Σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ ή αυτοδυναμία Σαμαρά;

Το Ζάππειο αποτελεί και το σημείο αναφοράς μιας πορείας παρεμβάσεων που επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και των λύσεων που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς. «Το Ζάππειο ταιριάζει στον Αντώνη», λένε στενοί συνεργάτες του.

Σε αυτόν τον χώρο, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει η ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα, την Πέμπτη 3 Μαΐου. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να επαναλάβει την αλλαγή πορείας που εξέπεμψε τον Νοέμβριο του 2009, όταν «έσπασε» όλες τις προβλέψεις και από αουτσάιντερ έγινε φαβορί για την ηγεσία της ΝΔ αλλά και αντέστρεψε την εικόνα της, που την παρέλαβε στο χειρότερο σημείο από την ίδρυσή της, με έντονα τα σημάδια διάλυσης αλλά και ηθικής παρακμής. Δυόμισι χρόνια μετά, η ΝΔ επιστρέφει δυναμικά στη διεκδίκηση της εξουσίας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Όπως τότε, έτσι και στην παρούσα χρονική στιγμή καλείται να ανατρέψει τα προγνωστικά, όχι για την πρωτιά -αυτή θεωρείται εξασφαλισμένη και με μεγάλη διαφορά-, αλλά για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, σε ανοιχτή συγκέντρωση εντός των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται ακόμη ομιλίες σήμερα στο Ηράκλειο και αύριο στην Πάτρα. Για την Πρωτομαγιά προετοιμάζεται εκδήλωση με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών με αντικείμενο τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ η τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, Παρασκευή, θα βρει τον κ. Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη.

Σαμαράς, ο επόμενος
πρωθυπουργός

Στο στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία. «Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά, επομένως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», υποστηρίζουν. Και συνεχίζουν: «Εάν βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη δεδηλωμένη, πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να το αρνηθεί;» Ο στόχος της ΝΔ είναι την επόμενη μέρα η χώρα να έχει βιώσιμη κυβέρνηση και όχι ακυβερνησία. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς τα περιθώρια συνεννόησης, αν και σε επίπεδο ρητορείας μπορεί να υπάρχουν, δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν σε κοινοβουλευτικό.

Τι περιθώρια θα έχει ο κ. Βενιζέλος έπειτα από μια συντριπτική ήττα να στηρίξει απαραίτητα νομοσχέδια στη βουλή σε κλίμα έντονης μετεκλογικής αμφισβήτησης;

Επίσης αναπτύσσεται η λογική της χαμένης ψήφου, που θα ενταθεί μέχρι την Κυριακή των εκλογών και θα γίνει δίλημμα για τους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς: «Κυβέρνηση της ΝΔ τώρα ή περιπέτειες;», «Σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ ή αυτοδύναμος Σαμαράς;» και φυσικά «Ακυβερνησία ή βιώσιμη κυβέρνηση;».

Νίκος Παναγιωτόπουλος


Σχολιάστε εδώ