Να ξαναζήσουμε τη χαμένη μαγεία της γειτονιάς

Όμως έγιναν και ορισμένα αρνητικά, όπως η αλλοίωση της φυσικής ομορφιάς της γειτονιάς. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και η απαξίωση της περιουσίας των ιδιοκτητών, που με τόσο μεράκι φτιάξανε οι τότε τεχνίτες, υποβαθμίζοντας έτσι τη συνολική εικόνα της λατρεμένης και χιλιοτραγουδισμένης πόλης μας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω διαφορετικά, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Μακάρι η καθημερινότητά μας να ήταν διαφορετική. Ζώντας σε αυτήν την πόλη από τα χρόνια της νιότης μου, μεγαλώνοντας το παιδί μου έπειτα και έχοντας ως βάση της σταδιοδρομίας μου αυτό το μοναδικό κομμάτι ιερής αθηναϊκής γης, δεν μπορώ παρά να νιώθω λύπη για την πληγωμένη σήμερα Αθήνα μας.

Θα ήθελα να ξαναγυρίσω στα χρόνια της νιότης μου για να περπατήσω στη Μαυρομιχάλη, στην Ασκληπιού, στη Φωκίωνος Νέγρη. Να μιλήσω με τους εμπόρους στου Ψυρρή, που τους ήξερες με το μικρό τους όνομα, όπως και στη Βαρβάκειο. Να δω τα πιτσιρίκια να παίζουν στις αλάνες της Γούβας, των Αμπελοκήπων.

Η Ομόνοια…. εντελώς διαφορετική από σήμερα. Αναπολώ τα καλοκαιρινά σινεμά, τα πρώτα φλερτ στα γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς μας. Και πόσα άλλα ακόμα. Εικόνες μιας άλλης εποχής, παρόλο που και τότε ήταν δύσκολα. Υπήρχε όμως αισιοδοξία. Ένας άλλος τρόπος ζωής… πιο ανθρώπινος.

Γνωρίζω ότι αυτές οι εποχές δεν επιστρέφουν. Η ζωή αλλάζει. Νοσταλγώ τον βασιλικό στις γλάστρες, να ανθεί το εμπόριο και όχι το παρεμπόριο, να επιστρέψουν οι οικογένειες στο κέντρο της και όχι καταπονημένοι και καταβεβλημένοι άνθρωποι που κυνήγησαν τα όνειρά τους με λάθος ίσως τρόπο, μη γνωρίζοντας πού πηγαίνουν. Να ξανανακαλύψουμε τη χαμένη μαγεία της γειτονιάς. Πρέπει να επανέλθουν οι διαπροσωπικές σχέσεις και όχι η αποξένωση, ο φόβος και ο τρόμος.

Δεν είναι απραγματοποίητα τα παραπάνω, γιατί είναι τα αυτονόητα! Αυτονόητα που απλώς ξεχάσαμε μέσα στη ρουτίνα μας. Που αγνοήσαμε. Μια συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι όταν περπατάτε στο κέντρο ρίξτε τη ματιά σας σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Θα καταλάβουμε την πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας και θα ξαναθυμηθούμε τότε μόνο ποιοι είμαστε.

Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει και είναι πάντα σύμμαχός μας στο κλεινόν άστυ είναι ο μαγευτικός μοναδικός αττικός ουρανός! Δόξα τω Θεώ, είναι αυτό το γαλάζιο η παρακαταθήκη μας.


Σχολιάστε εδώ