Σημαία η Δικαιοσύνη

Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα –ο κ. Αθανασίου συγκεντρώνει την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας των μελών του δικαστικού κλάδου– η επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να καταστήσει σαφές ότι η απονομή της δικαιοσύνης και η πάταξη των πάσης φύσεως παράνομων (εγκληματικών) δραστηριοτήτων θα αποτελέσει βασική επιδίωξη μετά τις εκλογές. Η εκτίμηση μεταξύ των δύο ανδρών είναι αμοιβαία και η συμπόρευσή τους δεν θα σταματήσει στις εκλογές. Αν και από τη Λ. Συγγρού αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά, δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να προορίζει τον κ. Αθανασίου για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στις υπόλοιπες δύο σίγουρα εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου τοποθετήθηκαν, όπως αναμενόταν, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά επί των οικονομικών Χρ. Λαζαρίδης και ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης, ενώ στη λίστα συμπεριελήφθησαν αξιόλογοι επιστήμονες με περγαμηνές στο εξωτερικό αλλά και καταξιωμένοι στον χώρο τους επαγγελματίες. Παρά τα όσα είχαν ακουστεί κατά καιρούς για πρόσωπο-έκπληξη ή για γυναικεία προσωπικότητα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το πιθανότερο είναι ότι δεν απέδωσαν οι προσπάθειες του επιτελείου της Λ. Συγγρού. Πάντως, και στην περίπτωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν αποφεύχθηκαν οι γκρίνιες και οι εντάσεις. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι την παραμονή της επίσημης ανακοίνωσης θεωρείτο σίγουρη η συμμετοχή, σε εκλόγιμη θέση, του γνωστού καρδιολόγου και καθηγητή Χρ. Στεφανάδη, τελικά έμεινε εκτός. Από το κόμμα προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι τίποτα δεν ήταν βέβαιο και οριστικό, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις.

Από το περιβάλλον του λέγεται ότι είχε λάβει ρητή διαβεβαίωση σε ανώτατο επίπεδο ότι θα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Εξ ου κι εκείνος είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται πολιτικά, είχε ξεκινήσει αρθρογραφία με θέμα τις εκλογές, ενώ ήταν παρών και στην εκδήλωση την περασμένη Κυριακή στο Ζάππειο. Στην πορεία, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, ενημερώθηκε από τη Λ. Συγγρού ότι θα έπρεπε να αρκεστεί στην 4η ή 5η θέση, διότι οι πρώτες τρεις ήσαν κατειλημμένες. Ο κ. Στεφανάδης θεώρησε υποτιμητική προς το πρόσωπό του την όλη αντιμετώπιση και ανακοίνωσε αρμοδίως ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.


Σχολιάστε εδώ