Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών της επόμενης Κυριακής κινείται εδώ και μέρες το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει σε επίπεδα κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων την Τρίτη, κάτι που ισοδυναμεί με πισωγύρισμα στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

• Η εικόνα του ταμπλό είναι ενδεικτική της διάθεσης των επενδυτών. Σωστότερα, της άρνησής τους να τοποθετηθούν στο ΧΑ εν όψει των κρίσιμων εκλογών, με άγνωστες ακόμα τις ισορροπίες της επόμενης μέρας. Ισορροπίες από τις οποίες ενδέχεται να κριθεί ακόμα και η ομαλή συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, αν πιστέψουμε τις «απειλές» αρκετών πολιτικών αρχηγών και τις «προειδοποιήσεις» των ευρωπαίων εταίρων μας…

• Καμία έκπληξη, λοιπόν, υπό τις παρούσες συνθήκες ούτε για το υποτονικό κλίμα των τελευταίων συνεδριάσεων ούτε για τον ισχνό τζίρο, ούτε καν για την «παγωμένη» εικόνα των περισσότερων μετοχών. Τουλάχιστον αυτήν τη φορά υπάρχει και η δικαιολογία των επικείμενων εκλογών. Γιατί πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την ίδια εικόνα χωρίς κανέναν προφανή λόγο και καμία δικαιολογία ή αφορμή!

• Καμία έκπληξη δεν υπάρχει ούτε για την εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος. Εδώ το κομβικό σημείο είναι, φυσικά, το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τα σενάρια πολλά, μάλιστα το τελευταίο, που προέκυψε μεσοβδόμαδα, κάνει λόγο για τη δυνατότητα που θα δοθεί σε… «τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας, αλλά είναι ικανές να επιβιώσουν» να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια από το μόνιμο ταμείο στήριξης (ESM). Μπορεί αυτή η δυνατότητα να αποτελεί προσώρας απλώς ένα ακόμα σενάριο και στην περίπτωση που επαληθευθεί να αφορά ελάχιστες ελληνικές τράπεζες, πλην όμως δίνει τον τόνο των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και κυρίως μια ακόμα αφορμή για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια να συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής.

• Υπό αυτό το πρίσμα, οι αναλυτές τονίζουν πως σαφώς και δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ή πρόκειται να διαδραματισθούν μέχρι τη… μεθεπόμενη Δευτέρα. Όλοι συμφωνούν πως έλληνες και ξένοι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αποχής, ενώ όσες κινήσεις γίνουν θα πρέπει να λογίζονται ως… «βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα»!

• Προφανώς, δεν έχει καμία σημασία να μιλήσει κανείς για τεχνικές στηρίξεις ή για επίπεδα αντίστασης, όπως δεν έχει και καμία απολύτως σημασία όποια κίνηση τυχόν δούμε τις επόμενες ημέρες σε χαρτιά-οδηγούς της αγοράς. Υπομονή, περνάνε οι μέρες. Να γίνουν οι εκλογές και βλέπουμε…

ΥΓ.1: Είναι λογικό να επηρεάζεται και το ΧΑ από τα δραματικά τεκταινόμενα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και αγορές. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την Ισπανία να προκαλεί νευρική κρίση στην Ευρωζώνη και στη συνέχεια την κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης. Γεγονότα που έδειξαν ότι, όση προσπάθεια κι αν κάνουν οι Ευρωπαίοι να αφήσουν σε δεύτερο πλάνο την κρίση χρέους, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και οι αγορές δεν θα τους κάνουν το χατίρι. Με δυο λόγια, το κλίμα στις ευρωαγορές είναι αρνητικό και αν επιδεινωθεί η κρίση σε Ισπανία, Πορτογαλία ή, ακόμα χειρότερα, σε Ιταλία και Ολλανδία κανείς δεν εγγυάται για τις αποφάσεις των διεθνών επενδυτών.

ΥΓ.2: Το «καλό» για την Ελλάδα είναι ότι, εάν υπάρξουν διεθνή κεφάλαια που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, αλλά θα έχουν «εκδιωχθεί» από τις αγορές Ισπανίας και Ιταλίας, ίσως να ψάξουν για προσωρινό «καταφύγιο» στα μέρη μας! Αλλά αυτό είναι το τελευταίο σενάριο στο οποίο αξίζει να ποντάρει κανείς!


Σχολιάστε εδώ