950.000.000 ευρώ δώσαμε εγγύηση στη Φινλανδία!

Αυτή είναι η κατάληξη της περίφημης «επιτυχούς» διαπραγμάτευσης που πέτυχε ο κ. Βενιζέλος με τη φινλανδική κυβέρνηση, η οποία έβαζε ψηλά τον πήχυ της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα ζητώντας εμπράγματες εγγυήσεις από τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος «έσωσε» την Ελλάδα από τον (φανταστικό) κίνδυνο της… κατάσχεσης εθνικών μνημείων, αλλά έσπευσε να αποδεχθεί την καταβολή ενός εξωφρενικού ποσού ως εγγύησης για την ευρωπαϊκή δανειοδότηση της Ελλάδας, κάτι που υπονομεύει πρακτικά την ελληνική οικονομία.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε από την ίδια τη φινλανδική κυβέρνηση, καθώς υπέκυψε στις πιέσεις του Κοινοβουλίου που ζητούσε εξηγήσεις για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η φινλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου ο Ευάγγ. Βενιζέλος με τη φινλανδή ομόλογό του είναι απόρρητη, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς.

Καθώς όμως στο Ελσίνκι είχε ξεσπάσει σχεδόν κυβερνητική κρίση με αφορμή την προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, η κυβέρνηση, υπό το βάρος της κριτικής της αντιπολίτευσης, υποχρεώθηκε αφενός να ανακοινώσει την καταβολή της πρώτης δόσης από την Ελλάδα και αφετέρου να δηλώσει ότι αύριο, Δευτέρα, θα δημοσιοποιήσει μόνον ένα τμήμα της απόρρητης συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Φινλανδίας, καθώς το άλλο πρέπει να παραμείνει απόρρητο.

Η διαδικασία αυτή θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι ακριβώς διαπραγματεύθηκε ο κ. Βενιζέλος με τους Φινλανδούς και πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στους έλληνες πολίτες η εξασφάλιση συμμετοχής του Ελσίνκι στο δανειακό πακέτο.


Σχολιάστε εδώ