υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
Τελευταίο και σοβαρότερο γεγονός, η απέλαση του εμπορικού ακολούθου Σπ. Δάκογλου από το συριακό καθεστώς! Την απέλαση ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας από την κ. Αθανασίου. Ο κ. Δάκογλου μάλιστα προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα της Δαμασκού! Η δικαιολογία ότι βρέθηκε στην κατοχή του ένα ζευγάρι κιάλια δεν φαίνεται να πείθει κανέναν.
Προσπαθεί να διασώσει ό,τι διασώζεται η κ. Αθανασίου εισηγούμενη την παραμονή της στη Δαμασκό και διαφωνώντας με το κλείσιμο της πρεσβείας (η οποία, πάντως, αναμένεται να κλείσει), ιδιαίτερα μάλιστα μετά τον αρνητικό αντίκτυπο της απέλασης του εμπορικού ακολούθου, η επιστροφή του οποίου στην Αθήνα αποφασίσθηκε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Μαρτίου.
Πάντως, κατόπιν των εξηγήσεων που δόθηκαν προς τις Αρχές της Συρίας από την ελληνική πλευρά και δεδομένου ότι δεν βρέθηκε ακόμα αντικαταστάτης, ο κ. Δάκογλου παραμένει στη Δαμασκό προς το παρόν.
— Καθώς πολλή φασαρία έγινε για να πραγματοποιηθεί ο περίφημος διαγωνισμός για είσοδο νέων ακολούθων, για λόγους διαφάνειας και αξιοκρατίας το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει κατ’ αρχάς να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των υποψηφίων και κυρίως των επιτυχόντων. Κι αυτό για να γίνει μια έστω και πρόχειρη σύγκριση με τα ονόματα των νυν και απελθόντων πρέσβεων, καθώς στο ΥΠΕΞ έχει εξασφαλιστεί, όπως φαίνεται, η πλήρης και απόλυτη οικογενειοκρατία.
• Επιτέλους, είναι ώρα, πριν ακόμη γίνει η αλλαγή του οργανογράμματος του υπουργείου Εξωτερικών, να αλλάξει πρώτα απ’ όλα η διαδικασία εισαγωγής στη Διπλωματική Υπηρεσία. Να μην υπάρχουν πια κλειστές και αδιαφανείς διαδικασίες, στις οποίες κερδίζει πάντοτε ο γιος και ο ανιψιός, αλλά βολεύεται και ο μακρινός συγγενής ως διοικητικός ή τεχνικός.
Να υπάρχει ανοιχτή διαδικασία πρόσληψης και συνεχής αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και να τελειώσει μια για πάντα το σημερινό φαύλο σύστημα…
— Ενόσω στην Αθήνα ασχολούμαστε με το ντιμπέιτ και έχουν παγώσει τα πάντα, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Πόποσκι μετέβη στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο σκοπιανός υπουργός έχει σειρά επαφών για να προωθήσει την αντίληψη της χώρας του ότι πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς είναι «παράνομο» το ελληνικό βέτο μετά την απόφαση της Χάγης.
— Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ενημερώνοντας για τη συνάντηση ρωτήθηκε για την απόφαση του Δικαστηρίου και απάντησε ότι «ο ΓΓ αναμένει από όλα τα κράτη-μέλη που είναι ιδρυτικά μέλη του Δικαστηρίου να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του».
— Τι ακριβώς ήταν αυτό που διαβάσαμε στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη διεύρυνση της ΕΕ και συνεπώς και για το Σκοπιανό; Αναφέρεται στην έκθεση ότι τα «διμερή θέματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εμπόδιο για την ενταξιακή διαδικασία και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για απόκτηση πλεονεκτήματος για την τελική διευθέτηση τέτοιων θεμάτων».
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την εισήγηση της έκθεσης έκανε… ελληνίδα ευρωβουλευτής, η κ. Μαριλένα Κοππά του ΠΑΣΟΚ.
— Εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η τουρκική διπλωματία και απαντά αμέσως σε καθετί αφορά τη χώρα τους. Ο τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ναμίκ Ταν, έχοντας και την εμπειρία του πολύ πετυχημένου εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα εναντίον του αμερικανού βουλευτή Χάουαρντ Μπέρμαν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε στείλει επιστολή προς τη Χ. Κλίντον ζητώντας να πιέσει την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού.
— Θα έπρεπε να ψάξουμε πολύ για να βρούμε αντίστοιχες αντιδράσεις από έλληνες πρεσβευτές, που σπανίως και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων απαντούν στα όσα μύρια καταλογίζονται στη χώρα μας. Εξάλλου, οι περισσότεροι κάθε άλλο παρά θα ήθελαν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την πολιτική ή δημοσιογραφική «τάξη» στις χώρες όπου είναι διαπιστευμένοι…
— Εκτός του Φ. Ξύδα που ενισχύει την προσπάθεια της κ. Μπακογιάννη, δυο ακόμη συνταξιούχοι διπλωμάτες βρίσκονται στο πλευρό της πρώην προϊσταμένης τους. Ο πρώην γγ του ΥΠΕΞ Αριστείδης Αγαθοκλής συμμετέχει στο επιτελείο της προέδρου της ΔΗΣΥ, καθώς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη συνδρομή στην κόρη του πολιτικού που τον στήριξε υπηρεσιακά πολλά χρόνια, ενώ ο Τάσος Κριεκούκης βοηθάει και αυτός προφανώς με τις γνωριμίες του και τις οργανωτικές του δυνατότητες, τις οποίες είχε διαπιστώσει η κ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας, που του έδωσαν την ευκαιρία να αναδειχτεί στη θέση του πρεσβευτή μας στο Βερολίνο…
— Στη μέση της αντιπαράθεσης Αλβανών και Σλαβομακεδόνων βρίσκεται ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος κατόρθωσε να κερδίσει τον διαγωνισμό για την ανέγερση ξενοδοχείου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Στη θέση όπου θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο είχε κτιστεί το 1929 η Λέσχη Αξιωματικών, η οποία κατεδαφίστηκε μετά τους σεισμούς του 1963. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι στη θέση αυτή πριν από το 1929 βρισκόταν το ιστορικό τζαμί Μπούρμαλι.
— Και τώρα αρχίζουν τα προβλήματα: η ισλαμική κοινότητα που εκπροσωπεί κυρίως τους Αλβανούς έχει ξεσηκωθεί, θεωρώντας ότι πρόκειται για βάναυση προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, και απειλούν ότι η ανέγερση του ξενοδοχείου θα δυναμιτίσει την ήδη εύθραυστη δικοινοτική συμβίωση.
— Η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα των Σκοπίων, μάλιστα, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να μην ανεγερθεί το ξενοδοχείο, υπενθυμίζοντας έτσι και την οθωμανική κληρονομιά της περιοχής. Να δούμε πώς θα ξεμπλέξει τώρα η υπόθεση…
— Το πόσο μας «αγαπούν» τα Σκόπια είναι γνωστό. Το διαπιστώσαμε και σε πρόσφατο συνέδριο για τον τουρισμό που έγινε στα Σκόπια και όπου επίσημος καλεσμένος ήταν ο «υπουργός» του ψευδοκράτους, με τον οποίο υπογράφτηκαν συμφωνίες συνεργασίας, ώστε οι «Μακεδόνες» να έχουν φτηνές εναλλακτικές λύσεις για διακοπές, αποφεύγοντας την Ελλάδα…
— Μαθαίνουμε ότι στη Θράκη έχουν αποθρασυνθεί πλήρως οι μειονοτικοί υποψήφιοι των κομμάτων διεκδικώντας την ευλογία του προξενείου. Διαβάσαμε και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψηφίου Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος εξηγεί πόσο κοντά του νιώθει το μειονοτικό κόμμα DEB (γνωστό για τις σχέσεις του με το προξενείο) και υπεραμύνθηκε της… «τουρκικής ταυτότητας».
— Εβδομάδα «Αρμενίων» ήταν η περασμένη για την Τουρκία, η οποία έτρεχε από δω και από κει για να μαζέψει τις δηλώσεις περί γενοκτονίας ή «μεγάλης καταστροφής» των Αρμενίων, λόγω της επετείου της Γενοκτονίας. Έτσι ξεκίνησε με δήλωση αποδοκιμασίας του Προέδρου Ομπάμα, ήπια βεβαίως, μια και αποφεύγει την αναφορά σε γενοκτονία, και έφτασε στη Γαλλία, όπου τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, καθώς, ακόμη κι αν απαλλαγούν από τον κ. Σαρκοζί, ο κ. Ολάντ έχει αποδειχτεί ακόμη πιο σθεναρός υποστηρικτής της αρμενικής υπόθεσης και της αντίληψης ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη για την ΕΕ.
— Καλές επιλογές στη Β7 Διεύθυνση για τα ενεργειακά του Ρούσου Κούνδουρου και στην Α3 Βαλκανικών υποθέσεων του Γιώργου Αυγουστή σε ένα υπουργείο που κινείται σε ρυθμούς ρελαντί, στο όριο του να «σβήσει» η μηχανή…
• Κύριε Δήμα, πριν διαλυθεί το σύμπαν στο υπουργείο Εξωτερικών, φροντίστε να ζητήσετε άμεσα αντίγραφα όλων των φακέλων και την κατάληξη των ερευνών που (υποτίθεται) έγιναν στην ΥΔΑΣ για τις ΜΚΟ αλλά και τις απόρρητες δαπάνες. Θα είναι χρήσιμο να τους έχετε φρεσκαρισμένους όταν έρθει ο αρμόδιος Εισαγγελέας, καθώς πλέον η Δικαιοσύνη δείχνει ότι δεν πτοείται από το ποιος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελέγχων της.