Νύχτα κρυστάλλων βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας αυτής είναι ότι σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι χαμηλά, αλλά η διαφορά μεγάλη. Όμως τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό που να δείχνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τα κόμματα του Μνημονίου είναι εξασφαλισμένη. Το αντίθετο φαίνεται. Έτσι, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες τα δύο μεγάλα κόμματα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την εξασφαλίσουν.

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν επισημάνει τους κινδύνους από μια τέτοια κατάληξη και τις τελευταίες ώρες σηκώνουν τα μανίκια για να μην επέλθει, όπως λένε, το μοιραίο. Η Άννα Διαμαντοπούλου, που βλέπει καθημερινά από τις κρυφές μετρήσεις στην Α’ Αθήνας το τι γίνεται, πιστεύει ότι αν το βράδυ της επόμενης Κυριακής το ποσοστό που θα καταμετρηθεί δεν δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε, από εκεί και πέρα, θα επικρατήσει, όπως λένε, το χάος, η ανεξέλεγκτη κατάσταση και η απόλυτη κοινωνική και πολιτική ρευστότητα. Με βάση τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην εκλογική της περιφέρεια της Α’ Αθήνας, το πολύ να εκλέξει δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να έχει χάσει 20 μονάδες!

Το ίδιο συμβαίνει και στη Β’ Αθήνας, τη μεγαλύτερη που υπάρχει, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να διαπιστώνει τους ίδιους ακριβώς κινδύνους. Το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, ούτε καν δεύτερο δεν είναι πίσω από τη ΝΔ, που έχει κι αυτή χαμηλά ποσοστά, όμως η πρωτιά της δεν αμφισβητείται. Όλες μαζί οι αντιμνημονιακές δυνάμεις συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό και όλες μαζί εμφανίζονται να παίρνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έρχονται δηλαδή τα πάνω κάτω. Διαλύονται κάστρα στα οποία το ΠΑΣΟΚ είχε για χρόνια πολλά εκλογική κυριαρχία, όπως η Β’ Αθήνας, όπου πολύ δύσκολα θα πάρει 6-7 έδρες. Λογικό είναι οι υποψήφιοι να «σφάζονται» μεταξύ τους για μια θέση στην εξάδα-επτάδα…

Στην Ιπποκράτους τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά με σχετική ψυχραιμία. Στην Α’ Θεσσαλονίκης τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Κόσμος πολύς που ήταν σταθερά δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις έρευνες, τώρα του γυρίζει την πλάτη. Η κατάσταση και στις άλλες εκλογικές περιφέρειες, όπως στον Πειραιά, την Κρήτη, το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια είναι λίγο πολύ ίδια, ενώ πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα πάρει κάποια από τις μονοεδρικές περιφέρειες!

Το κλίμα χειροτέρεψε με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου φάνηκε η αδυναμία να προσελκύσουν αξιόλογα άτομα, που αναζητά η κοινωνία. Η επιλογή του Πύρρου Δήμα επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας έδειξε την ένδεια. Έγιναν κρούσεις σε πολλά γνωστά πρόσωπα, όπως στον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, ή στον Διον. Σαββόπουλο, ακόμα και στον Αλ. Παπαδόπουλο, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα θεωρούν ότι τον επέβαλε ο Κώστας Σκανδαλίδης με τον οποίο είναι στενοί φίλοι. Συνολικά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αρκετά αρνητικά σχόλια. Εντελώς απολίτικο ψηφοδέλτιο, με χαμηλές κοινωνικές επιρροές και προσδοκίες, είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το Επικρατείας. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι μία από τις υποψήφιες του ΠΑΣΟΚ ούτε καν βρίσκεται στην Ελλάδα. Ως μόνιμη κάτοικος της Νέας Υόρκης, αυτές τις ημέρες ταξίδεψε μέχρι τα νησιά Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής κάνοντας διακοπές, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, ενώ τα Χριστούγεννα, που είχε έρθει στην Ελλάδα, δεν πήρε καθόλου «μυρωδιά» το τι συνέβαινε στη χώρα της από τις κοινωνικές εκρήξεις λόγω του Μνημονίου, μένοντας στο σπίτι της στην Κηφισιά, αμέριμνη για τον έξω κόσμο και προστατευμένη μέσα σε ένα περιβάλλον που καμία σχέση δεν έχει με την υποψηφιότητά της στο πράσινο ψηφοδέλτιο Επικρατείας!

Όλα αυτά συζητούνται πολύ έντονα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και οι περισσότεροι που αντιδρούν περιμένουν την ημέρα μετά τις εκλογές. Εκείνο που επισημαίνουν τώρα είναι ότι πολλαπλές συγγνώμες, η μία πίσω από την άλλη, δεν φαίνεται να αλλάζουν την πορεία των πραγμάτων. Και αυτό που τονίζει η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Α. Λοβέρδος, όπως και άλλα στελέχη, είναι ότι αν οι συγγνώμες δεν συνοδεύονται από άλλες πολιτικές, τότε δεν έχουν κανένα νόημα. «Ο κόσμος περισσότερο εξαγριώνεται και εκνευρίζεται γιατί αυτός δεν έχει δουλειά, αυτός δεν έχει να φάει» και όχι αυτοί που ζητούν τη συγγνώμη.


Σχολιάστε εδώ