Πάρε… Δώσε…

«Κρατικοποίηση»
της Τράπεζας της Ελλάδος

• Με «αθόρυβο» τρόπο ολοκληρώθηκε μια ιδιότυπη διαδικασία «κρατικοποίησης» της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία απαίτησε η «τρόικα», κρίνοντας ότι η ΤτΕ πρέπει να αποκτήσει εντονότερα χαρακτηριστικά δημόσιας αρχής, λόγω και του ρόλου που έχει αναλάβει ως «θεματοφύλακας» του Μνημονίου και διαχειριστής του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Η «τρόικα» απαίτησε να περιοριστεί ο ρόλος των μετόχων της ΤτΕ στη λήψη αποφάσεων, καθώς, ως γνωστόν, η ελληνική κεντρική τράπεζα είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που λειτουργούν ως ΑΕ με εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μετοχές και χωρίς το Δημόσιο να ελέγχει την πλειοψηφία (μάλιστα, στο καταστατικό της απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή του Δημοσίου να υπερβεί το 35%).
• Για να «κρατικοποιηθεί» η Τράπεζα της Ελλάδος πέρασε ήδη, με πρωτοβουλία της «τρόικας», μια σημαντική αλλαγή στο καταστατικό της κεντρικής τράπεζας: όλοι οι μέτοχοι, πλην του Δημοσίου, δεν θα μπορούν να ασκούν δικαιώματα ψήφου για ποσοστό πάνω από 2%. Επιπλέον, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκτήσουν στην ΤτΕ επιρροή οι ελληνικές εποπτευόμενες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ορίστηκε ότι οι εποπτευόμενοι φορείς και κάθε πρόσωπο που μπορεί να συνδέεται μαζί τους δεν θα μπορούν να ασκούν δικαιώματα ψήφου στις συνελεύσεις των μετόχων της ΤτΕ.

Διαμάχη για την
Επιτροπή Ανταγωνισμού

• Μια ασυνήθιστη κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με… αλληλοκατηγορίες δι’ αλληλογραφίας, μέσω επιστολών που έστειλαν οι δύο άντρες στο Μαξίμου. Ο Σ. Ξυνίδης κατηγορεί τον κ. Κυριτσάκη ότι ελάχιστα έχει κάνει η Επιτροπή για τον έλεγχο υποθέσεων που έχει αναδείξει το υπουργείο κατόπιν ελέγχων στην αγορά αλλά και για άρνηση παροχής στοιχείων στην κυβέρνηση και τη Βουλή για τους ελέγχους. Ο κ. Κυριτσάκης, από την πλευρά του, επικαλείται μεγάλο φόρτο εργασίας των ελεγκτών του, για να δικαιολογήσει καθυστερήσεις αλλά και την ανεξαρτησία της Επιτροπής και για να εξηγήσει την άρνηση παροχής στοιχείων για ελέγχους.
• Τέτοιες διαμάχες δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον καταναλωτή και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, που καθημερινά πληρώνει ακριβό τίμημα για τη δράση καρτέλ και μονοπωλίων στην αγορά. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι ο κ. Κυριτσάκης ορθά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ελεγκτικό έργο από την Επιτροπή, όταν το υπουργείο ανακοινώνει δημόσια πως έχει στείλει φακέλους για έλεγχο συγκεκριμένων εταιρειών στην οδό Πατησίων, καθώς με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και οι ελεγχόμενοι έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
• Όμως, η αγανάκτηση του κ. Ξυνίδη για την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο έργο της είναι εύλογη. Στα σχεδόν τρία χρόνια προεδρίας του κ. Κυριτσάκη, η Επιτροπή δεν έχει καταφέρει να αναδείξει μεγάλες υποθέσεις ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε καρτέλ και μονοπώλια ούτε καν να φέρει εις πέρας ελέγχους που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια (αναφέρουμε ως χαρακτηριστικότερο, ίσως, παράδειγμα τον έλεγχο για καρτέλ χαλυβουργιών: από το καλοκαίρι του 2008 έχει γίνει έφοδος ελεγκτών στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει αποτελέσματα). Καλή, λοιπόν, η ανεξαρτησία μιας αρχής, αλλά πρέπει να κάνει και τη δουλειά της…


Σχολιάστε εδώ