«Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του λαού μας»

«Είμαστε όλοι πικραμένοι. Ορισμένοι από εμάς και εξοργισμένοι. Όμως οι στιγμές που διέρχεται ο τόπος είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η ανάγκη σταθερότητας της Πολιτείας μας το ζητούμενο, εάν δεν θέλουμε να ζήσουμε νέες περιπέτειες».

Πρόσθεσε πως «αυτή την πίκρα και αυτή την οργή πρέπει να τις μετασχηματίσουμε σε δύναμη προοπτικής για την πατρίδα, για την οποία κάθε ημέρα προσευχόμαστε. Εύχομαι να φωτίσει ο Θεός όλους μας, ώστε να διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και τη σοφία του λαού μας».

Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος προκρίνει μια μνημονιακή λύση που κλείνει το μάτι στις παραδοσιακές αστικές δυνάμεις του δικομματισμού και δη, όπως είναι αντιληπτό, προς τη Νέα Δημοκρατία, που έχει δυναμική εξουσίας.

Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά τον Αρχιεπίσκοπο ξέρουν ότι εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια, και με δεδομένη την αλλαγή των ισορροπιών στο πολιτικοοικονομικό παιχνίδι στην Ευρώπη με την επικείμενη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Ιερώνυμος θεωρεί πως και οι υγιείς αντιμνημονιακές δυνάμεις πρέπει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική φωνή της πατρίδας με την καλύτερη δυνατή, σε εθνικό πάντα επίπεδο, σύνθεση απόψεων.

«Τώρα θέτει ο λαός τους όρους του»

Μπορεί να μιλάει σπάνια, αλλά τον τελευταίο καιρό ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δεν μασάει τα λόγια του. Η παρέμβασή του λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης έχει τη σημασία της, αφού προέρχεται από έναν ιεράρχη που μετράει τις λέξεις του. «Οι καιροί άλλαξαν. Ο λαός απεγοητεύθη, επροδόθη, εταπεινώθη, αγανάκτησε. Λάθη δεν συγχωρούνται πλέον. Ο λαός τούς καλεί να υπογράψουν το δικό του συμβόλαιο, με τους δικούς του, ευτυχώς, όρους», είπε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, καλώντας τη νέα πολιτική ηγεσία να μην απογοητεύσει τον ελληνικό λαό, «που ήδη έχει προδοθεί και ταπεινωθεί από τους πολιτικούς του και φυσικά από όλους αυτούς που τον έσυραν στο εθνοκτόνο Μνημόνιο». Δεν συγχωρούνται νέα λάθη και νέες πλάνες ούτε ο λαός θα ανεχθεί νέες κοροϊδίες, λέει ο Μητροπολίτης Πατρών, υπενθυμίζοντας στους πολιτικούς πως η Ελλάδα είναι μια υπερήφανη χώρα και αυτός ο λαός έχει μια ξεχωριστή πορεία, ιδιαιτερότητα και ιδιοπροσωπία. «Δεν είμαι πεπεισμένος εάν οι περισσότεροι εκ των επιδόξων αρχόντων έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν με τους τομείς αυτούς, τους οποίους έχουν παραθεωρήσει και εν πολλοίς απαξιώσει», σημειώνει ο κ. Χρυσόστομος, απαιτώντας από τους πολιτικούς να μην αθετήσουν την εφαρμογή των όρων που θα θέσει ο λαός.


Σχολιάστε εδώ