Ανάπτυξη και… πλιάτσικο

Η πρόταση Ολάντ για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με νέο κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ, που έγινε ασμένως δεκτή και από την Μέρκελ, ενώ υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ανοίξει τον δρόμο για να αναλάβει η τράπεζα μεγαλύτερα ρίσκα στην Ελλάδα, ώστε να γίνει ο πρώτος μεγάλος οργανισμός που θα τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στην πιο «επικίνδυνη» οικονομία της Ευρώπης. Ως τώρα, ο γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρνείται την παρέμβασή της για την απεμπλοκή κρίσιμων προγραμμάτων (αυτοκινητόδρομοι, χρηματοδότηση μικρομεσαίων κ.ά.), επικαλούμενος τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί η τράπεζα από τους οίκους αξιολόγησης. Η πρόταση Ολάντ εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει ελληνικό κίνδυνο, χωρίς να τίθεται θέμα υποβάθμισής της, ώστε να εκκινήσουν σημαντικά, αλλά «βαλτωμένα», αναπτυξιακά προγράμματα.

Δεύτερη πηγή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα θεωρητικά είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για πώληση και επαναμίσθωση 28 κρατικών κτιρίων, καθώς και για πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, του 29% του ΟΠΑΠ, των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών στις εταιρείες υδάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, της ΛΑΡΚΟ, του 90% των Ελληνικών Ταχυδρομείων, λιμενικών υποδομών, αλλά και των δικαιωμάτων του Δημοσίου στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Οι υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων θεωρούν ότι με αυτές τις κινήσεις θα εισρεύσει νέο κεφάλαιο και θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα ισχυροί επενδυτές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για προσέλκυση κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά.

Όμως, ένα τόσο πυκνό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στη χειρότερη μάλιστα φάση του οικονομικού κύκλου και με πολλές απειλές για την οικονομία να σκιάζουν τον ορίζοντα, ενέχει πάντα τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ένα «πλιάτσικο» στη δημόσια περιουσία, που θα εκποιηθεί για ένα απειροελάχιστο κλάσμα της πραγματικής αξίας της, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές που θα προσέλθουν σε τέτοιες συνθήκες στους διαγωνισμούς θα έλθουν στην Ελλάδα με σοβαρές και όχι απλώς «αρπακτικές» διαθέσεις…


Σχολιάστε εδώ