Διαπραγμάτευση και όχι συμβιβασμός

Όχι μόνο για τα υποβρύχια που είναι για «παράδοση» (3+1) αλλά και για άλλα 2 υποβρύχια που δεν έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή τους και η παράδοσή τους προβλέπεται το 2020!

Μέχρι στιγμής, η Πολιτεία έχει δώσει πάνω από το 90% των χρημάτων (κοντά στα 2,5 δισ.) που απαιτούνται για την κατασκευή των υποβρυχίων και εκκρεμεί ακόμη ένα ποσόν της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που η διοίκηση των Ναυπηγείων αποφάσισε, εκβιαστικά και εντελώς ξαφνικά, να κατατάξει τους εργαζομένους τους σε υποχρεωτικό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Δηλαδή, να δουλεύουν τρεις με τέσσερις μέρες τον μήνα, με τις ανάλογες απολαβές. Όλα αυτά δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η πιο εύκολη λύση θα ήταν: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ερχόταν σε συμφωνία με την ξένη διοίκηση των Ναυπηγείων και το υπουργείο να πλήρωνε μονομιάς και χωρίς δεύτερη σκέψη τα χρήματα που απομένουν (τα οποία υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή). Έτσι και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν χωρίς προβλήματα και όσοι προσμένουν εναγωνίως τα υποβρύχια θα ικανοποιούνταν από τη στάση της Πολιτείας. Όμως ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπραξε το εντελώς αντίθετο!

Προτίμησε να συγκρουστεί προεκλογικά με όσους θεωρούν την ελληνική Πολιτεία και κατ’ επέκταση τους έλληνες πολίτες εύκολα θύματα, χωρίς να λογαριάσει το οποιοδήποτε κόστος από πλευράς αντίδρασης των ξένων. Έδειξε πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης, αλλά όχι άνευ όρων συμβιβασμό, ο οποίος θα ήταν για μια ακόμη φορά επιζήμιος για τα ελληνικά συμφέροντα.

Επίλυση του ζητήματος, αλλά με την αντιστοίχιση των πληρωμών που απομένουν με την πρόοδο του έργου. Και, παράλληλα, η Πολιτεία να προωθήσει μια συνολική πολιτική επίλυσης των προβλημάτων που άπτονται της αδυναμίας ανάθεσης παραγγελιών από το εξωτερικό προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η σκληρή άρνηση των Ναυπηγείων απέναντι σε κάθε είδους διαπραγμάτευση αλλά και η εκβιαστική τακτική τους να χρησιμοποιούν ως «ασπίδα» τους εργαζομένους στα Ναυπηγεία δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε την απάντηση, δείχνοντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Ο αρμόδιος γενικός διευθυντής Εξοπλισμών έστειλε την Πέμπτη μια επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων, ζητώντας να συμφωνήσουν τυπικά ώστε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να καταβάλει τη μισθοδοσία του Μαΐου στους εργαζομένους για πλήρη εργασία!

Τα χρήματα προς τους εργαζομένους θα διατεθούν από το αντίστοιχο κονδύλι πληρωμών του Προγράμματος «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» (3 υποβρύχια), χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου. Πού να το περίμεναν οι λιβανογερμανοί ιδιοκτήτες…

Μετά τις εκλογές η συνέχεια…

Ο αμυνόμενος


Σχολιάστε εδώ