Η επόμενη των εκλογών – διερευνητικές εντολές

Εάν ισχύσουν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, η επόμενη μέρα των εκλογών θα βρει τη Βουλή με περισσότερες από τις επτά κοινοβουλευτικές ομάδες που αριθμούσε πριν διαλυθεί και με συσχετισμούς που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό που κυριαρχεί από τη μεταπολίτευση. Από Δευτέρα, και εφόσον ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν καταστεί εφικτός, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν οι προσπάθειες δεν καρποφορήσουν, θα διενεργηθούν εκ νέου εκλογές στις 10 ή στις 17 Ιουνίου. Καθένα από τα τρία πρώτα κόμματα που θα λάβουν τη διερευνητική εντολή μπορεί να την κρατήσει τρεις ημέρες, επιδιώκοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Έτσι, εφόσον η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, ο Αντ. Σαμαράς θα λάβει πρώτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όσο περισσότερο απέχουν τα ποσοστά της ΝΔ από την αυτοδυναμία τόσο περισσότερο θα το παλέψει. Είναι ευνόητο ότι στην αντίθετη περίπτωση, με εφικτό δηλαδή τον στόχο της αυτοδυναμίας, η ΝΔ θα προσπαθήσει να τον πλησιάσει σε επαναληπτικές εκλογές, ποντάροντας στο αίσθημα ανασφάλειας και στο ότι οι πολίτες θα έχουν εκτονώσει τον θυμό τους στον πρώτο γύρο.
Εάν η εντολή δεν αποδώσει στα χέρια του πρώτου κόμματος, θα περάσει στο δεύτερο. Αν είναι το ΠΑΣΟΚ, παιχνίδι θα κάνει ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ στην περίπτωση που έρθει δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, δεν θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, αλλά θα πάει στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην περίπτωση που τρίτο κόμμα αναδειχθεί το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα έχει πει ότι θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή.


Σχολιάστε εδώ