Σημάδια διάλυσης στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Σημάδια διάλυσης εμφανίζει η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, με τα μάτια όλων -τάσεων και ρευμάτων- να είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, που θα σημάνει και εξελίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου σε Αθήνα και επαρχία η απουσία της νεολαίας ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Το κλίμα, τόσο στις εκσυγχρονιστικές τάσεις όσο και στις λεγόμενες αριστερές, είναι κάτι παραπάνω από βαρύ και εξ αυτού χάνει το ΠΑΣΟΚ τη μάχη των εντυπώσεων στις συγκεντρώσεις.
Τα αίτια της ακινησίας πολλά, που πηγάζουν κυρίως από τη στάση που κράτησε το κόμμα στον νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια αλλά και τους ανοιχτούς λογαριασμούς που άφησε η εκλογή του Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος.
Οργανωτικά προβλήματα δημιουργεί και η κατάσταση που επικρατεί στις νομαρχιακές επιτροπές, οι οποίες, όπου δεν έχουν διαλυθεί, στην πραγματικότητα υπολειτουργούν. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, την ένταση στο εσωτερικό της νεολαίας πυροδότησε και η ξαφνική απόφαση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, να διώξει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους την ΠΑΣΠ, με αφορμή τη διαφωνία της με τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η παραίτηση του γραμματέα Νεολαίας στο Ηράκλειο Κρήτης, Ζαχαρία Στειακάκη, λίγες μόλις μέρες μετά την ομιλία του Βενιζέλου στο νησί. Σε εκείνη την προεκλογική εμφάνιση η απουσία της νεολαίας του κόμματος ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν την παραίτηση του κ. Στειακάκη και την αποστασιοποίηση της Τοπικής με την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να είναι κόκκινο πανί για το Ηράκλειο.
Σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν μετά τις εκλογές, όπου εκεί, ανάλογα με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ, πολλά τμήματα της νεολαίας θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στο κόμμα ή θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν νέους πολιτικούς φορείς.
Ζυμώσεις και συνεργασίες
Παράλληλα, οι εσωτερικές τάσεις και οι ομαδοποιήσεις βρίσκονται σε φάση αναδιαπραγμάτευσης και ανασύστασης, ανάλογα με το νέο στάτους που θα δημιουργηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ο διαχωρισμός μεταξύ του αριστερού και του εκσυγχρονιστικού ρεύματος έχει πάψει να υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο τα απομεινάρια του καθορίζουν ακόμη τις εξελίξεις στο εσωτερικό της νεολαίας.
Ο αριστερός πόλος, που εκπροσωπείται κυρίως από την ΠΑΣΠ ΑΕΙ, που στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές του 2007, αλλά αντιτάχθηκε στην κυβερνητική πολιτική της διετίας 2009-2011, αντιμετωπίζει ουσιαστικά πρόβλημα υπαρξιακού τύπου, βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να κινείται ανοιχτά στον κεντροδεξιό χώρο. Στον ευρύτερο χώρο των κοινωνιστών κινείται και η ομάδα των νέων σοσιαλιστών του Δημήτρη Σακελλάρη (οι παλιοί Άκηδες, για εκείνους που γνωρίζουν), που παραμένει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει αποστασιοποιήσει την ομάδα του από την κεντρική γραμμή του κόμματος, χωρίς ο ίδιος να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Παρόμοια στάση φαίνεται να τηρεί και ο γραμματέας της νεολαίας, Κ. Πανταζής, ο οποίος ανήκε μεν παραδοσιακά στην ομάδα Διαμαντοπούλου, αλλά λέγεται ότι κάποια στιγμή φλέρταρε με τον Μ. Χρυσοχοΐδη.
Στον αντίποδα, στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, μεγάλη δυναμική έχουν αποκτήσει οι νέοι μεταρρυθμιστές με τη συμμετοχή του Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας και υπεύθυνου Οργανωτικού, και του γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, Αλέξανδρου Θεοδωράκου. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε υποστηρίξει από την αρχή την εσωτερική «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ και συντάχτηκε αργότερα με τον Γιάννη Ραγκούση, υπό το πρίσμα ότι είναι εκείνος που, εφόσον προκύψουν εξελίξεις, θα διεκδικήσει και ενδεχομένως θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την ηγεσία του κόμματος. Στον χώρο των εκσυγχρονιστών κινείται και η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, που αποτελεί πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Βενιζέλου.
Π. Τ.