Στριμωγμένος ο Καμμένος

Τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο της Λ. Συγγρού, στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο, ανέβασε κατακόρυφα την ένταση της κριτικής έναντι του επικεφαλής Π. Καμμένου, προκειμένου να ανακόψει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τον νεοσύστατο πολιτικό σχηματισμό και ταυτόχρονα να επιδιώξει τον επαναπατρισμό μερίδας απογοητευμένων νεοδημοκρατών. Από τον βαθμό επιτυχίας του εγχειρήματος θα κριθούν πολλά σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού κατά κοινή διαπίστωση οι δυνάμει ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων προέρχονται στη συντριπτική πλειονότητά τους από τη «μεγάλη δεξαμενή» της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιχειρηματολογία της ηγεσίας και των στελεχών της παράταξης εκτείνεται σε δύο άξονες. Πρώτον, ότι οι θέσεις (προτάσεις) που διατυπώνει ο κ. Καμμένος στερούνται βάσης, είναι εκτός πολιτικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας, και στην απίθανη περίπτωση που υλοποιούνταν θα έβαζαν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Δεύτερον, ότι το νέο κόμμα δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον τόπο, λειτουργεί ως «ανάχωμα» στην προσπάθεια της ΝΔ να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, και κατά συνέπεια «εξυπηρετεί» τους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου. Παράγοντες της Λ. Συγγρού πιστεύουν ακράδαντα ότι η προσπάθεια θα αποφέρει καρπούς. Επικαλούνται, μάλιστα, στοιχεία από τις μη δημοσιοποιούμενες δημοσκοπήσεις και υποστηρίζουν ότι ήδη τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποχωρούν αισθητά. Τώρα, αν αυτό ισχύει ή πρόκειται για αντανάκλαση προσδοκιών, θα φανεί το βράδυ των εκλογών.

Σαν… μάννα εξ ουρανού αντιμετώπισαν στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά την πολύκροτη δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ευθέως ότι δεν είναι αρνητικός στην προοπτική συνεργασίας ή συμπόρευσης με το κόμμα του κ. Καμμένου. «Οι μάσκες έπεσαν», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Λ. Συγγρού, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν στόχο να ανακόψουν την προσπάθεια της ΝΔ. «Κάθε ψήφος στα κόμματα αυτά», πρόσθεσε, «είναι φιλί ζωής για το ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος ασυλίας για το ΠΑΣΟΚ». Είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας η σφοδρή επίθεση του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Μιχελάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του τελευταίου, που υποστήριξε ότι με βάση τη δανειακή σύμβαση στην περίπτωση που η χώρα μας δεν αποπληρώσει το χρέος οι δανειστές μπορούν να κατάσχουν ακόμη και πλοία που έχουν ελληνική σημαία. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις απόψεις αυτές, ενώ κατήγγειλε τον κ. Καμμένο ότι «διαπράττει έγκλημα σε βάρος της ελληνικής ναυτιλίας». Αντιδρώντας, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέδωσε στον κ. Μιχελάκη τον χαρακτηρισμό του «εκπροσώπου των δανειστών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος και η τακτική που ακολουθεί μπήκαν ακόμη στο στόχαστρο τόσο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη όσο και της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη.

Προβληματισμός

«Μας φοβούνται, γι’ αυτό μας πολεμούν», απαντούν ηγετικά στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκφράζοντας μάλιστα τη… βεβαιότητα ότι το μόνο που καταφέρνουν οι πολιτικοί αντίπαλοί τους είναι να ενισχύουν τα ποσοστά του κόμματος. Την αισιοδοξία τους δεν τη συμμερίζονται όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πόσο βαθιά μπορεί να είναι τα πλήγματα του κόμματος από την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται και θα δέχεται μέχρι την ημέρα των εκλογών. Τους προβληματισμούς τους ήρθαν να ενισχύσουν οι καταγγελίες του «opinion maker» της δικτατορίας Γ. Γεωργαλά ότι ο κ. Καμμένος δεν τον έχει αποπληρώσει για τις υπηρεσίες που του προσέφερε (σύνταξη του προγράμματος, συγγραφή βιβλίου για την τρομοκρατία). Ο τελευταίος το διέψευσε κατηγορηματικά, μίλησε για προσπάθεια σπίλωσής του και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι το πλήγμα εν όψει εκλογών είναι σοβαρό, καθώς ακόμη κι αν στο τέλος δικαιωθεί ο κ. Καμμένος, αυτό θα γίνει ύστερα από δύο τουλάχιστον χρόνια. Σχετική αναστάτωση προκάλεσε στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η «αποκάλυψη» εφημερίδας («Ελεύθερος Τύπος») ότι ο υποψήφιος του κόμματος στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, δημοσιογράφος Β. Χήτος, προσέφερε επ’ αμοιβή υπηρεσίες στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αντιδρώντας, ο κ. Χήτος διέψευσε το γεγονός, κατήγγειλε ότι το χαρτί που παρουσίασε η εφημερίδα είναι πλαστό και ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη ήταν η αντίδραση και των επικεφαλής της ΕΥΠ. Αρνητικές εντυπώσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε και η σύλληψη του δημοσιογράφου Αιμ. Λιάτσου έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της συζύγου του κ. Καμμένου για δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκευή και 13».

Στο πλαίσιο του διμέτωπου πολέμου που έχει κηρύξει, ο κ. Καμμένος επιτέθηκε κατά του κ. Σαμαρά, κατηγορώντας τον για αλλαγή γραμμής στο ζήτημα του Μνημονίου, αλλά και κατά του Γ. Παπανδρέου, αποδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό «απατεώνας» για τους χειρισμούς του στο θέμα της οικονομίας (προσφυγή στο ΔΝΤ, Μνημόνια κ.ά.) Δείχνει, μάλιστα, αποφασισμένος τις ημέρες που απομένουν να κινηθεί πέρα από τα όρια του «political correct». Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ότι την προσεχή Παρασκευή ο κ. Καμμένος προγραμματίζει προεκλογική συγκέντρωση επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την ίδια πάνω – κάτω ώρα που ο Β. Βενιζέλος θα μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Συντάγματος. Κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά, αφού παραδοσιακά το πρώτο σε δύναμη κόμμα με βάση τις προηγούμενες εκλογές είχε το προνόμιο να οργανώσει την τελευταία πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ