άλλες τυπολογίες

• «Πράσινο φως» για το ομολογιακό δάνειο των 15 εκατ. ευρώ στο Mega, πλην όμως τα χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευτούν. Οι δύο τράπεζες, Alpha Bank και Εθνική, φαίνεται να ενέκριναν τη χορήγηση των χρημάτων, αλλά αυτά δεν μπορούν να δοθούν όσο δεν προχωράει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

• «Πάγωσαν» οι επαφές του Γιώργου Ψαρρά και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το Channel 9. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με την υποστήριξη του εγχειρήματος και από επιχειρηματία που είχε περάσει από την προεδρία του Ολυμπιακού. Το τίμημα για την πώληση ήταν 6 εκατ. ευρώ, όμως στη συνέχεια οι συζητήσεις σταμάτησαν για να αναλάβουν το κανάλι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και οι άλλοι αστέρες.

• Καμία απόφαση για έγκριση τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν μπορεί να παρθεί στα ιδιωτικά κανάλια. Όλοι περιμένουν τις εκλογές και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Η αναβλητικότητα αυτή είναι φανερό πως συνδέεται με τις κλειστές στρόφιγγες της διαφημιστικής αγοράς. Τα τμήματα μάρκετινγκ αδυνατούν να δώσουν στους επικεφαλής των προγραμμάτων προβλέψεις διαφημιστικής ροής για τους επόμενους μήνες. Οι διαφημιστικές εταιρείες επίσης περιμένουν τις εκλογές και έτσι η τηλεόραση μένει ξεκρέμαστη και εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως το μεταφέρουν με σαφήνεια τα στελέχη, όλα είναι ανοιχτά.

• Αδυνατεί το κράτος, λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών, να στηρίξει την πανελλαδική κάλυψη του τηλεοπτικού σήματος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής μετάβασης με την ανάληψη κόστους για τη δορυφορική μετάδοση με πακέτο Freesat. Έτσι, για μία ακόμη φορά, όπως έγινε και με την αναλογική τηλεόραση, οι παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας θα είναι έρμαιο των αποφάσεων των καναλιών σχετικά με την ανάληψη του κόστους για να βάλουν επιπλέον αναμεταδότες στα βουνά.

• Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στον έντυπο Τύπο επαναφέρει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα τους όρους για τις κρατικές δημοσιεύσεις και την κρατική διαφήμιση στα περιφερειακά ΜΜΕ. Η περιβόητη παρέμβαση της κυβέρνησης για την αλλαγή της νομοθεσίας, στην οποία συμφώνησαν και οι εκδότες και ιδιοκτήτες εφημερίδων στην περιφέρεια, πάγωσε και βρίσκεται κλειδωμένη στα συρτάρια του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας Γ. Πετρουλάκη. Οι εφημερίδες της περιφέρειας περιμένουν να διαπιστώσουν μετά τις εκλογές αν θα μπει φραγμός στους μεσάζοντες της διανομής της κρατικής διαφήμισης.

• Ποικίλα σχόλια προκάλεσε, κυρίως στο διαδίκτυο, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να απενεργοποιήσει στη web TV του, στην οποία ανέβαιναν τα προεκλογικά βίντεο στο YouTube, τη δυνατότητα αξιολόγησης και υποβολής σχολίων.

• Τρόπους να εκπέμψουν ψηφιακό σήμα αναζητούν διάφορα σάιτ. Στη νομοθεσία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις web TV που έχουν σε λειτουργία τα διάφορα σάιτ ούτε όμως επιτρέπεται σε κάποιον που δεν εκπέμπει ήδη να μπει στον χορό.

***

• Ανανεωμένη κυκλοφορεί από την περασμένη εβδομάδα η «Metro Weekend» του Βαγγέλη Μαρινάκη.

• Με απόφαση του υπουργού Παιδείας ορίστηκαν ως ειδικοί σύμβουλοι οι δημοσιογράφοι Γιώργος Μ. Βλαβιανός και Άννα Γ. Ανδρίτσακη. Στο ΔΣ του ΟΑΚΑ ορίστηκε, με απόφαση του Γ. Νικητιάδη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ι. Απόκης και στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών η δημοσιογράφος Χρύσα Χ. Κλειτσιώτη..

***

• Απειλές από μέλη της Χρυσής Αυγής στην ΕΡΤ, αλλά και στο internet, εναντίον δημοσιογράφων για τις αναφορές που κάνουν στα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, τη βαθιά της ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από την Αστυνομία και τα ΜΑΤ.

• 1,3 εκατ. ευρώ στοίχισε στην ΕΡΤ η προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό της διοίκησης.

• Τις πρακτικές του συγκροτήματος Μπόμπολα ζήλεψαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους πως δεν θα πληρωθούν για τις ημέρες απεργίας της ΠΟΣΠΕΡΤ. Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Φ. Μπόμπολας στον Sentra FM, αρνούμενος να πληρώσει τους συντάκτες για την απεργία της ΕΤΕΡ. Η ΕΣΗΕΑ, μετά την καταγγελία των δημοσιογράφων της ΕΡΑ, ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας για να αποτραπούν οι περικοπές των αποδοχών των αθλητικών συντακτών.

***

• Ο δημοσιογράφος Στέφανος Κ. Τσιτσόπουλος περιλαμβάνεται στο νέο δεκαμελές ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η θητεία του οποίου θα είναι τριετής. Στο συμβούλιο εξακολουθεί να συμμετέχει ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος. Επίσης, μετέχουν ο Γιώργος Πενέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Παρασκευάς Αρβανιτάκης, καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Παναγιώτης Δέντζορας, πολιτικός μηχανικός, η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, θεατρολόγος, ο Γιώργος Χριστιανάκης, συνθέτης, ο Κωνσταντίνος Ράπτης, μουσικός, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, σκηνοθέτης, και η Ελισάβετ Υιόκα – Σουλτάνη, φιλόλογος.

• Απέρριψε το ΣτΕ το πρόστιμο των 15.000 ευρώ εις βάρος του Alter. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την 4025/2011 απόφασή του, έκρινε πως το 2007, όταν και επέβαλε την ποινή το ΕΣΡ, δεν διέθετε νόμιμη συγκρότηση, αφού η θητεία τεσσάρων μελών του είχε λήξει προ 13 μηνών.

***

• Ανακοινώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, με κύριο θέμα την καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εξουσιοδότηση του ΔΣ για προκήρυξη απεργιών στα ΜΜΕ. Η ημερομηνία, όμως, σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης είναι η 22α Μαΐου, μία εβδομάδα μετά την υποχρεωτική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι εκδότες αρνούνται την υπογραφή σύμβασης, προκαλεί «εμφύλιο» στον δημοσιογραφικό κλάδο. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν ζητήσει απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από τις εκλογές, απόφαση που η ΕΣΗΕΑ δεν κατάφερε να λάβει. Με αυτά τα δεδομένα, η Γενική Συνέλευση αναμένεται να είναι εκρηκτική.

***

• Δικαίωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη Χρυσούλα Μανταδάκη στην καταγγελία της εις βάρος των πρακτορείων «Άργος» και «Ευρώπη». Η Χρ. Μανταδάκη, που είχε περίπτερο στο Ρέθυμνο, προσέφυγε το 1999 εναντίον των δύο πρακτορείων επειδή είχαν διακόψει την παροχή εφημερίδων. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2000, ενώ η απόφαση, με την οποία συμμορφώθηκαν τα δύο πρακτορεία, ελήφθη το 2003. Το 2011 η Επιτροπή διαπίστωσε τη συμμόρφωση αυτή και το 2012 δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ! Μόλις 13 χρόνια…

***

• Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για την προβολή των κομμάτων. Η μη μετάδοση της δράσης των (μικρών) κομμάτων δεν συνιστά από μόνη της παραβίαση του κανόνα της πολυφωνίας. Τα ηλεκτρονικά Μέσα έχουν το δικαίωμα να αξιολογούν τη δράση των κομμάτων και να την προβάλλουν μόνο όταν αποτελεί είδηση. Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου απέρριψε το πρόστιμο των 80.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ (2004) στο Star επειδή κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας (15-19.12.2003) προβλήθηκε η δραστηριότητα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τον Συνασπισμό, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Το ΣτΕ κρίνει πως «η επίμαχη διοικητική πράξη» του προστίμου των 80.000 ευρώ «επιβλήθηκε χωρίς το ΕΣΡ να έχει προηγουμένως αιτιολογήσει» πως κατά την επίμαχη περίοδο «τα πολιτικά κόμματα των οποίων, κατά το ΕΣΡ, δεν παρουσιάσθηκαν οι απόψεις είχαν δραστηριότητες που να αποτελούν γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας, άξια παρουσίασης, ή διατύπωσαν άξιες τέτοιας παρουσίασης απόψεις».

***


Σχολιάστε εδώ