Μπρα ντε φερ Ελλάδας – Κύπρου
Με δεδομένο ότι η μητρική στην Κύπρο δεν έχει κεφάλαια να στηρίξει την ελληνική δραστηριότητα, τα σενάρια είναι δύο: είτε θα αφήσει τη θυγατρική να δηλώσει «αδυναμία» πληρωμών, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει για να σώσει τους έλληνες καταθέτες, είτε θα συμπαρασυρθεί μαζί και η κυπριακή μητρική, αναγκάζοντας την κυπριακή κυβέρνηση να παρέμβει για να σώσει τους έλληνες και τους κύπριους καταθέτες.
Η εισήγηση από την κυπριακή πλευρά ήταν να αφεθεί η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι έχουν ανέβει, καθώς επικρατεί η άποψη ότι, όπως και στην περίπτωση της κατάρρευσης της Ισλανδίας, θα ήταν εξαιρετικά απίθανο η κυπριακή μητρική να μπορέσει να αποκόψει τη νομική της σύνδεση και ταυτόχρονα την υποχρέωση της να στηρίξει την τράπεζα στην Ελλάδα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο λόγω του ότι η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να καλύψει το τεράστιο άνοιγμα της τράπεζας. Ανεπίσημα οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν με ποιον τρόπο θα μπορούσε να μοιραστεί το άνοιγμα, χωρίς όμως να καταλήγουν κάπου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ο υπουργός Οικονομικών, καθώς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, είχαν συνάντηση στις 17 Απρίλη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να του εκθέσουν το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν. Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική της «ευρωποίησης» των χρεών: όσο και αν οι βόρειες χώρες αντιστέκονται στο ευρωομόλογο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα σηκώσουν το βάρος των χρεών των υπερχρεωμένων χωρών, με την αργή οικονομική κατάρρευσή τους, ο λογαριασμός θα επιστρέψει ατόφιος σε αυτούς. χωρίς όμως να καταλήγουν κάπου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», ο υπουργός Οικονομικών, καθώς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, είχαν συνάντηση στις 17 Απρίλη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να του εκθέσουν το τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν.
Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική της «ευρωποίησης» των χρεών: όσο και αν οι βόρειες χώρες αντιστέκονται στο ευρωομόλογο, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα σηκώσουν το βάρος των χρεών των υπερχρεωμένων χωρών, με την αργή οικονομική κατάρρευσή τους, ο λογαριασμός θα επιστρέψει ατόφιος σε αυτούς.