Ποιοι, πώς και με… ποιους;

Με τα έως τώρα δεδομένα το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας είναι μακρινό, αν όχι απίθανο, έτσι αναπόφευκτα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Ο Β. Βενιζέλος χαρακτηρίζει μονόδρομο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με ευρεία πλειοψηφία και κοινής αποδοχής πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς ζητάει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και αποκλείει συνεργασία με κόμματα που τάσσονται κατά της Ευρώπης. Αρνητικό σε οποιαδήποτε συνεργασία είναι το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία των αριστερών κομμάτων, με στόχο να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Φ. Κουβέλης αποκλείει την περίπτωση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι κάτω από ειδικές συνθήκες θα μπορούσε να επανεξετάσει τη στάση του. Τέλος, ο Π. Καμμένος δεν συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται ανοιχτή, αλλά θέτει όρους, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης τηρεί τη γνωστή στάση… ναι, μεν, αλλά, ίσως.

Μονόδρομος

Ο κίνδυνος ακυβερνησίας με ταυτόχρονη ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες τάσσονται κατά του Μνημονίου, που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκαλεί ζωηρές ανησυχίες. Εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας. Παρουσιάζοντας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι, αν μετεκλογικά δεν συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος, η χώρα μας κινδυνεύει να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, σε έξοδο από την Ευρωζώνη και στο τέλος να βρεθεί και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ανάγκη να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα είχε δραματικές συνέπειες, επισήμανε κι ο επικεφαλής της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, επιμένοντας, ωστόσο, ότι παρά τις δυσκολίες της η πολιτική που εφαρμόζεται είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Την κρισιμότητα των εκλογών αναγνωρίζει και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, εκφράζοντας ανοιχτά τους φόβους του για το ενδεχόμενο να ανακοπεί ή να διακοπεί η προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Αντιπαραθέσεις

ΜΕΤΑ την ανακοίνωση και των ψηφοδελτίων Επικρατείας, τα κόμματα την εβδομάδα που απομένει μέχρι τις εκλογές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις περιοδείες των αρχηγών και στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Βενιζέλος και Σαμαράς αντιπαρατέθηκαν δημόσια με αφορμή το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε σειρά μέτρων για τη φορολογία, την ενίσχυση της ανάπτυξης, τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να θιγούν 13ος και 14ος μισθός και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των προτάσεων και μίλησε για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Στις δικές τους εξαγγελίες ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, πάταξη της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων κ.ά. Δέχτηκε, ωστόσο, τις επικρίσεις των περισσότερων κομμάτων, που διατύπωσαν το ερώτημα γιατί δεν τα προώθησε όλα αυτά τη διετία που το ΠΑΣΟΚ είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Για την… ιστορία, η χώρα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τις μειώσεις μισθών, καθώς στη διάρκεια του 2011 η μείωση έφτασε το 25%, ενώ η «τρόικα», που έρχεται στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, έχει ζητήσει, βάσει Μνημονίου, και νέα μείωση από τον προσεχή Ιούνιο.

Ανησυχίες…

ΤΗΝ ώρα που στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό -αν όχι με δέος- την άνοδο της Ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές, στην Ελλάδα αντιδράσεις προκαλούν οι προκλήσεις (ενέργειες, δηλώσεις) στελεχών της Χρυσής Αυγής. Κόμματα και φορείς καταδίκασαν την «επίθεση» οπαδών της σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Μαρούσι και τον προπηλακισμό του Π. Ευθυμίου. Στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απάντησαν με προκλητικές δηλώσεις και ειρωνείες, όπως ότι «ο κόσμος πολλές φορές θέλει να γίνει η Βουλή της… Ταϊλάνδης»! Ο Β. Βενιζέλος μίλησε για τον κίνδυνο «εκφασισμού της κοινωνίας», ενώ ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα, η χώρα ολόκληρη δέχεται επίθεση από «κουκουλοφόρους ναζί»! Οι τελευταίες πριν από την απαγόρευση δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα έχει ισχυρές προοπτικές να πιάσει το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο. Ενδεχόμενο που προκαλεί ρίγη ανησυχίας, ενώ στελέχη όλων των κομμάτων προειδοποιούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην… εύρυθμη λειτουργία της Βουλής.

Αλλαγή μοντέλου

ΣΕ κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου εξελίσσεται το μεταναστευτικό, καθώς τα κόμματα ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για μείζον πρόβλημα που απασχολεί (ταλαιπωρεί) την ελληνική κοινωνία. Παρουσιάζοντας το κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε την απόφασή του να βάλει τέλος στο άγος της λαθρομετανάστευσης. Επανέλαβε ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και θα θέσει το θέμα σε νέες βάσεις, με πιο αυστηρά κριτήρια, τα οποία ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του για την εγκατάσταση των λαθρομεταναστών σε κοντέινερ στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. Κι αυτό παρά την έντονη αντίδραση του υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη, που επιμένει ότι τα κοντέινερ προορίζονται για τη στέγαση πολιτών σε περίπτωση σεισμού στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.


Σχολιάστε εδώ