Προεκλογικό… τοπίο στην ομίχλη!

Απʼ ό,τι φαίνεται πάντως, η ΝΔ συγκρατεί τα ποσοστά της, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ άνοδο εμφανίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απʼ την άλλη, ξεφουσκώνουν Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Πολίτες. Στο όριο της εκλογής κινείται ο ΛΑΟΣ, όπως και η Δημοκρατική Συνεργασία της Ντόρας Μπακογιάννη. Μεγάλος αγώνας γίνεται στο ΠΑΣΟΚ για να «πιάσει» το όριο του 16,7% προκειμένου να εκλέξει βουλευτή στην Α΄ Πειραιά. Αν δεν το «πιάσει», πράγμα που κάποιοι στον Πειραιά το θεωρούν δεδομένο, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος που δεν θα εκλέξει βουλευτή στον Πειραιά. Βέβαια οι υποψήφιοι βουλευτές, και ειδικά ο Δημήτρης Καρύδης, που ήταν και στην προηγούμενη Βουλή, ο πολύ γνωστός γιατρός Χρυσοφάκης και ο δικηγόρος Βασίλης Κατσαφάδος, που… λιώνει σόλες όλες αυτές τις μέρες, καθώς και οι Χρήστος Πάλλης και Ρίτσα Δαρσινού κάνουν ό,τι μπορούν και παλεύουν για την έδρα. Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ υπάρχει αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν να κερδηθούν 2 έδρες στην Α΄ Πειραιά. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, το στέλεχος της νεολαίας του κόμματος Κων. Κατσαφάδος και ο επί σειρά ετών περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδων. Ακολουθούν η Ζωή Ρούσσου, ο Νίκος Βλαχάκος, η Ευαγγελία Γιαννακάκου και η Μαρία Τσέγκα.

Οι δύο πρώτοι θα έχουν την κεντρική προεκλογική ομιλία τους την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος θα είναι στην αίθουσα του ΟΛΠ και ο Κ. Κατσαφάδος στο ΣΕΦ. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος μίλησε την περασμένη Τρίτη σε μια μεγάλη συγκέντρωση γυναικών στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, όπου περίπου 1.000 Πειραιώτισσες ήταν εκεί. Ο πειραιώτης υπουργός, απευθυνόμενος προς τις γυναίκες του Πειραιά, είπε: «Η μάνα, η γυναίκα, η μητέρα είναι προτεραιότητα της πολιτικής μας. Η μάχη που έδωσα για την άρση των αδικιών έναντι των πολυτέκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών απαντούσε στην υποστήριξη της γυναίκας. Εσείς μπορείτε να κάνετε την οργή ορμή για τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά».

Λίγο νωρίτερα ο Κ. Αρβανιτόπουλος είχε βρεθεί σε πιο γνωστά του λημέρια, στα γραφεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, του οποίου διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2005 έως το 2008. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει ολυμπιακά με τους Μιχάλη Κουντούρη, πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Γ. Μώραλη, αντιπρόεδρο ΠΑΕ Ολυμπιακού, και φυσικά με τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, τον επίτιμο πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.

Στα υπόλοιπα κόμματα, όπως προαναφέραμε, το ΚΚΕ εμφανίζει άνοδο, με την Ελπίδα Παντελάκη να προηγείται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Θ. Δρίτσας θεωρείται σίγουρο ότι θα επανεκλεγεί. Πτώση εμφανίζουν η ΔΗΜΑΡ και ο Καμμένος. Από τη ΔΗΜΑΡ, τελικά, η Μ. Ρεπούση προηγείται του Νότη Ανανιάδη. Πολύ καλά πάει και ο πολύ αγαπητός στον Πειραιά γυναικολόγος Μανώλης Χρυσοφάκης, που «χτυπάει στα ίσα» την πρωτιά, καθώς και ο επίσης γιατρός Σάββας Αλέξογλου. Από το κόμμα του Π. Καμμένου ο Π. Μελάς φαίνεται ότι θα κερδίσει την έδρα, παρόλο που και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Ζησιμάτος πάει πολύ καλά. Δύσκολα θα εκλέξει βουλευτή ο ΛΑΟΣ, ούτε ο Π. Μαντούβαλος δεν εκλέγεται. Αν εκλέξει βουλευτή η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν θα είναι άλλος από τον δημοτικό σύμβουλο του Μιχαλολιάκου, Μύρωνα Καλαϊτζάκη, έναν ευπατρίδη Πειραιώτη, που έχει χρόνια στο πολιτικό «κουρμπέτι» είτε ως νομαρχιακός σύμβουλος είτε ως αντινομάρχης. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί βουλευτής από τον ΛΑΟΣ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκλέξει βουλευτή η Χρυσή Αυγή!

Όσον αφορά τη Β΄ Πειραιά και εδώ το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί να εκλέξει, βουλευτή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από τον Γ. Νιώτη ο Δημ. Λιντζέρης. Εντύπωση επίσης έκαναν οι αποκαλύψεις για την αγορά 4 πολυτελών διαμερισμάτων από την οικογένεια Γ. Διαμαντίδη σε τέτοια εποχή οδυνηρής λιτότητας και πείνας, αλλά μεγαλύτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι το θέμα «θάφτηκε» τη στιγμή που άλλα, τα οποία τις περισσότερες φορές αποτελούν φούσκες, «παίζουν» για 10 τουλάχιστον μέρες σε κανάλια και εφημερίδες…

Από τη ΝΔ, που κι αυτή έχει διασφαλίσει μια έδρα και «κυνηγά» και δεύτερη, με λίγες όμως πιθανότητες, μάλλον θα εκλεγούν οι Τάσος Μητρόπουλος και Φαήλος Κρανιδιώτης, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι «μαγειρεύουν» οι… παλιοί Τ. Νεράντζης και Γ. Τραγάκης, που λέγεται ότι υπάρχει περίπτωση συνεργασίας τους στις σταυροδοσίες. Στο ΚΚΕ θεωρούν σίγουρη τη μία έδρα, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Π. Λαφαζάνης θα επανεκλεγεί. Αν εκλέξει βουλευτή ο ΛΑΟΣ, θα… κονταροχτυπηθούν ο Γ. Ανατολάκης και ο Άρης Σπίνος, με τον δεύτερο να έχει περισσότερες πιθανότητες, ενώ ο Καμμένος θα εκλέξει τον Κουράκο. Αν δεν εκλέξει βουλευτή ο ΛΑΟΣ, φιλοδοξεί να εκλέξει η Λούκα, που δεν θα είναι άλλος από τον Μιχάλη Νικητάκη, ο οποίος έκανε εντυπωσιακή συγκέντρωση με 1.500 άτομα στην «Κοκκινιώτισσα». Βουλευτική έδρα στην περιοχή δεν θα έχει η Χρυσή Αυγή, γιατί έχει χαμηλά ποσοστά.

Πάντως, όπως ισχυρίζονται παράγοντες όλων των κομμάτων, τα πάντα θα κριθούν πάνω από την κάλπη. Ο κόσμος θα αποφασίσει τι θα κάνει την τελευταία στιγμή. Κι εκεί, ο θυμός μπορεί να… ξεθυμάνει και να λειτουργήσουν άλλες σκέψεις, που θα αναζητούν περισσότερη ασφάλεια σε κάθε επίπεδο. Γιʼ αυτό ίσως δούμε σημαντικές αποκλίσεις από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Σε συνδυασμό μάλιστα και με το γεγονός ότι υπάρχει διάχυτη εντύπωση σε όλα τα κόμματα ότι ο κόσμος σʼ αυτές τις εκλογές θα πάει να ψηφίσει.


Σχολιάστε εδώ