Από γκάφα σε γκάφα πέφτει ο Καμμένος

Μεταξύ των στελεχών ήταν έντονος ο προβληματισμός, που ενισχύθηκε από πληροφορίες (ή φήμες;) που έκαναν λόγο για υποχώρηση του ποσοστού του κόμματος στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και αμφισβητεί το περιεχόμενο των «διαρροών», υποστηρίζοντας ότι είναι μέρος του «πολέμου» που έχουν εξαπολύσει εναντίον του κέντρα και φορείς του συστήματος. Βάζει μάλιστα τον πήχη πάνω από το 8%. Το βράδυ της Κυριακής θα αποδειχτεί ποια από τις δυο πλευρές ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Το βέβαιο είναι ότι η δυναμική των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακόπηκε σʼ έναν βαθμό από τη δήλωση του κ. Καμμένου σε διαδικτυακή συνέντευξη ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή «η παιδεία είναι πολυτέλεια για τη χώρα». Ακόμη περισσότερο δε από την ομολογία του ότι το κόμμα του δεν έχει πρόγραμμα για το θέμα της παιδείας. Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ την παραδοχή του έσπευσε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά η ΝΔ, προκαλώντας εκνευρισμό μεταξύ των στελεχών του νεοσύστατου κόμματος. Υποχρεώθηκε κατόπιν αυτών ο κ. Καμμένος, μέσω του εκπροσώπου του Τ. Κουίκ, σε διορθωτική παρέμβαση, τονίζοντας ότι η παιδεία αποτελεί πρώτιστο στόχο του κόμματος στην προσπάθεια για την… ανοικοδόμηση της απελευθερωμένης Ελλάδας! Είχε προηγηθεί, μια εβδομάδα νωρίτερα, η άστοχη κίνηση της συζύγου του να υποβάλει μήνυση κατά του εκδότη-δημοσιογράφου Αιμ. Λιάτσου, που είχε αποτέλεσμα τη σύλληψή του με την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου. Ο ισχυρισμός ότι η κίνηση αυτή ήταν επιλογή αποκλειστικά της συζύγου του και για ζητήματα μη πολιτικά δεν βρήκε πολλούς πρόθυμους ακροατές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν (μένει αυτό να αποδειχτεί) ότι η φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την πρόταση του Αλ. Τσίπρα και την ενδεχόμενη «συμπόρευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ έβλαψε τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Δημιούργησε σύγχυση μεταξύ των ψηφοφόρων κι έδωσε «όπλα» στην ηγεσία της ΝΔ να συνεχίσει την «επιχείρηση φθοράς» του κόμματος. Προσθετικά στο όλο κλίμα λειτούργησε και η δήλωση του Κ. Μαρκόπουλου, υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι ταμπού μια ενδεχόμενη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το ΚΚΕ. Ανέσυρε μάλιστα στη μνήμη των ψηφοφόρων τα γεγονότα του μακρινού 1989, όταν ο Κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ είχε συνεργαστεί κυβερνητικά με το ΚΚΕ του αείμνηστου Χ. Φλωράκη.

Πληροφορίες, φήμες, εκτιμήσεις έλεγαν ότι το τελευταίο δεκαήμερο η εκλογική απήχηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων περιορίστηκε προς όφελος κυρίως της ΝΔ. Κι ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Καμμένος στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του έγινε εξαιρετικά επιθετικός έναντι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποκαλώντας «προδότες» τους κ. Βενιζέλο και Σαμαρά. Παρά τα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε, ο κ. Καμμένος πιστεύει ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που νιώθουν «προδομένοι» από τις ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων και είναι εξοργισμένοι με τα δεινά που επέφεραν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιτελείου του, το κόμμα θα εκλέξει περισσότερους από είκοσι (20) βουλευτές, ενώ θεωρούν προνομιακές τις περιφέρειες Β΄ Αθηνών, Αττικής, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Λακωνίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας κ.ά., ενώ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να κερδίσουν 2-3 έδρες στη Βόρεια Ελλάδα, τη Βοιωτία και τη Λάρισα.


Σχολιάστε εδώ