Φορολογική αμνηστία και «ξενιτεμένα» κεφάλαια

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα. Τον πειράζει η αδικία εις βάρος ανθρώπων που διαθέτουν κεφάλαια, δεν δείχνει όμως ανάλογη ευαισθησία για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ή 600 ευρώ, που τους μείωσε κι άλλο τη σύνταξη και τους φορολόγησε.

Θα προτείναμε, λοιπόν, ένα μέτρο που θα άρει σε κάποιο βαθμό την αδικία και θα δώσει ώθηση στην αγορά.

Να δώσουμε «αμνηστία» σε όσους έχουν βγάλει κεφάλαια έξω και να μην τους ζητήσουμε «πόθεν έσχες» όταν τα επαναφέρουν. Να τους φορολογήσουμε, όμως, με ένα μικρό ποσοστό, π.χ. με 10%, υπό τον όρο ότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν στην αγορά ως άτοκα δάνεια.

Έτσι έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με τη φορολογική περαίωση. Η εφορία ζητούσε από τον επιχειρηματία ένα λογικό ποσό (300 ευρώ) για κάθε ανέλεγκτο έτος. Ο επιχειρηματίας τα έδινε και έκλειναν οι εκκρεμότητες για τα «επίμαχα» έτη.

Και εδώ υπάρχει αδικία με τους συνεπείς φορολογούμενους, αλλά η καθιέρωση δίκαιου φορολογικού συστήματος θα μας απασχολήσει μετά τις εκλογές. Αυτήν την ώρα πρέπει να βρούμε λύσεις που θα δώσουν ώθηση στην αγορά. Κι αυτός είναι ένας τρόπος.

Είναι βέβαιο ότι και οι κάτοχοι των «ξενιτεμένων» κεφαλαίων διαθέτουν πατριωτισμό. Έστειλαν τα χρήματά τους έξω για να τα διασφαλίσουν. Αν βεβαιωθούν ότι όχι μόνο θα είναι ασφαλή, αλλά και ότι θα αποτελέσουν και τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας, θα τα ξαναφέρουν εδώ. Όσο γιʼ αυτούς που τα έχουν αποκτήσει με άνομους τρόπους, να είμαστε βέβαιοι ότι κανένα κίνητρο δεν θα τους ξυπνήσει τα… πατριωτικά αισθήματα.

Ας τολμήσουμε, λοιπόν, για να βγούμε επιτέλους από την οικονομική αλλά και πνευματική ύφεση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.


Σχολιάστε εδώ