Οι νέοι ως εργαλείο επικοινωνίας

Είναι σαφές από τη μια το μήνυμα ανανέωσης που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σήμα προσέγγισης με νέους ανθρώπους και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Βέβαια από πολλούς το ψηφοδέλτιο χαρακτηρίστηκε αδύναμο, ακριβώς λόγω των ονομάτων που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, αλλά αυτό είναι το κόστος όταν επιλέγονται νέοι άνθρωποι.
Από τις υποψηφιότητες ξεχωρίζει αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, στην 3η μάλιστα θέση, η οποία μόνο υπό πολύ ευνοϊκά σενάρια είναι εκλόγιμη – ή αν παραιτηθεί σύντομα κάποιος από τους δύο προηγούμενους. Στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρέως γνωστός, καθώς υπήρξε (και είναι ακόμη) επί σειρά πολλών ετών ο κύριος και βασικός ομαδάρχης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στέλεχος παλαιότερα των νέων εκσυγχρονιστών, παρ’ ολίγον γραμματέας, δεύτερος σε ψήφους στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, οργανωτικός υπεύθυνος της ομάδας Βενιζέλου και το ένα από τα τρία νεαρά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Από τις άλλες πράσινες νεανικές υποψηφιότητες σημειώνουμε ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος περιλαμβάνονται οι Μαρία Αναγνωστοπούλου (ιατρός, 30 ετών, δωδέκατη θέση), Φραγκίσκος Μπριλάκης (νέος αγρότης, ενδέκατη θέση), Άρτεμις Παπαδάτου (Αρχιτέκτων, 29 ετών, στην όγδοη θέση), Τάσος Φλάμπουρας (νέος επιχειρηματίας του διαδικτύου, στην έβδομη θέση) και η Κυριακή Σταμαδιάνου (νέα δικηγόρος, 29 χρόνων, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών).
Αντιθέτως, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας η παρουσία των νέων περιορίζεται μόνο (και αυτό έγινε σημείο κριτικής) σε μία, τιμητική, θέση, την ενδέκατη, την οποία καταλαμβάνει η Δήμητρα Λυγούρα, υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της ΟΝΝΕΔ. Από τη Συγγρού λένε ότι ο συμβολισμός είναι τετραπλός, αναφερόμενοι στην ηλικία της, στην ιδιότητα του στελέχους της ΟΝΝΕΔ, στο γυναικείο φύλο και στα θέματα περιβάλλοντος. Ξεχωριστή περίπτωση είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Κοινωνικής Συμφωνίας, στο οποίο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, από όσα θυμόμαστε, καταλαμβάνει την πρώτη θέση ένας νέος άνθρωπος. Πρόκειται για τη Σταυρούλα Αντωνάκου, παγκόσμια πρωταθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Πόλο, για την οποία η κ. Κατσέλη τόνισε ότι εκπροσωπεί τα νιάτα, τον πρωταθλητισμό, τη συλλογικότητα και τη σκληρή δουλειά, «στοιχεία με τα οποία επιτυγχάνονται θαύματα».
Σημειώνουμε ότι στη δέκατη θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο Δημήτρης Λυρίτσης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, για τον οποίο σας είχαμε γράψει ότι έχει βασικό ρόλο στο νεότευκτο κόμμα. Στις επιλογές του ΚΚΕ (με την τρίτη θέση στον γραμματέα της ΚΝΕ) αναφερθήκαμε την περασμένη εβδομάδα, ενώ εντυπωσιάζει η απουσία νέων ανθρώπων από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των μικρότερων κομμάτων, όπως της Δημοκρατικής Συμμαχίας ή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Γαλάζια κινητικότητα
Η ΟΝΝΕΔ συνεχίζει να ξεδιπλώνει την καμπάνια της «Χάρτα Νέων 2012», την οποία επέλεξαν να τρέξουν προεκλογικά, αλλά ακριβώς λόγω αυτού του λόγου φαίνεται ότι «χάνεται» επικοινωνιακά. Σημειώνουμε ότι στις θέσεις που ανακοινώνονται σταδιακά (περιβάλλον, μητρότητα και οικογένεια, νεανική παραβατικότητα, αθλητισμός κ.λπ.) περιλαμβάνονται κάποιες αξιόλογες και πρωτότυπες προτάσεις, όπως η ενίσχυση (με συγκεκριμένα μέτρα) του μαθήματος της Αγωγής του Πολίτη (που η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να υποβαθμίσει), η αλλαγή των ορίων ηλικίας για την τιμωρία νεαρών δραστών, η έμφαση στην ποινή της υποχρεωτικής παροχής κοινωφελούς εργασίας για νεαρούς παραβάτες (αναλόγως του εγκλήματος), η ενίσχυση της συνδιαλλαγής μεταξύ νέου δράστη και θύματος για έκφραση συγγνώμης και αποκατάσταση, η έμφαση στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα γήπεδα (ιδιώνυμο αδίκημα, απαγόρευση προβολής) και αρκετές άλλες που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους. Ελπίζουμε οι νέοι της ΟΝΝΕΔ να συνεχίσουν να τα λένε αυτά και μετά τις εκλογές και να πιέσουν για την εφαρμογή των προτάσεών τους…
Πέρα από αυτό, οι γαλάζιοι νεολαίοι τρέχουν τόσο για τη στελέχωση του μηχανισμού του κόμματος ανά την Ελλάδα, όσο και για τις φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν 10 ημέρες μετά τις εθνικές. Ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν ρίξει οι γαλάζιοι και στις εκλογικές προσπάθειες των δικών τους ανθρώπων. Προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να εκλέξουν βουλευτή τον αντιπρόεδρο της Οργάνωσης Κώστα Κατσαφάδο, που είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά και έχει συγκροτήσει πολύ ισχυρό μηχανισμό. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η ΟΝΝΕΔ έχει ένα τόσο υψηλά ιστάμενο στέλεχος υποψήφιο σε εκλογή με σταυρό. Σημειώνουμε ότι η κεντρική ΟΝΝΕΔ έβγαλε και ξεχωριστή ανακοίνωση για την επίθεση που δέχθηκε το γραφείο Κατσαφάδου στον Πειραιά, όταν δεν έχει πράξει το ίδιο σε επιθέσεις που έχουν δεχθεί γραφεία της οργάνωσης. Από τη Μεσογείων λένε ότι ο αντιπρόεδρος είναι «η αιχμή του δόρατος» και παλεύουν για την εκλογή του.

Πράσινες υποψηφιότητες
Από τους νέους σε ηλικία υποψηφίους των Οικολόγων-Πράσινων παραλείψαμε (λόγω χώρου) την προηγούμενη εβδομάδα να αναφέρουμε μερικούς. Προσθέτουμε λοιπόν ότι θα είναι υποψήφιοι η Ακρίβου Ιωάννα και ο Κώστας Βουρόνικος στη Λάρισα, η Ρενταρή Μάλαμα στη Λήμνο, ο Ιάκωβος Πετρόχειλος στην Αργολίδα, ο Βαγγέλης Παναγιωτίδης στη Βοιωτία, η Σαραντούλα Καπράνη στην Καβάλα, ο Κασσίμης Παναγιώτης στη Θεσπρωτία, η Μαρία Παναγιωτίδου στα Τρίκαλα, ο Βασίλης-Φοίβος Τσούμπος στην Άρτα.

****

Νέα παράταξη
Στον απόηχο της παραίτησης από τα όργανα (ΠΑΣΟΚ και Νεολαίας) της πλειοψηφίας των στελεχών του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, αλλά και των αποχωρήσεων πολλών μετά την εκλογή Βενιζέλου, είχαμε στα τέλη της εβδομάδας την ανακοίνωση της ίδρυσης μιας νέας φοιτητικής παράταξης από τα σπλάχνα της ΠΑΣΠ. Με βασικό κορμό τις οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, φοιτητές, πρώην στελέχη της ΠΑΣΠ, κυκλοφόρησαν την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα. Το κείμενο βασίζεται στις αρχές και τις γνωστές θέσεις που η ΠΑΣΠ δημοσιεύει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά παράλληλα αμφισβητεί την προσήλωση της (παλαιάς τους, πλέον) οργάνωσης σε αυτές. Καταγγέλλουν μάλιστα την ΠΑΣΠ για μη κατανοητή συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, εν όψει εκλογών, και δηλώνουν ότι αυτή ήταν η αφορμή για την κίνησή τους. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με άλλες δημοκρατικές, προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Διοχετεύουν επίσης ότι θα κατεβάσουν ψηφοδέλτια σε αρκετές σχολές στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές. Στην (προσωρινή) Συντονιστική Γραμματεία της παράταξης συμμετέχουν οι Μεταξιώτης Πέτρος (ΑΕΙ Βόλου), Παναγόπουλος Δημήτρης (ΑΕΙ Λάρισας), Μουσταφά Μουσταφά (ΑΕΙ Καρδίτσας), Μπουζιόπουλος Δημήτρης (ΑΕΙ Θεσσαλονίκης), Σκρέτας Κώστας (ΑΕΙ Θεσσαλονίκης), Μπίτσιος Παναγιώτης (ΑΕΙ Πάτρας), Κρατημένος Τάσος (ΑΕΙ Πάτρας).

****

Διάλυση
Διαλύθηκε, τελικά, σε επίπεδο στελεχών, το Άρμα Πολιτών, μετά την απόφαση του Γιάννη Δημαρά να συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο και της πλειοψηφίας κόμματος και νεολαίας να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές κατάλαβαν ότι το υπαινιχθήκαμε προ εβδομάδων… Ο Στάθης Παναγούλης, εκφράζοντας την πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας και των στελεχών του κόμματος Άρμα Πολιτών, διαχώρισε τη θέση του από τον Δημαρά και συγκρότησε μαζί τους την κίνηση ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Συνεργάζονται πολιτικά και εκλογικά με υποψηφίους με τον ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου. Η Νεολαία του Άρματος και ο υπεύθυνος Τασιόπουλος Σταύρος, με πλειοψηφία 10 εκ των 12 μελών της Γραμματείας, στηρίζουν ενεργά τον Παναγούλη. Ακούμε μάλιστα ότι το όνομα της κίνησης είναι έμπνευση του Σταύρου Τασιόπουλου και ότι ο Παναγούλης έχει δυναμικά νέα παιδιά που τον στηρίζουν ως υποψήφιο στη Β’ Αθήνας. Πάντως από τη Νεολαία του Άρματος Πολιτών επιμένουν ότι συνεχίζουν, παρά τη «διάσπαση», και ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και αυτόνομα. Συντονιστής της Νεολαίας του Άρματος ανέλαβε ήδη ο Μανώλης Παντελίδης, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μαθιανάκη, που είναι μάλιστα και υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Β’ Αθήνας.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Εκδήλωση για τους νέους

Τη Δευτέρα, στον πολυχώρο «Αθήνας», μαθαίνουμε ότι θα κάνει ειδική εκδήλωση η ΝΔ για τους νέους, με ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά και προσκεκλημένους νέους επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ερευνητές. Θα γίνει μάλιστα και συζήτηση μεταξύ τους. Η εκδήλωση θα αφορά τους νέους, αλλά δεν είναι εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, οπότε δεν θα δούμε τα γνωστά πρόσωπα της Μεσογείων, ακούμε, ούτε ΔΑΠίτες, αλλά νέους της κοινωνίας και της αγοράς.
Ευχές;

«Δύο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ λάθη, Γιώργο Παπανδρέου», ήταν το ευρηματικό σύνθημα της ΟΝΝΕΔ ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Παρελήφθη η… ευχή;

Διαδόσεις

Κάποιοι αντίπαλοι της ΝΔ ανακάλυψαν «δυσαρέσκεια» Σαμαρά για Παπαμιμίκο επειδή δεν τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας! Εμείς πάντως το θέμα της υποψηφιότητας Παπαμιμίκου το είχαμε βάλει ως πρωταπριλιάτικο…

Ανανέωση

Η Συμμαχία Νέων, η νεολαία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τρέχει τη δική της, ημιαυτόνομη καμπάνια, όπως σας προϊδεάσαμε, με τίτλο «ΑναΝΕΟΣη2012» και διατηρεί την αντίστοιχη ιστοσελίδα. Σε αυτή θα βρείτε τις προτάσεις τους για μια νέα, ξεχωριστή «ατζέντα των νέων» και τους (νεαρούς) υποψηφίους που την υποστηρίζουν, όλοι μαζί, ανά την Ελλάδα.

Βεντέτα

Όταν μια πρώην υπουργός Παιδείας, η Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρεται, ακόμη και με τη μορφή ευφυολογήματος, στους πρυτάνεις πανεπιστημίων ως «πιθήκους», είναι λογικό αυτοί να αντιδρούν. Και να απαντούν σκληρά… Να περιμένουμε συνέχεια;

Αλλαγές

Για όσους δεν κατάλαβαν ή είχαν αμφιβολίες, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής για τον νόμο Διαμαντοπούλου: Θα επανεξετάσει πλευρές του νόμου 4009, που είναι ίσως ανεφάρμοστες, εκτός από την κατάργηση του ασύλου. Στόχος του είναι να ανοίξουν τα πανεπιστήμια λειτουργώντας κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2012, να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα) αλλά να υπάρχει και η «αυτονόητη εποπτεία του κράτους». Ερωτήσεις;

Διαδικτυακά Ι

Αν κάνετε μια «βόλτα» στις ιστοσελίδες των κομματικών νεολαιών, μόνο στη γαλάζια θα δείτε προεκλογική κίνηση και περιεχόμενο. Στις άλλες νεολαίες τούς έχει απορροφήσει το πρακτικό κομμάτι του προεκλογικού αγώνα (χαμαλίκι) ή τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης…

Διαδικτυακά ΙΙ

Οι εφαρμογές που βρίσκονται στη σελίδα του Αντώνη Σαμαρά στο facebook «φορτώνουν» από server που βρίσκεται στη διεύθυνση dap.gr! Για να ξέρετε ποιοι την έχουν φτιάξει και την υποστηρίζουν, γιατί κάποιοι δεν μας πιστεύατε όταν τα γράφαμε και κάποιοι άλλοι κυκλοφορούν φήμες για εταιρείες επικοινωνίας…

Αστειότητες

Γελάει ο κόσμος με τους υποψήφιους βουλευτές, των δύο μεγάλων κομμάτων κυρίως, αλλά όχι μόνο, που ξαφνικά θυμούνται προεκλογικά να «συναντηθούν» με νέους και τις οργανώσεις νεολαίας των περιοχών τους. Στην πραγματικότητα απλώς κερνούν καφέ ή ποτό πέντε-δέκα νεολαίους και κυκλοφορούν τις φωτογραφίες ως είδηση. Έλεος…

Αστάθμητος παράγοντας

Πριν από λίγα χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα επιστημονικό βιβλίο, προϊόν συλλογικής δουλειάς επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, με τίτλο «Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας;». Από όσα βλέπουμε και ζούμε καθημερινά, τολμάμε να πούμε ότι ο τίτλος είναι προφητικός για τις εκλογές που έρχονται. Η πιο ευάλωτη, αδιερεύνητη, εύπλαστη, μετακινούμενη ομάδα πληθυσμού, όσον αφορά την επερχόμενη εκλογική της συμπεριφορά, είναι οι νέοι ως 30 ετών. Αν προκύψουν εκπλήξεις στην κάλπη, από εκεί θα έρθουν. Με σιγουριά…


Σχολιάστε εδώ