Ορατός ο κίνδυνος να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης

Μέχρι το τέλος Ιουνίου μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, η Λαϊκή, χρειάζεται 2,5 δισ. ευρώ για να καλύψει την κεφαλαιουχική επάρκεια της τάξης του 9%, που συνιστά κριτήριο ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας, όπως ετέθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Αρχή.

Εφόσον το ποσό αυτό δεν μπορεί να εξευρεθεί, όπως εκτιμάται, από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τις αγορές, από τις οποίες είμαστε αποκλεισμένοι, η Κύπρος έχει τις εξής επιλογές:

– Είτε να επέμβει το κράτος.

– Είτε να γίνει προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

– Είτε να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι αποδέχεται κυπριακά ομόλογα, τα οποία σήμερα ανήκουν στην κατηγορία των σκουπιδιών.

Το συναφές ερώτημα που εγείρεται έχει ως εξής: Ακόμη κι αν θέλει το κράτος, πού θα βρει τα 2,5 δισ., όταν είναι ήδη καταχρεωμένο με δημοσιονομικό έλλειμμα πέραν του 6,5% και δημόσιο χρέος στο 71% επί του ΑΕΠ.

Ταυτοχρόνως, η ανεργία έφτασε το 10% επί του ΑΕΠ. Εάν η κυβέρνηση την τελευταία τετραετία δεν πρόσθετε χρέη της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ, η κρίση των τραπεζών θα μπορούσε να ήταν σήμερα αντιμετωπίσιμη και το εφιαλτικό σενάριο προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης απομακρυσμένο.

Η επιλογή του κινέζικου δανείου

Υπάρχει βεβαίως ακόμη μια επιλογή. Αυτή του διακρατικού δανεισμού, όπως συνέβη προσφάτως με τη Ρωσία και τα 2,5 δισ. που ήταν αναγκαία για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι λιγότερο κακή από την ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, όμως δεν παύει να δημιουργεί νέες οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις, διαβρώνοντας ακόμη περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φαίνεται ότι σήμερα γίνονται σκέψεις και επαφές για δανειοδότηση από την Κίνα, εξέλιξη την οποία δεν αποκλείει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής.

Ελλείμματα και μέτρα

Συναφής ήταν και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου (φωτό), ο οποίος δεν διέψευσε ότι, εάν η Κύπρος τα βρει σκούρα, θα στραφεί ακόμη και σε δανειοδότηση από την Κίνα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλυθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των 2,5 δισ. και του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% επί του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

Εάν ξεφύγει το έλλειμμα, θα ληφθούν νέα μέτρα. Προ ημερών, μιλώντας για τη λήψη μέτρων, έθεσε στο στόχαστρο τους 13ους μισθούς του Δημοσίου.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται, μάλιστα, και η μείωση των παχυλών μισθών του Δημοσίου.

Ήδη, ο ιδιωτικός τομέας προχωρεί σε μειώσεις μισθών, για να γίνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμες.

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών, ο στόχος του 2,5% και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα στοιχήματα του 2012, με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με μέγιστο έλλειμμα το 0,5% επί του ΑΕΠ.

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο κ. Σιαρλής, θα δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη και για επανένταξη της κυπριακής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Εμπειρογνώμονες

Υπό αυτές τις συνθήκες ορθώς γίνονται σκέψεις επί του χειρότερου σεναρίου, για να είναι σε θέση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ειδικώς επί του θέματος της κεφαλαιοποίησης, ο κ. Σιαρλής επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η κυπριακή κυβέρνηση συζητά με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

Πάντως, είπε, η προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης είναι ο πλέον οδυνηρός τρόπος επίλυσης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ