα από τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, στην πρώτη και τελευταία συνέντευξη Τύπου του, δεν σχολίασε την εισαγγελική παρέμβαση, με το επιχείρημα πως δεν έχουν πληροφορηθεί επίσημα το κατηγορητήριο.


Σχολιάστε εδώ