Πόλεμος ΕΣΗΕΑ – ΕΔΟΕΑΠ για τις περικοπές

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ενημέρωσε για τα μέτρα που εξαναγκάστηκε να λάβει μετά τη «δήμευση» των αποθεματικών του Ταμείου. Η ανταλλαγή των ομολόγων αφήνει τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ με μείον 2,2 δισ. ευρώ, ποσόν που σε καμία περίπτωση δεν θα επιστραφεί από την κυβέρνηση. Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά για τον ΕΔΟΕΑΠ. Ο Οργανισμός μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή ομολόγων θα έχει στη διάθεσή του μόλις 22 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 τα αποθεματικά του ήταν της τάξεως των 201 εκατ. ευρώ. Κι ενώ έχει ήδη αποφασιστεί μια σειρά από περικοπές στον ασφαλιστικό οργανισμό εν όψει του προϋπολογισμού του 2012, όπως οι μειώσεις μισθών σε γιατρούς και προσωπικό, ο ΕΔΟΕΑΠ ανακοίνωσε και νέα μέτρα για τη σωτηρία του Ταμείου. Οι περικοπές όμως είναι σκληρότατες και χαρακτηρίζονται άδικες. Μείωση των επικουρικών συντάξεων, κατάργηση επιλογής γιατρού, κατάργηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού (ενώ διατηρείται το επίδομα κατασκήνωσης), κ.λπ. Για το 2012 προβλέπονται ζημίες 8 εκατ. ευρώ, κι αυτό παρά το αισιόδοξο σενάριο ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από το αγγελιόσημο!

Είναι από τις λίγες φορές που τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα στην καταγγελία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ. Ουσιαστικά, καταγγέλλουν τη διοίκηση του Οργανισμού για «αυθαιρεσία», ότι πήρε τον ρόλο προπομπού για την κατάργηση του κοινωνικού κράτους.

• Ο συνδυασμός «Δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφία» με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ για περικοπές-μαμούθ, που περιλαμβάνουν μειώσεις επικουρικών συντάξεων έως και 19%, αποκλεισμό ασφάλισης των μακροχρόνια ανέργων, διακοπή των συμβάσεων με Υγεία και Ιατρικό Κέντρο, περιορισμό όλων των κοινωνικών παροχών κ.λπ. και δηλώνει ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κλάδο θα αγωνιστεί για να μην περάσουν τα σκληρά και άδικα, όπως τα χαρακτηρίζει, αυτά μέτρα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός θα αγωνιστεί προκειμένου να ανακληθούν αμέσως οι περικοπές αυτές και να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ γιατί εκείνοι που έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν πρώτοι για την τύχη τους είναι τα μέλη και οι μέτοχοί του.


Σχολιάστε εδώ