Σφοδρή αντιπαράθεση Αβραμόπουλου – Σάφα

Η εικόνα που μετέφερε ο υπουργός Άμυνας στον πρωθυπουργό και τα μέλη ήταν αποκαρδιωτική όσον αφορά τη στάση της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων κ. Σάφα, την οποία ο υπουργός κατήγγειλε ως εντελώς αρνητική αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη ναυπήγηση των τριών υποβρυχίων 214 (πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ) και ΩΚΕΑΝΟΣ (πρόγραμμα NEPTUNE ΙΙ). Η στάση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, οδηγεί σε αδιέξοδο και σ’ αυτό προστέθηκε και η απόφαση των Ναυπηγείων για εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας εβδομαδιαίως για το προσωπικό. Όλα αυτά οδηγούν στο ναυάγιο των προγραμμάτων και στην απαξίωση των Ναυπηγείων.

«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε, σήμερα μάλιστα που διέρχεται κρίση η χώρα μας, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες εργασίες σε συγκεκριμένο χρόνο». Άφησε, δε, ευκρινείς αιχμές για τη σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος με τα Ναυπηγεία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο ΥΕΘΑ άφησε, επίσης, υπαινιγμούς για «κακούς συμβούλους». Ανέφερε ότι:

1. Ενημέρωσε τον κ. Σάφα ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες από την Πολιτεία για δρομολόγηση έργου προς τα Ναυπηγεία από άλλες χώρες, στρατιωτικής και εμπορικής μορφής.

2. Προ ημερών επικοινώνησε με τον κ. Σάφα και του ζήτησε να συναντηθούν ο γενικός διευθυντής των Ναυπηγείων και ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών / ΥΕΘΑ, προκειμένου να υπάρξει από κοινού δέσμευση για τήρηση προεκλογικής γαλήνης και συνέχιση των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τις εκλογές, και παράλληλα τα Ναυπηγεία να δώσουν λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων. Έγινε η συνάντηση, προχώρησε η συμφωνία, αλλά έπειτα από ένα διήμερο ο κ. Σάφας ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται καμία δέσμευση! Αμέσως μετά τις εκλογές ο υπουργός θα ενημερώσει λεπτομερώς την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής και θα κάνει σχετική εισήγηση επί του πρακτέου.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης (το αναμενόμενο) να μειώσει τον αριθμό των προς προμήθεια μεταφορικών αεροσκαφών C27J από την Ιταλία από 12 σε 8. Τα οκτώ έχουν ήδη παραληφθεί, τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκονται, από διετίας, έτοιμα προς παραλαβή, όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου και ιδιαίτερα ο κ. Βενιζέλος σφύριζαν αδιάφορα. Οι πιστώσεις γαρ. Οι Ιταλοί, ήδη, βρήκαν αγοραστή με καλύτερες γι’ αυτούς τιμές.


Σχολιάστε εδώ