Απειλούν για χρεοκοπία, ετοιμάζονται για «παζάρι»!

Tο μήνυμα πλήθους δημοσιευμάτων που κατέκλυσαν τον διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες (από το Reuters και τους «Financial Times», ως τις γερμανικές εφημερίδες) είναι σαφές: «Οι χρεοκοπημένοι δεν έχουν δικαίωμα αποφάσεων για το μέλλον τους»!

Η προτροπή προς το ελληνικό εκλογικό σώμα είναι να επικυρώσει απλώς τις αποφάσεις που ήδη έχουν λάβει διεθνή κέντρα για το μέλλον της χώρας, αλλιώς θα ρισκάρει μια έξοδο από τον «παράδεισο» της Ευρωζώνης και επιστροφή σε συνθήκες οικονομικού μεσαίωνα.

Δημοσίευμα των «Financial Times», με αρκετές «διαρροές» ανωνύμων στελεχών του ΔΝΤ και της Κομισιόν, μετέφερε την Πέμπτη σαφή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης για το Μνημόνιο δεν υπάρχει και η επόμενη κυβέρνηση θα τεθεί αμέσως μπροστά στο δίλημμα: εφαρμογή του Μνημονίου ως έχει ή παρακράτηση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου, που θα έφερνε τη χώρα πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Στο ίδιο μήκος κύματος, βέβαια, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, είχε φροντίσει να «διαρρεύσει» από το γραφείο του λίγες ημέρες νωρίτερα η λίστα των άμεσων, μετεκλογικών υποχρεώσεων που επιβάλλει το Μνημόνιο, περνώντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης για τα μέτρα, αλλά μόνο υποχρέωση εφαρμογής τους. Εκτός από το δημοσίευμα των «F.T.», που εκτός των άλλων εμφανίζει την Κομισιόν να βλέπει ως τελευταία ελπίδα σωτηρίας του Μνημονίου μια «καθαρή» νίκη του Α. Σαμαρά, παρότι μέχρι πρόσφατα ο αρχηγός της ΝΔ ήταν «κόκκινο πανί» για τις Βρυξέλλες, με την αντιμνημονιακή ρητορική του, σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα, σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης των ψηφοφόρων στις επιταγές του Μνημονίου, δημοσίευσε το Reuters, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκθέσεις μεγάλων τραπεζών, από την Bank of America και την Morgan Stanley, μέχρι την ελβετική UBS. Η… πρωθιέρεια της λιτότητας μέχρι θανάτου (των οικονομιών) κ. Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε όλες αυτές τις ημέρες σε συγκεκαλυμμένες προειδοποιήσεις προς τους έλληνες ψηφοφόρους, απαντώντας με σκληρότητα στον «αντιρρησία» Φρανσουά Ολάντ: Ό,τι και αν πείτε, ό,τι και αν κάνετε, η κατεύθυνση της σκληρής λιτότητας δεν πρόκειται να αλλάξει, ήταν το μήνυμα της Μέρκελ, που στόχο είχε να ακουστεί καθαρά, από το Παρίσι ως την Αθήνα.
Όμως, με ωμό τρόπο ανέλαβε να εκφράσει τις γερμανικές θέσεις στους έλληνες ψηφοφόρους, ο σαραντάρης γερμανός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στην «Stuttgarter Zeitung»: «H Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία θα χορηγείται μόνον εφόσον εφαρμόζονται οι αποφάσεις της «τρόικας». Αν οι Έλληνες ψηφίσουν κόμματα που απορρίπτουν τους όρους της «τρόικας», η χώρα και η Ευρώπη θα εισέλθουν στον δρόμο της αστάθειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνεχιστεί η πορεία (σ.σ.: της λιτότητας), την οποία έχει επιβάλει η γερμανίδα καγκελάριος στην Ευρώπη», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας στον Ολάντ.

Σκληρές θέσεις πριν
από τη διαπραγμάτευση;

Το μεγάλο ερώτημα, όπως συμβαίνει κάθε φορά που οι έλληνες πολίτες εκβιάζονται ανοικτά για να υποκύψουν στα κελεύσματα των πιστωτών, είναι αν αυτές οι προειδοποιήσεις αποτελούν τον τελευταίο λόγο που έχουν να πουν οι Γερμανοί ή αν απλώς εκφράζουν τις σκληρότερες θέσεις τους πριν προσέλθουν σε μια αναπόφευκτη, νέα διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση νέων όρων αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος.

Κοινοτικές πηγές, που μίλησαν στους «Financial Times», λένε ότι περιθώριο ευνοϊκότερων όρων για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για «διεκδικήσεις» και από άλλες χώρες της περιφέρειας. Όμως, μετριοπαθέστεροι παρατηρητές, όπως οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, παρουσιάζουν ως αναπόφευκτη μια σημαντική αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, σε δύο κατευθύνσεις: η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος, ίσως και δύο επιπλέον χρόνια, και αυτό θα απαιτήσει αύξηση των χρηματοδοτήσεων από την Ευρώπη, δηλαδή ένα νέο δάνειο. Επίσης, η JP Morgan θεωρεί ως πιθανή ακόμη και μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, με επιμήκυνση διάρκειας και χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ώστε να γίνει ευκολότερη η έξοδος της χώρας στις αγορές, που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανη, τουλάχιστον ως το 2020.

Τα αδιέξοδα στην υλοποίηση του παρόντος οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα υπογραμμίζει η Standard & Poor’s στην ανάλυσή της μετά την αναβάθμιση της χώρας στην… αξιοζήλευτη κατηγορία CCC. Η S&P, προς δυσάρεστη έκπληξη όσων περίμεναν ότι μετά το PSI θα έρχονταν συνεχείς αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, δεν προαναγγέλλει νέα αναβάθμιση στο προσεχές μέλλον (κρατά σταθερό το outlook), τονίζοντας ότι οι έλληνες πολιτικοί και κοινωνία θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν την οδυνηρή πορεία λιτότητας. Η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση τη διετία 2012-2013, εκτιμά η S&P, το έλλειμμα του ισοζυγίου δεν μειώνεται σημαντικά, ενώ το χρέος, ακόμη και μετά το PSI, δεν θα πέσει ως το 2015 κάτω από το 160-170% του ΑΕΠ. Με αυτά τα δεδομένα, όποιος διαβάζει μέσα από τις γραμμές της έκθεσης αντιλαμβάνεται ότι πιθανότερη είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδος από το ευρώ, αν συνεχίσει την αδιέξοδη πορεία εφαρμογής του σημερινού προγράμματος, παρά η διάσωσή της.


Σχολιάστε εδώ